Også sammenliknet med første kvartal i 2008 er økningen påfallende. Til tross for skiftet fra høykonjunktur til finanskrise steg antallet offentlige anbud med 340 flere utlysninger til byggebransjen i første kvartal i år enn i samme periode året før. Det tilsvarer en oppgang på 22 prosent. Oppgangen er størst innen store prosjekter. Utlysning av anbud med verdi over EUs terskelverdi, som er 41 millioner kroner for bygg og anlegg, steg med 48 % fra første kvartal 2008 til første kvartal 2009.

Effekt av krisepakker?

- Det er jo nærliggende å tenke at denne utviklingen har noe med regjeringens krisepakker å gjøre. Uansett bør dette være gode nyheter både for regjeringen og bygg- og anleggsbransjen, sier Rolf Olav Johannessen i Visma. Han er daglig leder i den delen av Visma som leverer varsel om anbud fra offentlige virksomheter til private leverandører innen alle bransjer.

- Dette betyr at det er et sterkt voksende offentlig marked for tilbydere av tjenester innen bygg- og anleggsvirksomhet. De bedriftene som har god kunnskap om det offentlige markedet kan klare seg bra til tross for finanskrisen, sier Rolf Olav Johannessen, og tillegger;

- Flere medier har hatt oppslag med påstander om at det offentlige ikke benytter krisepakkene fra myndighetene. Våre tall tilsier det motsatte, og står i kontrast til det negative bildet mediene har tegnet til nå.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!