Sikkerhetsstandardene gjør at vi kan vise hvor sikre boreriggene våre er.

Päivi Kautiainen, ansvarlig for generell utvikling av boreriggsikkerhet hos Sandvik.

EN 16228 er en ny serie sikkerhetsstandarder der det innføres en rekke nye krav til overjordsborerigger og tilhørende utstyr. Standarden trådte i kraft 1. desember 2014 og har gjort det nødvendig med intensiv produktutvikling, heter det i en pressemelding fra Sandvik.

En av de viktigste endringene i den nye standarden er kravet om enda bedre beskyttelse av operatører og annet personell mot fasthekting i det roterende borstålet.

For Sandvik var løsningen å konstruere et sikkerhetsbur som skal sitte rundt matebjelken.

Et annet eksempel på hvordan man har tilpasset seg de nye kravene, er at man har redusert brannfaren ved lekkasjer i slangen ved å montere beskyttelsesmuffer over hydraulikkslanger i kjølere og kraftpakken.

En av de viktigste endringene i den nye standarden er for eksempel kravet om vern mot det roterende borstålet. - Vi løste problemet ved å montere et deksel på matebjelken, som gjør at operatøren ikke kan komme i kontakt med borstålet ved et uhell", sier Jarno Viitaniemi, produktsjef for overjordsborerigger.

Fra krav til løsning

En av de viktigste tingene en sikkerhetsstandard gjør, er å informere produsentene om hvor sikkert det i dag forventes at utstyret deres er. Nå foreligger det en ny slik standard om borerigger – EN 16228 – Utstyr for boring og fundamentering – Sikkerhet.

Den gamle standarden, som ble fastsatt for 20 år siden, hadde gått ut på dato som følge av teknisk utvikling og nye, strengere regler. Arbeidet med å utarbeide den nye standarden tok flere år, og lanseringen fant sted i slutten av 2014.

En standard blir vanligvis til over flere år i et kontinuerlig internasjonalt samarbeid mellom produsenter og myndighetsorganer. "Siden boring er et av våre kjerneområder, er det svært viktig at vi hele tiden er involvert i utviklingen av standarder på feltet.

Den nye sikkerhetsstandarden er en harmonisert europeisk produktstandard. Hvis et produkt er i samsvar med en slik standard, er det også i samsvar med EU-kravene.

Standarden trådte i kraft månedsskiftet november - desember 2014, og alt utstyr produsert etter den datoen må være i samsvar med standarden. Sandvik var godt forberedt og det første produktet som ble levert med de nye sikkerhetselementene, en Ranger DX, var ferdig 8. desember.

 

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!