TCAD+-systemet gir avansert nøyaktig boring og mer økonomisk sprengning.

Sandvik Construction lanserer mer avanserte instrumenter for tunnelborerigger som i kombinasjon med eksisterende planleggings- og styringssystemer for boring og sprengning, gjør boringen langt mer nøyaktig for standard tunnelrigger, i følge en pressemelding.

I tillegg kan TCAD+-systemet, som det heter, spesifiseres som tilleggsutstyr til alle Sandviks borerigger i DT-serien (tunnelarbeid) og DD-serien (gruvearbeid) og også ettermonteres på mange andre modeller, forutsatt at bomleddene har tilstrekkelig plass til sensorer. Det er en videreutvikling av TCAD-systemet med tilleggsfunksjoner.

Sikteverktøy

TCAD+ ble opprinnelig utviklet som et "sikteverktøy" for å oppnå bedre nøyaktighet på grunnlag av forhåndsdefinerte boreplaner i kombinasjon med mer automatisert boring.

Det fungerer derfor sammen med Sandviks iSURE-programvare for planlegging av boremønster og sprengning i henhold til de planlagte tunneldimensjonene ved tunneldriving.

Nyheter

Det er ikke bare borehullenes mønster som har blitt mer nøyaktig som følge av TCAD+, den samme nøyaktigheten gjelder nå for boltemønster med full overvåking fra operatørens nye skjermkonsoll.

Intelligente modeller

De nye funksjonene for intelligent tunnelboring i TCAD+ og iSURE kan brukes i mange eksisterende modeller ved å ettermontere "løse" komponenter, men kommer kanskje best til anvendelse i de nye modellene. Den første i Sandviks nye DT-serie av tunnelrigger med TCAD+-funksjoner er DT821-SC. Denne kan brukes sammen med tunnelplanleggingssystemet iSURE. Riggen er en elektrohydraulisk tunnelrigg med to bommer utstyrt med bormaskiner av typen RD525. I praksis gir iSURE med TCAD+ mer nøyaktig tunneldriving og redusert vibrasjon ved sprengning gjennom optimal lading av borehull og optimale sprengningssekvenser. Til sammen øker dette miljøsikkerheten under bygging og muligheten for bedre prosjektlønnsomhet, heter det i pressemeldingen.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!