AnleggsMagasinet har besøkt et stort anleggsområde ved Wrzesnia 5 mil utenfor Poznan i Polen. I andre halvdel av 2016 starter produksjonen av nye Crafter her.

Dette blir Volkswagens andre bilfabrikk i Polen, den første er bare noen mil unna i Poznan, hvor de har produsert Caddy og enkelte Transporter-modeller i 10 år allerede.

Hochtief Polen står for grunnarbeidene og av beltegraverne så vi Cat, Volvo Komatsu og JCB. Så langt vi kunne se var det ikke tegn til maskinstyring eller tiltrotatorer.

500 lastebiler

En million kubikkmeter jord har blitt kjørt ut og erstattet med 1 million kubikkmeter sand og betong. 500 lastebiler har gått i trafikk på anlegget for å flytte på massene.

Ikke samme utfordringer her som i Norge, massene består av jord og sand.

Det brukes 200.000 tonn stål og 3100 betongsøyler, fra 18 til over 20 meter i lengde, for å stabilisere bygget. Det er etablert to betongverk på stedet.

Blant fordelene av å etablere enda en fabrikk så nære den første, er logistikk og leverandører, men også muligheten for å utnytte kunnskapene som allerede eksisterer i området. Wrzesnia ligger midt mellom Berlin og Warzawa med omtrent 30 mil til hver av hovedstedene. Den nye fabrikken vil oppta et område på 22 mål. I full kapasitet vil fabrikken skape 3000 arbeidsplasser i tillegg til andre jobber hos leverandører i området. Produksjonskapasiteten blir ved maksimal utnyttelse 100.000 kjøretøy i året. Fabrikken vil bestå av en karosseridel, en lakkdel, en montasjedel og en logistikkdel. Prislappen skal være på 800 millioner euro.

Over 3000 betongsyøler blir brukt for å få et stabilt fundament. Til sammen en million kubikkmeter sand og betong har blitt tilført anlegget.

 

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!