Maskin-/boroperatør Ingar Øvretun (t.v.) har allerede boret mange hundre meter med den «nye» maskinen og er veldig godt fornøyd med utstyret.

Det er første gangen AMV har bygget opp boraggregatet XD1155RH på en graver med lang stikke og bom.

Volvo-graveren til Contexo AS har lang bom og stikke, slik at rekkevidden er på hele 17 meter. I tillegg er den utstyrt med ekstra motvekt på 2,5 tonn, slik at totalvekten er på ca. 65 tonn. Det gamle boraggregatet veide i underkant av to tonn og var seks meter langt.

Etter ombyggingen hos AMV (Andersen Mek. Verksted AS) veier nå boraggregatet tre tonn, men fortsatt er graveren like stabil. Boraggregatet fra AMV har betegnelsen XD1155RH og har 29,2 meter bordybde.

– Vi har levert ni tilsvarende boraggregat tidligere, men det er første gangen vi har bygget det på en graver med lang stikke og bom, sier Kjell Vidar Hamre, senior serviceingeniør hos AMV. Vi møter han, Flemming Roa, Contexo, Ingar Øvretun, maskin-/boropperatør Contexo og Kim Nymo, distriktssjef Volvo Maskin, ved E18-prosjektet i Larvik. Her er Volvoen i full gang med å bore i en veiskjæring hvor det er vanskelig å komme til med vanlige borerigger.

Størst og lettest

AMV har bygget nytt styringssystem til bruk på Contexo-maskinen. Som tidligere kan både maskin og boraggregat styres via fjernstyring. Den eneste gangen Øvertun må inn i førerhytta er når graveren skal startes, ellers gjøres alle forflytninger osv. via fjernstyringen.

– Vi begynte ombyggingen av graveren i begynnelsen av august og 1. oktober var den klar til bruk, sier Hamre. Han forteller at dette er det største og letteste boraggregatet AMV har levert.

 

Mange fordeler

Boraggregatet har automatisk mating av borstenger, er utstyrt med Montabert-drifteren HC109 og er utstyrt med to støvsugere. Det har fastborautomatikk på rotasjon, luft og sleppekontroll. Luft til drift av boraggregatet kommer fra en 7 m3 kompressor. Den er også fullutrustet med gps-system fra Trimble (DPS 900).

– Det er mange fordeler med denne maskinen kontra en vanlig borerigg. Man slipper å bygge veier for å komme til der det skal bores, den forflytter seg raskt, har god rekkevidde slik at man kan bore flere hull uten å måtte flytte maskinen og den egner seg veldig godt til bruk i fjellsikring, sier Flemming Roa. Vi blir fortalt at maskinen har samme borekapasitet som en D7-rigg. Roa forteller maskinen fortrinnsvis skal brukes på egne oppdrag, men kan leies ut i rolige perioder.

 

 

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!