Singel julefeiring

Slik får du en god singel-jul

Er du singel i jula? Ikke fortvil – Her får du tipsene til en vellykket juleferie.

TRISTESSE: Julen var aldri Bridget Jones' favoritt-tid. Men du trenger faktisk ikke gå i ydmykende familieselskaper om du ikke vil.

TRISTESSE: Julen var aldri Bridget Jones' favoritt-tid. Men du trenger faktisk ikke gå i ydmykende familieselskaper om du ikke vil. Foto: Foto: Filmweb

Publisert Oppdatert

Julen er familiehøytiden framfor noen.

Til tross for at nærmere 40 prosent av alle privathusholdninger i dag består av én person, ifølge tall fra SSB, gir julefilmer og julestoff i blader og aviser inntrykk av at den "ideelle" julefeiringen skjer sammen med storfamilien.

Det skal deles ut gaver til både bestemor og lillebror, og familien skal sitte samlet rundt overdådig dekkede julebord for timesvis med kos og hygge.

Men hva om du er singel?

"Dekket av fiskeskjell"

SINGEL-LYKKE: Det er fullt mulig å ha det hyggelig i eget selskap, også i julen. Pynt deg, gjør det rent og pent og finn frem nissene og englene.

SINGEL-LYKKE: Det er fullt mulig å ha det hyggelig i eget selskap, også i julen. Pynt deg, gjør det rent og pent og finn frem nissene og englene. Foto: Foto: Crestock

Da frister det kanskje ikke like mye å reise hjem til mor og far og troppe opp i juleselskap som en annen Bridget Jones, der tante Alma ganske sikkert vil klype deg i kinnet, i år som i fjor, og stille det uungåelige spørsmålet alle single hater som pesten:

"Hvorfor har du ikke fått deg kjæreste enda?"

Live Lepperød, redaktør for nettstedet Singelnett.no, har forslag til hva du kan svare:

- Det er en klassisk og vanskelig problemstilling. Enten så får man gjøre som Bridget Jones og svare: "Jeg tror det må være fordi jeg, som alle andre single, har kroppen dekket av fiskeskjell". Eller så kan du forsøke å overhøre det og flytte fokus over på en særdeles spennende juledekorasjon i nærheten.

Men det som likevel er den beste taktikken for mange, er å bare le det vekk og late som ingenting, vedgår Lepperød.

- Så får man heller banne over "dumme kjerringer" inni seg.

Snik deg unna

Men for din egen stolthets og mentale helses skyld, bør du vurdere om du ikke rett og slett skal snike deg unna de tradisjonelle juletilstelningene. Du er singel, du gjør som du vil, du trenger faktisk ikke flakse fra den ene familietragedien til den andre.

Hvorfor ikke nyte julen slik du selv ønsker, og ikke slik alle andre forventer? Tenk over det, som singel slipper du å krangle over hvem sin familie som skal besøkes på hvilke dager, du må heller ikke tilbringe høytiden i gørre familieselskap og høre på bortskjemte unger krangle over julegavene.

Her får du noen tips til hvordan få det fint i eget (jule)selskap:

1. Gjør det trivelig

- Det beste tipset fra Singelnett.no er at du sørger for å kose deg med å være alene i julen, sier Singelnett-redaktøren til Klikk.no

Gjør det hyggelig rundt deg. Vask og pynt til jul, selv om du er den eneste som ser det. Tenn noen lys, finn fram noen røde duker, pynt med nisser, engler og julens blomster, amaryllis og julestjerner, og sett fat med klementiner og nøtter på bordet.

2. Gi bort noe fint til deg selv

Du slipper å kjøpe rådyr julegave til en kjæreste, bruk den samme summen til deg selv! Hva med en spabehandling, nye klær, en GPS til bilen, en iPhone eller ny laptop? Du kan få akkurat det du ønsker deg!

3. Ut på tur

- Sørg for å få nok av frisk luft i romjulen, råder Live Lepperød.

 

Når du går tur øker blodgjennomstrømningen i kroppen, muskelknuter løses opp, du slapper bedre av og får overskudd. En tur ut i det fri hjelper deg å nyte fridagene i jula, og gjør det ekstra fint å komme inn igjen i et julepyntet hjem.

4. Inviter til vennefest

FRISKUS: Kom deg ut!. Stå på snowboard eller ski om du liker det, eller bare ta deg en lang spasertur.

FRISKUS: Kom deg ut!. Stå på snowboard eller ski om du liker det, eller bare ta deg en lang spasertur. Foto: Foto: Crestock

Kanskje ikke akkurat julekvelden eller første juledag, men hva med å invitere venner til julemiddag en senere kveld i romjulen?

 

Det trenger ikke være middagsselskap, hva med å arrangere en spillekveld med en omgang Trivial Pursuit, Risk eller Scrabble på programmet? Server gløgg, julekaffe og juleøl, og finn frem julekakene. Så ligger alt til rette for en hyggelig romjulskveld.

5. Feir en alternativ jul

Som singel har du frihet til å reise bort et par dager. Besøk din favorittstorby, bli med Turistforeningen på tur, for eksempel til Haukeliseter hvor turentusiaster skal feire en tradisjonell jul 23. -26. desember, eller sjekk inn på et fint hotell, der du kan ta spa-behandling og tilbringe late juledager i boblebadet eller bassenget.

Ønsker du å hjelpe andre mennesker, kan du sjekke om en finnes en Frivillighetssentral eller Kirkens bymisjon i ditt nærmiljø. I Oslo finnes for eksempel arrangementet "Alternativ jul" som inviterer inn alle de som faller utenfor den tradisjonelle familiejulen og som er ensomme, har rusproblemer eller bostedsvansker. De trenger frivillige medarbeidere som kan bidra til en hyggelig jul, både for deg selv og andre.

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning