Fra fabrikk til leiligheter=

HISTORISK: Lilleborg Fabrikkers ærververdige teglbygning fra 1907 ligger idyllisk til ved Akerselva. © FOTO: Jiri Havran

Det industrielle interiøret er på full fremmarsj. Denne leiligheten var opprinnelig et fabrikklokale hvor det ble produsert såpe. Nå skapes det bare gode vibrasjoner, og det er nesten slik at man får litt hakeslepp idet man kommer inn og opplever den enorme takhøyden, designmøblene og får blikkontakt med det spørrende uttrykket til hunden på de store kunstfotgrafiet "Dog looking at me" som henger på veggen.

Bevarte atmosfæren

Eierne falt pladask for den industrielle stilen i den gamle teglbygningen som er vernet av Byantikvaren , og som Arcasa Arkitekter senere har tilrettelagt for vår tids krav til privatboliger.

- I tillegg er området rett utenfor leiligheten vår formet som en åpen, italiensk byplass, en piazza med fontene og tegldekke i flere, bølgende nivåer, supplerer eierne.

Høyt under taket=

HØYT UNDER TAKET: De høye, gamle vinduene med tøffe jernsprosser har fått nye, moderne termoglass. © FOTO: Jiri Havran

Designsofa med hund=

TO OG TO. Den stramme "Barcelona"-stolen, tegnet av den legendariske arkitekt Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969), er verdensberømt. © FOTO: Jiri Havran

Tre nivåer

Leiligheten på 150 kvm går over tre etasjer. Hovedetasjen rommer i tillegg til en høyloftet stue, et stort kjøkken, gang og bad, som alt er samlet i en totalt åpen og fri løsning. Underetasjen rommer blant annet flere soverom.

Stuen som svever

Rett over det luftige stuerommet, som er møblert med en rekke designklassikere, svever mesaninetasjen. Dette er det øverste nivået i boligen og er et attraktivt sted å oppholde seg.

- Hele etasjen fungerer som en skjermet stueavdeling og den er det perfekte sted å trekke seg tilbake med en god bok, forteller eierne.

Messanin som svever=

SVEVER: Mesanin-etasjen svever over det lyse, rommelige hovedplanet i leiligheten. Stolen Vitra "Plywood" er designet av Charles Eames. © FOTO: Jiri Havran

Egendesignet seng

I underetasjen ligger flere soveværesler, og her er også familens hovedsoverom plassert. All innredning, også sengen, ble bygd av av eierne selv med helt enkle hjelpemidler. Den forteller om en god porsjon kreativitet og sans for god design.

Egendesignet seng=

EGENDESIGNET: Hele innredningen i hovedsoverommet, inklusive sengen, er designet av eierne selv. © Foto: Jiri Havran

Usynlig barnesikring=

USYNLIG. Den glassklare barnesikringen i trappen er laget av designgruppen "K8 " i Oslo. © FOTO: Jiri Havran

Krevende byggeprosjekt

- Dette utbedringsprosjektet var en stor utfordring for oss, forteller arkitekt Michael Ross i Arcasa Arkitekter. Vi ville bevare mest mulig av helheten og detaljene i den fine, gamle industriarkitekturen. Et av de mange grepene vi gjorde var å sette moderne isolerglass inn i de gamle vinduene med de tidstypiske, rustikke jernrammene.

Viktig prosjekt

Ifølge Byantikvaren er ombyggingen av det gamle fabrikklokalet et viktig prosjekt.

- I slike hus med en historisk betydning for byen og kulturen vår, er det viktig at man bevarer bygningens karakter og etterlater seg lettfattelige, historiske spor, selv om lokalene får en ny funksjon, uttalte informasjonsleder Nils Anker hos Byantikvaren til Bonytt, da denne delen av det store boligområdet sto ferdig for noen år siden.

Knalltøft

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!