Ominnredning

Så kult kan et fabrikklokale bli

Før produserte de såpe der. Nå har industrilokalet blitt omgjort til en kul leilighet.

STORT OG ROMLIG: Stuerommet er stort nok til at møblene, blant annet "Barcelona"-stolene, og fotokunsten får luft rundt seg.
STORT OG ROMLIG: Stuerommet er stort nok til at møblene, blant annet "Barcelona"-stolene, og fotokunsten får luft rundt seg. Foto: FOTO: Jiri Havran
Sist oppdatert
HISTORISK: Lilleborg Fabrikkers ærververdige teglbygning fra 1907 ligger idyllisk til ved Akerselva.
HISTORISK: Lilleborg Fabrikkers ærververdige teglbygning fra 1907 ligger idyllisk til ved Akerselva. Foto: FOTO: Jiri Havran

Det industrielle interiøret er på full fremmarsj. Denne leiligheten var opprinnelig et fabrikklokale hvor det ble produsert såpe. Nå skapes det bare gode vibrasjoner, og det er nesten slik at man får litt hakeslepp idet man kommer inn og opplever den enorme takhøyden, designmøblene og får blikkontakt med det spørrende uttrykket til hunden på de store kunstfotgrafiet "Dog looking at me" som henger på veggen.

Bevarte atmosfæren

Eierne falt pladask for den industrielle stilen i den gamle teglbygningen som er vernet av Byantikvaren , og som Arcasa Arkitekter senere har tilrettelagt for vår tids krav til privatboliger.

- I tillegg er området rett utenfor leiligheten vår formet som en åpen, italiensk byplass, en piazza med fontene og tegldekke i flere, bølgende nivåer, supplerer eierne.

HØYT UNDER TAKET: De høye, gamle vinduene med tøffe jernsprosser har fått nye, moderne termoglass.
HØYT UNDER TAKET: De høye, gamle vinduene med tøffe jernsprosser har fått nye, moderne termoglass. Foto: FOTO: Jiri Havran
TO OG TO. Den stramme "Barcelona"-stolen, tegnet av den legendariske arkitekt Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969),  er verdensberømt.
TO OG TO. Den stramme "Barcelona"-stolen, tegnet av den legendariske arkitekt Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969), er verdensberømt. Foto: FOTO: Jiri Havran

Tre nivåer

Leiligheten på 150 kvm går over tre etasjer. Hovedetasjen rommer i tillegg til en høyloftet stue, et stort kjøkken, gang og bad, som alt er samlet i en totalt åpen og fri løsning. Underetasjen rommer blant annet flere soverom.

Stuen som svever

Rett over det luftige stuerommet, som er møblert med en rekke designklassikere, svever mesaninetasjen. Dette er det øverste nivået i boligen og er et attraktivt sted å oppholde seg.

- Hele etasjen fungerer som en skjermet stueavdeling og den er det perfekte sted å trekke seg tilbake med en god bok, forteller eierne.

Egendesignet seng

SVEVER: Mesanin-etasjen svever over det lyse, rommelige hovedplanet i  leiligheten. Stolen Vitra "Plywood" er designet av Charles Eames.
SVEVER: Mesanin-etasjen svever over det lyse, rommelige hovedplanet i leiligheten. Stolen Vitra "Plywood" er designet av Charles Eames. Foto: FOTO: Jiri Havran

I underetasjen ligger flere soveværesler, og her er også familens hovedsoverom plassert. All innredning, også sengen, ble bygd av av eierne selv med helt enkle hjelpemidler. Den forteller om en god porsjon kreativitet og sans for god design.

Krevende byggeprosjekt

- Dette utbedringsprosjektet var en stor utfordring for oss, forteller arkitekt Michael Ross i Arcasa Arkitekter. Vi ville bevare mest mulig av helheten og detaljene i den fine, gamle industriarkitekturen. Et av de mange grepene vi gjorde var å sette moderne isolerglass inn i de gamle vinduene med de tidstypiske, rustikke jernrammene.

EGENDESIGNET: Hele innredningen i hovedsoverommet, inklusive sengen, er designet av eierne selv.
EGENDESIGNET: Hele innredningen i hovedsoverommet, inklusive sengen, er designet av eierne selv. Foto: Foto: Jiri Havran

Viktig prosjekt

USYNLIG. Den glassklare barnesikringen i trappen er laget av designgruppen "K8 " i Oslo.
USYNLIG. Den glassklare barnesikringen i trappen er laget av designgruppen "K8 " i Oslo. Foto: FOTO: Jiri Havran

Ifølge Byantikvaren er ombyggingen av det gamle fabrikklokalet et viktig prosjekt.

- I slike hus med en historisk betydning for byen og kulturen vår, er det viktig at man bevarer bygningens karakter og etterlater seg lettfattelige, historiske spor, selv om lokalene får en ny funksjon, uttalte informasjonsleder Nils Anker hos Byantikvaren til Bonytt, da denne delen av det store boligområdet sto ferdig for noen år siden.

Se også

Dristig bruk av glass i høyfjellet

Har du kulere hus?

De beste nettbutikkene

Utnyttet hver millimeter

Knalltøft

Denne saken ble første gang publisert 17/12 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også