Uberegnelige maskiner i USA-valget:

Valgmaskin strøk i test

Store deler av valget i USA foregikk elektronisk. Tester gjort for to uker siden viser at maskinene som er brukt er unøyaktige.

STEMMERUSK IGJEN? En velger avgir sin stemme i Madison, Missouri, på valgdagen. De elektroniske valgmaskinene kan rote til valget igjen.

STEMMERUSK IGJEN? En velger avgir sin stemme i Madison, Missouri, på valgdagen. De elektroniske valgmaskinene kan rote til valget igjen. Foto: FOTO: AP Photo/Rogelio V. Solis

Publisert Oppdatert

Berøringsfølsomme valgmaskiner kan enkelt manipuleres slik at de favoriserer en av presidentkandidatene, skriver wired.com, som basererer seg på en undersøkelse gjort av dataingeniører på oppdrag fra delstatsmyndighetene i Ohio.

Maskinene det dreier seg om er produsert av selskapet ES&S. Hele 97.000 slike maskiner brukes i 20 ulike delstater, også i de såkalte vippedelstatene Ohio og Colorado, der valget ventes å bli avgjort.

Valgmaskinene kan kalibreres ved å rigge til skjermbildet. Skjermen kan manipuleres slik at et trykk i ett område, blir registert i et annet. Ifølge ingeniørene er det dermed slett ingen heksekunst å rigge til maskinene slik at en stemme til Obama blir en stemme til McCain, for eksempel.

LES OGSÅ: Obama-støtte i Simpsons

Det har allerede kommet klager på valgmaskinene fra ES&S. Velgere West Virginia og Texas klaget da de forsøkte å stemme på Barack Obama, mens ES&S-maskinen i stedet registrerte en stemme for John McCain. I delstaten Tennessee er det kommet klager på det motsatte - her skal stemmer på McCain ha blitt til stemmer på Obama.

Strøk i test

Også de maskinene som leser av valgkort elektronisk, skal være av ttvilsom kvalitet, åtte år etter skandalevalget i Florida da Demokratene ble nektet å telle stemmene på nytt og George W. Bush ble utpekt til president med 500 stemmers overvekt.

Disse maskinene, produsert av Election Systems & Software (ES&S) de også, strøk i en test gjort sent i oktober i delstaten Michigan. Maskinene ga ulik opptelling av de samme stemmene ved hvert eneste forsøk.

LES OGSÅ: McCain leder overlegent

Dette kom fram på mandag gjennom et brev sendt fra myndighetene i småbyen der forsøkene ble utført, Oakland County, til de den føderale valgorganisasjonen.

Støv kan ødelegge?

En mulig forklaring på unøyaktighetene i forsøkene er at det samler seg støv i maskinene, men det gir ikke mindre grunn til bekymring, kanskje:

"På valgdagen skal rekordmange stemmer telles opp, og sensorene som skal lese valgkortene vil være langt mer belastet [... ] det er naturlig å spørre seg også om maskiner som i utgangspunktet virker bra, kan bli utsatt for teknisk svikt. Slik jeg oppfatter det, vil det oppstå problemer, og valgarbeiderne vil ikke ha en anelse om at valgkort kan bli feiltolket", skriver Ruth Johnson fra Oakland County i det omtalte brevet.

Ifølge wired.com har valgmaskiner fra ES&S - både maskiner med berøringsfølsom skjerm og elektroniske valgkortlesere - stått for om lag 50 prosent av stemmeoptellingen i de siste fire store valgene i USA. Valgkortleserne er nå innført i 43 deltater.

LES OGSÅ: Årets beste oppfinnelser

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning