Skrivebordsrytteren

Test: Toshiba Satellite Pro A300-16M

En velbygget maskin med balanserte spesifikasjoner sier vi aldri nei til, men dårlig batteritid gjør at den må holde seg til skrivebordet.

Tastaturet er svart og matt - og ganske behagelig.
Tastaturet er svart og matt - og ganske behagelig. Foto: Foto: Nicholas Paulik
Sist oppdatert
GODT FØRSTEINNTRYKK: Toshiba Satellite Pro A300-16M gir et godt førsteinntrykk, men anbefales bare dersom du stort sett er innen rekkevidden til en stikkontakt.
GODT FØRSTEINNTRYKK: Toshiba Satellite Pro A300-16M gir et godt førsteinntrykk, men anbefales bare dersom du stort sett er innen rekkevidden til en stikkontakt. Foto: Foto: Nicholas Paulik

Spesifikasjoner: Toshiba Satellite Pro A300-16M

Prosessor: C2D E8100

Brikkesett: Intel PM965

Harddisk: 250 GB

Minne: 3GB DDR2

Skjermkort: Radeon HD3470

Vista: Business

Pris: 7.204 kr (amentio.no)

Leverandør: Toshiba

Rent designmessig er A300D og Pro A300 svært like hvis vi ser bort fra den åpenbare fargeforskjellen. Pro-serien er rettet mot bedrifter og et mindre prangende utseende er derfor naturlig. I likhet med Acer Extensa er heller ikke dette en fullblods bedriftsmaskin, og trenden er her også klar - ut med kjedelige chassis og inn med moderne og stilrene. Tastaturet er av den samme sorten bare matt denne gangen, noe som gjør det mye mer behagelig. Pro A300 virker i det hele tatt mye mer gjennomtenkt og vi finner ikke irriterende småkrøll som USB-porter med for lav strøm.

Les også: Her finner du alle våre tester av bærbare PC-er.

Irriterende programvare

Det som absolutt ikke hører hjemme på en slik bærbar er tonnevis av ferdiginstallerte programmer. En håndfull Google-applikasjoner og lignende skal du alltids tåle å måtte avinstallere, men en del av de medfølgende Toshiba-applikasjonene må du rett og beholde for at hele maskinen skal fungere. Igjen er det programvaren som styrer funksjonstastene som er mest håpløs. Har du prosessorhastigheten satt på fullt og maskinen ikke belastes spiller de stort sett på lag. Prøver du å justere lysstyrken eller slå av styreflaten mens du gjør andre ting kan du banne på at det tar tid før du får noen som helst respons. Irriterende og unødvendig.

Multimedia

Skjermkortet som sitter i er et Radeon HD3470 og er på ca. samme nivå som 9300M GS. Begge egner seg godt for annen multimediebruk enn spill. Vi foretrekker Radeon-kortet fordi det har fullverdig dekoding av både VC-1 og H.264, mens GeForce har fullverdig H.264, men bare delvis dekoding av VC-1. At skjermkortet tar seg av dekoding sparer batteriet og gjør at man lettere får sett en hel film. Med en så beskjeden batterilevetid som på Pro A300 kommer det spesielt godt med. Vi er skuffet over at Toshiba nok en gang viser sin redsel for maskiner som holder i over to timer. Hadde vi klart over fire timer på denne ville den utvilsomt fått en karakter høyere. Ytelsesmessig utmerker den seg ganske godt og det er blant annet på grunn av prosessoren og skjermkortet. Pentium Dual-Core er mye brukt nå til dags, og selv om de fungerer til alt av basisoppgaver er det prosessorer som T8100 som gir det ekstra dyttet.

Toshiba Satellite Pro A300 gir et ganske bra førsteinntrykk, men det er altså batterilevetiden og programvaren som er akilleshælene. Som med A300D kan vi allikevel gi den en slags anbefaling, men det er bare hvis du skal bruke maskinen stasjonært.

Denne saken ble første gang publisert 10/09 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også