Mobilbruk

Svinedyr nettsurfing på mobilen

Skal du surfe på nettet med mobilen i utlandet, bør du prøve å finne et tilgjengelig trådløst nettverk.

MOBILSURFING: Bruker du mobilen for å surfe på nettet eller laste ned e-post når du er i utlandet, kan mobilregningen raskt svulme opp.
MOBILSURFING: Bruker du mobilen for å surfe på nettet eller laste ned e-post når du er i utlandet, kan mobilregningen raskt svulme opp. Foto: Foto: Bertrand Bechard/Colourbox
Sist oppdatert

I bloggen "I går mobilsurfet jeg for over 1000 kroner" forteller Klikks Svein-Erik Hole om sitt tilnærmelsesvis sjokkartede møte med utenlandsprisene for mobilsurfing.

Dyr surfing

Men han er ikke den eneste. Det er dyrt å surfe på nettet i utlandet, og det innrømmer selskapene.

- Datatrafikk er ekstremt drivende for driftskostnadene, sier dekningsdirektør i Telenor Mobil, Bjørn Amundsen.

Han forklarer dette med at datatrafikk krever langt mer overføringskapasitet enn vanlig tale og tekstmeldinger, og at dette igjen krever større investeringer på utstyrssiden.

Ingen maksgrense

Forskjellen mellom datatrafikk (internett og e-post) i Norge og i utlandet er stor. Hos Telenor betaler man 30 øre per 25 kilobyte (maks 10 kroner i døgnet).

Befinner du deg for eksempel i Danmark er den tilsvarende prisen 62 øre (25 kroner/Mb), men der er det ingen maksgrense (kan avhenge av hvilken utenlansk operatør det er inngått samarbeid med).

Hos Netcom er den tilsvarende Mb-prisen 30 kroner, og heller ingen øvre grense.

Skylder på markedskrefter

I følge kommunikasjonsrådgiver Ingrid Kristensen hos NetCom er det de høye kostprisene og markedskreftene som er årsakene til de høye prisene for datatrafikk over mobil.

- Det er vanskelig å få til helhetlige priser, og vi er nødt til å forholde oss til de prisene som de enkelte operatørene forlanger.

Gjelder ikke for nordmenn

EU har imidlertid tatt grep i denne sammenhengen, og fra 1. juli ble det innført makspriser i alle EU-land. Fra denne dato skal maksprisen per Mb være 1 Euro (ca 9 kr.). Men prisene gjelder foreløpig bare for EU-borgere.

- Er du norsk på reise i utlandet, så pass på at de nye prisene ikke gjelder for deg, advarer informasjonsdirektør i Post- og teletilsynet (NPT), Elisabeth Sørbøe Aarsæther.

Les også: Slik ble GPS til

Datatrafikk koster

Det er i det øyeblikk du bruker mobilen til å surfe på nettet eller hente e-post at taksamateret begynner å tikke.

Mobilversjonen av VGs forside er på drøye 40 Kb. Ikke den store mengden, men for hver ny sak du går inn på blir det lastet ned nye kilobytes. Resultatet kan fort bli en stabel av kb som genererer kostnader.

Rådyrt å laste vedlegg

Taksameteret begynner virkelig å løpe dersom du henter ned e-post med store vedlegg, som for eksempel bilder. Da kan det raskt rulle flere megabyte over mobilnettet og rett inn på telefonregningen din.

Forklaringen på hvorfor den samme megabyten skal være så mye dyrere å laste ned i for eksempel Danmark enn i Norge, er vanskelig å finne.

Ingen god forklaring

- Det har jeg rett og slett ingen god forklaring på, sier Sørbøe Aarsæther.

- Annet enn at det har med business å gjøre mellom de enkelte operatørene.

Les også: Er denne bedre enn iPhone?

Fakturasjokk

Råd for mobilbruk i utlandet

Sjekk prisene for nedlasting av data (Internettsurfing og e-post). Det er DYRT.

Må du surfe på nettet eller sjekke e-posten, forsøk å finne et lokalt, trådløst nettverk.

Skru av alle automatiske nedlastninger om du ikke trenger dem.

Avspilling av Mobilsvar i utlandet kan koste opp mot tre ganger avgiften i Norge.

Du betaler merprisen for alle innkommende samtaler (den som ringer til deg betaler bare kostnaden i Norge).

Mister du mobilen din, sørg for omgående å sperre utgående og inngående samtaler.

Post- og teletilsynets informasjon om mobilbruk i utlandet.

Informasjon om at datatrafikk i utlandet er dyrt, tikker inn på mobilen din straks du beveger deg utenfor Norges grenser. Likevel er det mange som får seg et sjokk når de kommer hjem og mobilregningen dumper ned i postkassen.

En undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag av Telenor viste at hver tredje hadde opplevd å få et mildere fakturasjokk etter feriehjemkomsten. Og en familie fikk en smell på 12 000 kroner etter utenlandsoppholdet, kunne Aftenposten fortelle tidligere i sommer.

Den samme undersøkelse viste imidlertid at folks bevissthet omkring kostnadene for mobilsurfing i utlandet er på vei oppver. Tre av fire svarte at de de er forsiktige med å bruke mobilen i utlandet.

Finn deg et trådløst nettverk

Måten å styre unna høye kostnader på er i følge dekningsdirektør Amundsen i Telenor å bruke lokale, trådløse nettverk (WLAN ) dersom det er tilgjengelig.

Amundsen råder også til at man skrur av alle automatiske nedlastningsfunksjoner, som e-post, på mobilen.

Gjør deg kjent med prisene

Og så bør man selvfølgelig gjøre seg kjent med prisene, slik at man vet hva det koster å bruke mobilen i utlandet.

Post- og teletilsynet har opprettet en egen nettside hvor man kan sammenligne prisene for mobilbruk fra utvalgte land.

Les også: Med kinoen i lomma

EU tar grep

De høye kostnadene er også noe EU er klar over, og allerede har gjort noe med. Fra 1. juli er det satt maksimalpriser på mobilbasert datatrafikk innen alle EU-land. Norge på sin side, derimot, henger etter som kun assosiert tilknyttet gjennom sitt EØS-medlemsskap.

«Det er derfor usikkert når reguleringen vil tre i kraft for norske tilbydere, men vanligvis tar denne prosessen tre til seks måneder,» skriver Post og teletilsynet på sine sider.

I følge Sørbøe Aarsæther i NPT antar man at de nye prisene vil tre i kraft på nyåret neste år.

Les også:

Mobilen som tåler vann

De beste middagstipsene

Olje eller lakk på gulvet?

Denne saken ble første gang publisert 20/07 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også