Duck DNS

Enklere med DNS

Om du skal åpne serveren din for folk fra nettet, må du som sagt vite hvordan du åpner porter i ruteren din, uten at vi går nærmere inn på det her.

Du må også kunne finne din eksterne IP-adresse og gi den til de du vil spille med. Den kan du finne ved å besøke sider som Whatsmyip.org.

En løsning for å gjøre det lettere for folk å koble seg til deg er å bruke en DNS-tjeneste. Her finnes det mange å velge mellom, og mange har egne gratisløsninger. En som er både enkel og gratis er DuckDNS.org. Her kan du få en nettadresse som «ola.duckdns.org» til å peke mot din IP. Dermed trenger folk bare huske ola.duckdns.org istedenfor for eksempel 84.58.216.32.

Du kan enten oppdatere IP-en din manuelt på www.duckdns.org, eller legge inn automatisk oppdatering av din IP via ruteren eller via en egen klient som kan lastes ned og installeres.

Minecraft er blant spillbransjens aller største suksesser noensinne, og Microsofts oppkjøp av Minecraft gjorde skaperen Markus Persson (også kjent som Notch) til mangemilliardær.

Minecraft har blitt populært litt av samme grunn som Lego ble populære i sin tid. Her kan du bygge absolutt hva du vil. Bare fantasien setter grenser.

Minecraft med Microsofts HoloLens kan bli enda mer spektakulært.

Flerspiller

Minecraft er i utgangspunktet ment å spilles alene, men det er mulig å koble seg til en server og spille flere samtidig.

En slik server kan du enten få tilgang til ved å betale en kommersiell aktør, bruke Mojangs egne servere, også kalt Realms, eller ved å kjøre din egen server. Det er sistnevnte vi skal fokusere på her.

Hvorfor egen server?

Så hvorfor skal du gidde å kjøre din egen Minecraft-server? Det er det flere grunner til. Det mest opplagte er for å spille sammen med vennene dine.

Enten dere vil samarbeide eller prøve å ødelegge for hverandre, så får spillverdenen straks mer dynamikk når det er flere spillere som deler samme verden.

Ved å kjøre en egen server istedenfor å bli med på noen andres server, så har du også full kontroll over hvem som kan bli med, hvilke utvidelser som er i bruk, og ikke minst er det du selv som passer på selve save-filen slik at du vet at framgangen deres ikke går tapt.

Til og med om du spiller Minecraft alene, kan det være en idé å sette opp en server.

Da kan du nemlig koble deg til serveren fra andre datamaskiner og fortsette spillet du var i gang med, og du kan la tiden i spillet gå selv om du ikke er pålogget. Det er nyttig om du har laget en liten gård hvor du gror korn og andre planter.

Legg merke til at om du har logget inn med samme Minecraft-konto på to forskjellige maskiner, vil ikke disse kunne koble seg til samme server uten videre.

Les hele saken
Les alt om:

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!