Youtube vrimler av skytevideoer

Hvordan bruke lyddemper? Forvirrede finske drapsmenn har mange våpenvenner på nettet.

SENSURTRØBBEL: Google forsøker å fjerne den Youtube-videoen med det som angivelig er mannen bak skolemassakren i Finland i dag, men får det ikke til.

SENSURTRØBBEL: Google forsøker å fjerne den Youtube-videoen med det som angivelig er mannen bak skolemassakren i Finland i dag, men får det ikke til. Foto: SKJERMDUP: Youtube

Publisert Oppdatert

For en uke siden bestemte Google at Youtube, som eies av søkegiganten, skal gjennomgå en viss form for sensur. Youtube skal fjerne særdeles støtende videoer eller filmer som oppfordrer til voldelige handlinger.

Foranledningen var politisk press i USA og Storbritannia. Blant annet har den innflytelsesrike konservative senatoren Joseph Lieberman stått hardt på for å få Youtube til å fjerne videoer som er lagt ut av potensielle terrorister.

LES OGSÅ: Youtube skal fjerne vold og rasisme

Dagens skytetragedie i Finland, der minst ni mennesker er drept ved en yrkesskole i den lille byen Kauhajoki, gir en god illustrasjon på problemstillingen.

Først video, så drap

Det er ukjent om Lieberman også tenkte på skolemassakrene som flere ganger de siste årene har vært ledsaget av videoer drapsmannen har lagt ut på Youtube før drapene ble begått.

Det skjedde da en mann gikk amok og drepte 36 mennesker ved høyskolen Virginia Tech i april 2007. Det skjedde igjen i november, da en finsk 18-åring skjøt og drepte åtte elever og lærere på en skole i Tusby i Finland, før han tok sitt eget liv.

Og etter alt å dømme har det skjedd i Finland nå igjen. Videoen som ble mye omtalt i formiddag ble fjernet "grunnet brudd på retningslinjene". Men den er allerede kopiert og lagt ut av flere andre brukere.

Lyddemper-kurs

Om Google vil gjennomføre sin sensur, vil det kreve mye ressurser. For det vrimler av våpenforherligende, rasistiske og voldsromantiserende videoer på Youtube.

Et søk på "White Power" gir 33.100 treff, selv om ikke alle har rasistisk innhold. Et søk på Walther P22, våpenet som ble brukt i dagens skytetragedie, gir 367 treff. .

For eksempel kan du få deg et lynkurs i bruk av lyddemper for Walther P22, pistolen som ble brukt i den tragiske skytingen i Finland i dag. "Det er veldig gøy å skyte med en P22. Og bruker du lyddemper, lager nesten klikkene i våpenet mer lyd enn skuddet!" sier en begeistret lydemper-tester.

Søker oppmerksomhet

- Youtube handler åpenbart om å få oppmerksomhet og å bli sett. Mennesker som legger ut voldelige videoer gjør dette for et slags publikum og for å definere sitt eget selvbilde og posisjon i en offentlig arena, sier Atle Dyregrov, psykolog ved Senter for Krisepsykologi.

Publikum kan være nettvenner med samme voldelige interesser eller folk på skolen eller i omgangskretsen, tror Dyregrov.

- Disse menneskene føler ikke at de blir sett i sitt virkelige liv på skolen eller i familien. Da blir videoene på Youtube en måte å skrive seg inn i historien på, sier Dyregrov.

- Bør dette sensureres?

- Jeg er imot sensur, og vet ikke hvor effektivt dette vil være på Internett. Men jeg er for selvsensur i mediene. Man vet at når disse hendelse får enorm og detaljert oppmerksomhet i meida og videoene spres i nyhetsartikler, kan det virke triggende på mennesker i ubalanse og gi ideer for å handle selv. Man har ettehvert ganske mye forskning på hvordan media kan virke stimulende på copycat-faktoren, sier Atle Dyregrov.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning