Mobilsurfing

VG og Google hottest på mobilen

I høst kommer den første hitlista for mobilnettsider. Alt tyder på at Google vil toppe lista.

HVEM ER STØRST? I høst vil det for første gang komme uavhengige målinger av nettrafikken på mobiltelefoner.

HVEM ER STØRST? I høst vil det for første gang komme uavhengige målinger av nettrafikken på mobiltelefoner. Foto: FOTO: Istock

Publisert Oppdatert

Klikk.no har denne uka forsøkt å få ut aktuelle tall på nettrafikken fra mobiltelefoner i Norge. Verken NetCom eller Telenor vil ut med tall på verken treff, sidevisninger eller unike brukere.

Telenor vil heller ikke si noe om hvilke enkeltsider som er mest besøkt, men melder at deres egen wap-portal Entry har om lag 350.000 unike brukere i uka.

NetCom har derimot delt denne informasjonen med oss, og vi kan opplyse hvilke sider som er mest besøkt med nettleseren Opera Mini.

Google topper

NetCom hentet ut måletall fra denne uka på forespørsel fra klikk.no. På Netcoms topp-ti-liste troner google.no øverst, men listen er preget vel så mye av at abonnentene har Netcom-telefon som å gi en genuint inntrykk av hva mobilbrukere helst vil ha.

- Google.no ligger ikke på vår introside, så den har brukerne tastet inn selv. Det er jo et tegn på hva som er viktig for dem, sier Marius Halle, innholdssjef i NetCom.

Etter www.google.no, kommer wap.netcom.no og www.sonyericsson.com, før wap.dagbladet.no og m.facebook.com. Både Facebook og Dagbladets mobilnettsider ligger på Netcom-forsida. At sonyerricsson.com kommer så høyt forklarer Halle med at mange nye telefoner fra Sony Ericsson har en innebygd surfeknapp som sender brukerne dit.

Ellers er det interessant at landets suverent største nettsted, vg.no, er fraværende på Netcoms topp-ti-liste. Det er også andre ledende nettsteder som nettavisen.no, nrk.no og tv2.no

Slik ser listene ut:

TOPP TI - NETCOM

TOPP TI - OPERA

1. www.google.com

1. www.vg.no

2. wap.netcom.no

2. www.google.com

3. sonyericsson.com

3. www.facebook.com

4. wap.dagbladet.no

4. www.dagbladet.no

5. m.facebook.com

5. www.yr.no

6. www.refero.net

6. www.aftenposten.no

7. plutolife.com

7. www.gulesider.no

8.netcom - innhold/tjenester

8. www.finn.no

9.netcom - brukertjenester

9. en.wikipedia.org

10. wap/sms-tjenester

10. www.nettby.no

Som på PC

Opera har gitt oss topp ti-lista for juni 2008 for nedlastinger fra nettleseren Opera Mini. Her ligger VG øverst, foran google.no, facebook.com, dagbladet.no og yr.no.

- En viktig forskjell på Opera Mini og WAP er at folk kan gå til nøyaktig de nettsidene de ønsker å gå til. De taster inn URL-en de husker fra PC-en og får den siden de kjenner fra før. Vi kan se fra statistikken at trafikken fra mobiltelefoner er ganske lik den vi er kjent med fra PC-verdenen. Det er de store, kjente sitene som går igjen på mobiltelefoner også, sier Tor Odland, kommunikasjonsdirektør i Opera, til Klikk.no.

Heller ikke Opera oppgir rene nedlastingstall, men ifølge Odland er selve nettleseren Opera Mini lastet ned 1 million ganger i Norge, totalt.

Flat trend

Med iPhone i salg og nett-tilgang på snart alt som er av nye mobiltelefoner, skulle man tro at nettrafikken på mobiltelefoner er i kjempevekst. Men det ser ikke ut til at norske forbrukere verker etter å gå på nettet med mobilen.

En studie foretatt av TNS Gallup i april viste at andelen mobilbrukere som surfer med mobilen lå stabilt på 10-11 prosent fra høsten 2005 og fram til våren 2008. Ifølge Gallup brukte 457.000 personer minst en mobil innholdsleverandør i løpet av en uke, i andre kvartal i år.

Nettsteders treff og trafikk måles med lupe og gjengis hver uke i TNS Gallups trafikkliste. Denne lista er selve tilstandsbarometeret for PC-trafikken på norske nettsteder.

Fra høsten kommer en slik liste også for nettrafikk fra mobiltelefonen.

- Vi skal begynne å måle trafikken også på mobilnettsider, forteller Knut-Arne Futsæter i Gallup.

Da vil vi også få se om Apples iPhone gir noe større utslag i trafikkmengden

Dating og chat

Listen fra NetCom viser ellers at brukerne er interessert i sosiale tjenester på nettet. På plass fem og seks kommer de for mange ukjente dating- og chat-sidene refero.net og plutolife.com.

- Det gir kanskje en pekepinn på hva unge folk ønsker seg. Ingen av disse sidene ligger på vår forside, sier Marius Halle i NetCom.

Halle har ingen enkel forklaring på hvorfor ikke mobilsurfing tar mer av.

- Vi skulle jo gjerne hatt en større vekst i antall brukere. Det vi har sett er at antall brukere er stabilt, men at de som bruker mobilen på nettet, gjør det mye mer nå enn for ett år siden.

- Hva er det som gjør at så få bruker mobilen til nettsurfing, når så mange kan?

- Jeg tror mange rett og slett ikke vet at de kan gå på nett med mobilen. Mange tror nok at det er veldig dyrt, selv om det er uriktig. Et litt uoversiktlig prisbilde får ta noe av skylda. Dessuten er mange telefoner ikke godt nok tilrettelagt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning