Vi har testet Chrome:

Superrask nettleser

Google Chrome er en enkel, minimalistisk og kjapp nettleser.

Google Chrome er en minimalistisk og rask nettleser.

Google Chrome er en minimalistisk og rask nettleser.

Publisert Oppdatert
FEILMELDING: Adobes tekstbehandler Buzzword vil ikke starte i Google Chrome.

FEILMELDING: Adobes tekstbehandler Buzzword vil ikke starte i Google Chrome.

FÅ ALTERNATIVER: Det er ikke mange innstillingsmuligheter i Google Chrome.

FÅ ALTERNATIVER: Det er ikke mange innstillingsmuligheter i Google Chrome.

Stadig mer av det vi gjør på en datamaskin, gjør vi i nettleseren. Alt fra spill til tekstbehandling kan gjøres på nett, og Google er blant de store aktørene som driver denne utviklingen. Derfor måtte det før eller siden skje at Google lanserte sin egen nettleser. Nå er den på plass i en første prøveversjon (beta), og førsteinntrykket er veldig bra.

LES OGSÅ: Ny Google-nettleser

Minimalistisk

Google Chrome er først og fremst en minimalistisk nettleser. Selve programmet er veldig lite (468 kilobyte), og det tar derfor bare sekunder å laste ned og installere på PC-en.

Det betyr også at nettleseren starter raskt, og bruker lite ressurser på datamaskinen. Alle menyer og forklaringer er på norsk, og Google har til og med laget videoer som forklarer de nye funksjonene med norsk tale.

I tillegg til å være et lite program, bruker nettleseren skjermen veldig effektivt. Fanene er plassert helt øverst, og under finnes adresselinjen som også brukes til å søke på nettsider og lete i nettsider du har besøkt tidligere. Vi liker veldig godt at adressefeltet brukes til flere funksjoner. Skal du gjøre et søk på nettsiden du befinner deg på (Ctr+F), kommer det riktignok opp et eget søkefelt.

Den effektive utnyttelsen av skjermen gjør nettleseren spesielt egnet til bærbare PC-er, hvor du får brukt mer av skjermplassen til selve nettsiden.

At programmet er minimalistisk vises også når du åpner innstillingene for programmet. Her er det tre arkfaner med et par valgmuligheter på hver fane. Noen vil sikkert savne muligheten til å spesialtilpasse programmet, men de fleste vil neppe savne det store havet av innstillinger i andre nettlesere.

Vises riktig

Et stort problem alle som tar i bruk andre nettlesere enn Internet Explorer sliter med, er at mange nettsider ikke vises riktig.

Dette skyldes at veldig mange nettsider spesialtilpasses Internet Explorer, siden det er den desidert mest brukte nettleseren. Vi har brukt Google Chrome noen timer, og har ikke funnet mye den ikke klarer å vise.

De eneste problemene vi har kommet over så langt er en del Flash-applikasjoner, som for eksempel bildeseriene her på klikk.no. Den klarte heller ikke å starte Adobes tekstbehandlingsprogram Buzzword, som også er basert på Flash. YouTube, derimot, hadde Google Chrome ingen problemer med. Også nett-tv fra NRK og TV2 fungerte fint i denne nettleseren.

Nye funksjoner

Det er ikke veldig mange nye funksjoner i Google Chrome som vi ikke har sett hos konkurrentene tidligere. Men en av de mer geniale løsningene er hvordan programmet håndterer faner. Etter hvert som man surfer på nettet og har åpnet mange faner, kan man dra fanen ut av programmet - og den vises som et nytt programvindu. Veldig praktisk for å holde oversikten når man surfer.

En annen nyhet er hvor godt nettleseren fungerer sammen med Googles egne applikasjoner. Her kan du lage snarveier til enkeltdokumenter fra Google Docs og legge på skrivebordet eller i Start-menyen, slik at du slipper å åpne nettleseren for å hente dokumentet.

Dette kan du også gjøre med andre typer applikasjoner som Gmail og Google Calendar. Dette ser ut til å fungere også for konkurrerende programmer, som Yahoo Mail.

Hver gang du åpner en ny fane får du opp en liste over de nettsidene du har besøkt mest, og over nylig brukte bokmerker. Dette vises gjennom grafikk, og er en praktisk måte å komme rask til favorittsidene. Det ser ikke ut til å være muligheter for å spesialtilpasse denne siden, noe som kunne vært bra.

Krasj-kontroll

Krasj-kontroll er en annen nyhet som ser ut til å fungere godt i Google Chrome. For å hindre at du mister alle sidene du har åpnet hvis en får programmet til å krasje, kjører alle fanene som separate prosesser.

Dermed kan du lukke den fanen som har krasjet, og beholde resten av innholdet. Du finner også en egen oppgavebehandling for Google Chrome (Shift-Esc), hvor du får oversikt over hvor mye ressurser hver enkelt fane krever.

Nederst i dette vinduet finner du også det litt kuriøse valget "Statistikk for nerder", som gir enda flere detaljer om økten.

OPPGAVEBEHANDLING: Ved å trykke Shitt+Esc får du detaljer blant annet om hvor mye minne nettleseren bruker.

OPPGAVEBEHANDLING: Ved å trykke Shitt+Esc får du detaljer blant annet om hvor mye minne nettleseren bruker.

Inkognito-modus

Som vi har sett i flere nettlesere den siste tiden, har også Google Chrome fått en inkognito-modus. Hvis du besøker sider som ikke tåler dagens lys kan du åpne en egen inkognito-fane. Da blir ingen spor lagret på datamaskinen, og den godtar ikke såkalte cookies. Det betyr blant annet at nettsidene du besøker i inkognito-modus ikke dukker opp i listen over de mest besøkte sidene.

Noen savn

Alt i alt har vi et godt førsteinntrykk av Google Chrome. Særlig at den er enkel og rask vil nok tiltale mange. Så vidt vi kan se mangler Google Chrome støtte for tilleggsmoduler, slik det finnes tusenvis av til for eksempel FireFox. Her vil nok det største savnet ligge for entusiastiske nett-junkies. Men siden dette er en første beta-versjon, skal man ikke utelukke at det vil dukke opp tilleggsfunksjoner i programmet.

Har du testet Google Chrome? Del dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor!

Google Chrome kan lastes ned fra: www.google.com/chrome

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning