Aldri mer kassakø

Skann og betal dagligvarene med mobilen

Legg penger og kort igjen hjemme når du skal handle. Snart kan du skanne og betale varene med mobilen.

SKANN OG BETAL: Nå kan du snart skanne og betale varene via mobiltelefonen.

SKANN OG BETAL: Nå kan du snart skanne og betale varene via mobiltelefonen. Foto: Apeland/Katrine Lunke

Publisert Oppdatert

Nå kan du snart si farvel til kassakøen. Hvert fall om du er kunde hos Coop og har en smartmobil. I løpet av november kan du nemlig skanne varene og betale for dem via din egen mobiltelefon.

Coop har alt flere års erfaring der kundene selv skanner og betaler for varene. Selvskanning via mobiltelefonen kan derfor sees på som en videreføring av dette konseptet.

- Dette er en naturlig utvikling. Teknologien har medført store endringer både i vår og andres bransjer de siste ti årene, sier E-kanalansvarlig, John Moltubakk, i Coop Norge. Han viser til at folk flest i dag både bestiller flyreisene sine selv på nettet og betaler regninger i nettbanken.

KVITTERING: Når du har betalt får du en QR-kode som må skannes før du får forlate butikken.

KVITTERING: Når du har betalt får du en QR-kode som må skannes før du får forlate butikken. Foto: Foto: Hallvard Lunde

Coop Extra først

IKKE ØL: I første omgang får du ikke kjøpt alkohol og filmer med 18 års grense via appen. Da må du betale i et vanlig kassapunkt.

IKKE ØL: I første omgang får du ikke kjøpt alkohol og filmer med 18 års grense via appen. Da må du betale i et vanlig kassapunkt. Foto: Foto: Hallvard Lunde

Løsningen med selvskanning og betaling via mobilen rulles i første omgang ut i kjedeprofilen Coop Extra.

- I løpet av året har vi over 50 Coop Extra butikker på landsbasis. Alle butikkene får ikke denne løsningen samtidig, men vi starter med noen få butikker nå i november før vi gradvis gjør tjenesten tilgjengelig i de andre butikkene, sier Moltubakk.

Han påpeker at løsningen er en test, men antyder at de øvrige Coop-butikkene også vil få løsningen når den har gjennomgått en vellykket testperiode.

Hvor mange må bruke tjenesten for at den skal bli karakterisert som vellykket?

- I butikkene med selvskanning bruker cirka 20 prosent av kundene denne muligheten. I enkelte butikker og i perioder med mye kø kan andelen stige til 50 prosent, sier Moltubakk. Han peker på at det har tatt 5-6 år for å komme dit og sier det vil ta tid før selvskanning med mobilen når slike nivåer.

- Men om 10 prosent av kundene bruker løsningen, så er det veldig mange kunder, sier han.

Slik virker det

For å kunne bruker selvskanning med mobilen må du være Coop medlem og du må ha knyttet et betalingskort til kontoen din. I tillegg må du laste ned eller oppdatere appen «Coop Norge». Løsningen vil i første omgang kun være tilgjengelig for iPhone, men Moltubakk sier de jobber med en app for Android. Første gang du bruker appen må du logge deg på, men Moltubakk peker på at alle trinnene over kun gjøres en gang.

- Når du går inn i butikken må du åpne appen og skanne en QR-kode som vil henge ved inngangspartiet. Dette gjør at appen vet hvilken butikk du er i - og kan gi deg riktige priser. Deretter er det bare å starte å handle, sier Moltubakk.

Appen bruker kameraet på mobilen for å lese av strekkodene på varene og legger dem i en digital handlekurv. Totalsummen vises fortløpende. Når du er ferdig å handle trykker du betal og appen genererer en QR-kode som vises på mobilen skjerm. Før du får forlate butikken må QR-koden skannes i en egen utgangskasse.

- Totalsummen kan endres i det du avslutter handelen. Her vil typisk tilbud av typen kjøp tre, betal for to og andre rabatter bli kalkulert, sier Moltubakk.

Enkelt

Coop Norge presenterte løsningen for pressen i dag og vi fikk teste løsningen på Coop Extra på Skedsmokorset like utenfor Oslo. Vårt førsteinntrykk er at løsningen er enkel, intuitiv og ikke minst informativ fordi du faktis får se hva du har handlet, hvor mye det koster og totalsummen. Og ikke minst: Du slipper unna kassakøen.

ANDROID KOMMER: John Moltubakk i Coop Norge sier en Android-versjon av "skann og betal med mobilen" er på vei, men ikke før tidlig neste år.

ANDROID KOMMER: John Moltubakk i Coop Norge sier en Android-versjon av "skann og betal med mobilen" er på vei, men ikke før tidlig neste år. Foto: FOTO: Hallvard Lunde

- Dette er en løsning vi tror alle vår kunder som har en smarttelefon vil klare å bruke, sier Moltubakk.

Appen til Coop Norge oppdateres i løpet av noen uker og i løpet av november vil de første butikkene for mobil selvhandling åpnes.

Foreløpig kan selvhandling ikke brukes om du handler alkohol og filmer med 18 års grense, men ifølge Moltubakk er dette noe de jobber med løsninger for.

Les også:

Test: Billig og bra bærbar arbeidshest

Dette mangler iPhone 5

Test: Ministereo til iPhone

Slik blir Windows 8

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning