Test av World of Goo

Sjarmerende slimklumper

World of Goo er et prakteksempel på at det er spillbarhet som er viktig. Vårt nye favorittspill på PC har nemlig bare 2D-grafikk.

Å bygge bro i World of Goo er ikke så enkelt som det ser ut til. Slim er ikke akkurat optimalt som byggemateriale.
Å bygge bro i World of Goo er ikke så enkelt som det ser ut til. Slim er ikke akkurat optimalt som byggemateriale.
Sist oppdatert

World of Goo er en godt bevart hemmelighet, i alle fall for de store massene. Det er det lille uavhengige spillfirmaet 2D Boy som står bak, og konseptet har allerede vunnet flere priser på diverse spillmesser.

Det er både veldig enkelt og veldig vanskelig å forklare konseptet bak World of Goo. Kort fortalt skal du redde små baller av slim, eller gørr om du vil, ved å bruke dem selv som byggemateriale. Du kan bygge tårn og broer for å få de resterende slimballene til sitt mål, nemlig et avløpsrør. Dette blir nesten en arkitektonisk øvelse da du alltid må passe på at tårnene eller broene dine har styrke og likevekt så de ikke faller fra hverandre. Kontrollene er latterlig enkle. Alt du trenger å bruke er musen og venstre musetast.

Dette høres kanskje ut som noe som bare er underholdende en liten stund, men med stadig nye type slimballer med nye egenskaper endrer gameplayet seg akkurat nok til at man alltid får lyst å spille neste brett. Det å oppnå best mulig score på hvert brett er også en motivasjon. Scoren avgjøres av hvor mange slimballer du redder og hvor lang tid du bruker på å redde dem. Du kan alltid gå tilbake til brett du har spilt før og forsøke å perfeksjonere scoren din.

Bedre inntrykk av spillet får du kanskje av traileren:




Morsom historie

2D Boy har greid å gjøre dette ganske enkle spillet til en unik opplevelse. Du spiller deg gjennom fem kapitler med en mengde brett i hvert kapittel. For hvert kapittel du fullfører får du vite stadig mer om «The World of Goo Corporation», selskapet som tar imot og prosesserer slimballene du «redder». Det er unikt nok i seg selv å få arbeidet inn en fortellende historie i et spill som dette, når historien i tillegg er morsom og underholdende legger det grunnlaget for en perle av et spill. Uansett er det ikke avgjørende for spillet at du følger med på historien. Hvert brett er underholdende nok i seg selv med stadig vanskeligere utfordringer.

I World of Goo skal du få små slimballer opp til avløpsrøret ved å bruke dem selv som byggeklosser.
I World of Goo skal du få små slimballer opp til avløpsrøret ved å bruke dem selv som byggeklosser.
Når du har samlet mange nok slimballer kan du konkurrere med andre spillere om å lage det høyeste tårnet. Skyene representerer høyden på tårnene til andre spillere.
Når du har samlet mange nok slimballer kan du konkurrere med andre spillere om å lage det høyeste tårnet. Skyene representerer høyden på tårnene til andre spillere.
World of Goo har mange likheter med Lemmings, men er samtidig helt annerledes.
World of Goo har mange likheter med Lemmings, men er samtidig helt annerledes.
Du blir stadig presentert for nye konsepter i World of Goo.
Du blir stadig presentert for nye konsepter i World of Goo.

Online tårn

Morsomt er det også at det er et lite spill i spillet. På hvert brett er det nemlig et visst antall slimballer du må redde for å komme videre til neste brett. Hvis du redder flere enn dette blir de ekstra slimballene overført til World of Goo Corporation hvor du kan bruke disse til å bygge ditt eget private slimtårn. Er du koblet til internett kan du se hvor høyt ditt tårn er i forhold til andre spilleres tårn. Disse blir representert som skyer med spillerens navn og nasjonalitet på. Et morsomt tidsfordriv når man har fått nok slimballer tilgjengelig.

Visuelt

Til slutt må vi bare nevne grafikken og musikken som gjør det hele til en svært sjarmerende opplevelse. Husk også å klikk på skiltene på hvert enkelt brett. Her finner du morsomme, og noen ganger hjelpsomme tips fra den alltid hyggelige Skiltmaleren. Det eneste vi kan klage på er at spillet er litt kort. Man bruker ikke altfor mange timene på å spille gjennom de fem kapitlene, men til gjengjeld er spillet billig (135 kr fra www.2dboy.com), det tar liten plass på harddisken og det er helt uten kopibeskyttelse slik at du uten problem kan bruke det på flere PC-er.

Skyndt deg!

Spillet lanseres egentlig ikke i Europa før til neste år. Mens det i USA er tilgjengelig via Steam på PC og WiiWare på Nintendo Wii, vil Europeiske bruker måtte komme seg ut i butikk og kjøpe en fysisk plate rundt februar/mars 2009. Dette på grunn av 2D Boys avtale med RTL som skal distribuere spillet i Europa. Likevel er det mulig å kjøpe spillet fra 2D Boys hjemmeside via PayPal, og da vil man også få tilgang til Linux og Mac-versjonene av spillet så snart disse er klare. Om denne muligheten også vil bli fjernet for Europeiske brukere etter hvert vites ikke, skjønt vi tviler på det. Vi anbefaler likevel alle om å kjøpe så fort som mulig, for vi kan rett og slett ikke forestille oss at du, eller noen andre, kan komme til å mislike dette spillet.

Vil du prøve først kan du laste ned demoen som inneholder 1. kapitel HER!

Denne saken ble første gang publisert 20/10 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også