Stort virusangrep på Facebook

Se opp for Facebook-virus

Sjekk nøye hvis du melding fra Facebook-kontaktene dine. Det kan være et virus.

SE OPP: Denne mailen ser ekte ut, men leser du nøye ser du at den neppe kan være ekte.
SE OPP: Denne mailen ser ekte ut, men leser du nøye ser du at den neppe kan være ekte.
Sist oppdatert

Meldingen som nå spres via Facebook, ser i utgangspunktet helt ekte ut. Den sier at en av dine kontakter har sendt deg en melding, og har flere linker for å logge seg inn og lese meldingen. Men vær på vakt. Lenken fører til en side med det som ser ut som en video fra YouTube. Hvis du klikker på denne videoen havner du på en side som kan inneholde virus.

Sjekk nøye

Hvis du har fått en slik mail i dag, er det flere ting du kan gjøre for å avsløre om det er en ekte melding. Leser du meldingsteksten nøye, ser du at det neppe er en norsk venn som har skrevet til deg. Eksempler på setninger som tyder på at du er utsatt for svindel kan være: "iVdeo fromm yuor laast parrty. W O W", eller "LOL: your blusihng facce is so funny! Checkk out". Stavefeilene brukes gjerne av spammere for å unngå å bli tatt av spamfiltre.

Legg også merke til "google.pl" midt i den store lenken i meldingen. Det kan være et tegn på at du har fått dette viruset.

LES OGSÅ: Sjekk skattelista på Facebook

Skift passord

Hvis du oppdager at det sendes ut slike meldinger fra din konto, bør du snarest gå inn på din ekte Facebook-konto og endre passordet. Det bør du også gjøre hvis du har lagt igjen brukernavn og passord på en side du mistenker kan inneholde virus. På den måten hindrer du spammere i å logge seg på din konto og sende tilsvarende mail til alle dine kontakter.

Kan stjele identiteten din

Sikkerhetsrådgiver Hans Peter Østrem i Symantec sier til Radio Norge at det kan få alvorlige konsekvenser å trykke på slike lenker:

- Hvis du åpner lenken risikerer du at det blir installert skadelig programvare som ligger latent på din datamaskin. Deretter kan bakmenn bruke PC-en din som et springbrett til å sende ut spam, eller hente informasjon om deg. De kan for eksempel legge inn program som leser av dine tastetrykk, og på den måten finne mer informasjon om deg. Dette kan i verste fall brukes til et identitetstyveri.

LES OGSÅ: Virus skal skremme fildelere

SNUSK: Det som ser ut som en litt snuskete YouTube-video, kan føre deg til en side med virus.
SNUSK: Det som ser ut som en litt snuskete YouTube-video, kan føre deg til en side med virus.

Denne saken ble første gang publisert 27/10 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også