Ny forbløffende karttjeneste:

Se huset ditt i 3D

Osloboere er de første i landet som kan glede seg over 3D-kartbilder av sitt eget hus.

3D: En ny tjeneste fra norske Sesam lar deg surfe byen rundt i et 3D-visualisert kart. Kart- og stedbaserte tjenester kommer til å ta helt av i 2009.

3D: En ny tjeneste fra norske Sesam lar deg surfe byen rundt i et 3D-visualisert kart. Kart- og stedbaserte tjenester kommer til å ta helt av i 2009.

Publisert Oppdatert

Hvis du bor i Oslo, kan du allerede nå se forbløffende detaljerte bilder av gata og huset der du bor. Det er for så vidt ikke noe nytt, siden Google Earth kom på banen.

Men den tredimensjonale visningen fra det tidligere søkemotorselskapet Sesam lar deg se kvartaler, hus, gater og parker fra alle mulige synsvinkler.

Ved å dra i navigeringshjulet kan du se se bygninger og hus fra alle kanter. Du kan søke på gateadresser eller flytte deg i himmelretningene.

Oppløsningen er ikke vanvittig, og krever mye maskinvarekraft, men har likevel nok "wow-faktor" til å imponere de fleste.

LES OGSÅ: Lag gratis kopi av harddisken

Snart i Trondheim

Sesam har nettopp lansert 3D-kartet over Oslo. Om noen dager eller uker tid står Trondheim for tur, lover daglig leder Arild Nilsen i Sesam.

- Vi konsentrerer oss om de store byene, og regner med å ha de fleste på plass i løpet av det neste halvåret. Bergen har vi slitt litt med, på grunn av noen forsvarsinstallasjoner som ligger ganske sentralt. Vi må bli enige med Forsvaret om hvordan dette skal løses, sier Nilsen til Klikk.no.

Han lover likevel at også bergenserne kan nyte 3D-bilder av såvel Torgallmenningen som Bryggen og egne hus ganske snart.

Svenske kart

Kartene og kartdataene som er brukt er framstilt i samarbeid med det svenske firmaet C3 Technologies, som har stått for selve flybildene og den tekniske tilretteleggingen av dem. Nilen regner med at kartene vil bli oppdatert hvert andre eller tredje år.

Bildene som er brukt av Oslo ble tatt i august og september. Nilsen forteller at kartbildene skal brukes i en rekke nyttetjenester.

I boligannonser

Sesam, som nå er eid av Schibsted og inngår i Finn.no, har gitt opp å konkurrere med Google på vanlige internettsøk. I stedet satser selskapet på katalogbaserte og andre tjenester som ja utnytte kartdata.

- Finn Eiendom blir selvsagt en stor bruker av slike kartbilder. Annonseproduksjon, ruteplanlegging er andre aktuelle bruksområder.

Dermed er det et spørsmål om kort tid før boligannonsene har fått enda mer fancy kart, selv om dette neppe er nok til å få fart på boligmarkedet.

Her kan du se om du finner huset ditt.

LES OGSÅ:

Obama-mail sprer virus

Aldri mer fartsbot

Folkelig autopilot

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning