Bit torrent

NRK setter opp egen torrent-tracker

NRK setter fildeling i system med egen torrent-tracker.

Sist oppdatert

Slik gjør du det

For å kunne laste ned en bittorrent må du ha et program på datamaskinen din som støtter slik nedlasting, en såkalt bittorrent-klient.

NRK anbefaler gratisprogrammet Miro. Dette programmet kalles en BitTorrent-klient.

Når du har et slikt program på maskinen din må du laste ned noen små såkalte torrent-filer. Nettleseren Opera har en bittorent-klient innebygd.

Last ned torrentfilene ved å klikke på dem eller sette opp et abonnement der filene hentes automatisk.

Linker til torrentfilene og mer forklaring finner du i denne artikkelen .

Etter uker med Pirate Bay-rettssak, tar NRK fildelingsteknologien i egne hender.

Det vil si, NRKs "sandkasse" for teknologi-eksperimenter, NRK Beta, har gjort forsøk med fildeling en stund, men uten eget program for distribusjonen.

NRK Beta har nå satt opp sin egen bittorrent-tracker.

- Vi gjør det hovedsaklig for å få bedre statistikk. Det er vanskeligere å telle nedlastinger med torrent-teknologien enn ved vanlig nedlasting, sier prosjektleder Eirik Solheim i NRK Beta til Klikk.no.

Les også: Her ser du TV gratis på nettet

Jo flere, desto bedre

En slik "tracker" er en nettside som brukes til distribusjon av innhold i bittorrent-format. Enkelt forklart er bittorrent en teknologi som er svært velegnet når mange brukere vil laste ned de samme filene.

Samtidig som du laster ned filen, lastes deler av innholdet opp og gjøres tilgjengelig for andre. Teknologien er nærmere forklart på wikipedia.org.

I motsetning til vanlig nedlasting av innhold fra nettet, går nedlasting av torrenter raskere, desto flere som skal ha tak i det samme innholdet.

- Bittorrent-teknologien gir oss mulighet til å tilby innholdet i større nedlastingshastighet og med høyere bildekvalitet, på grunn av den innebygde lastbalanseinrgen i teknologien, sier Solheim.

Les også: Slik surfer du med mobilen

Ingen skulle tru..

NRK begynte å eksperimentere med fildelingsteknologien i fjor. Rundt 150.000 har lastet ned episoder av Nordkalotten 365, forteller Eirik Solheim.

- Det er ikke vanvittig mange for en serie med et seertall på nesten en million per episode, men likevel bra i forhold til forventningene, sier Solheim.

For å sparke i gang den nye trackeren tilbyr NRK Beta reportasjer fra den populære serien "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu".

Ifølge statistikktall fra NRK har serien stor interesse også blant yngre seere, og det er derfor interessant å se om den vil få mye seere via bittorrent.

Ukryptert

Valget kan virke sært, men på grunn av rettighetsproblematikk, er det foreløpig ganske begrenset hva NRK får lov til å legge ut.

I TV-produksjon er det mange parter som sitter på rettigheter som det må forhandles om, for eksempel skuespillere, musikere og komponister. Alle disse vil stille krav om vederlag og avigifter for å tillate denne typen distribusjon.

Den populære serien er lagt ut ukryptert og uten kopibeskyttelse i full kringkastingskvalitet. Solheim forsikrer likevel at NRK har full kontroll over innholdet som sendes ut via deres tracker. Det er uaktuelt å slippe til andre innholdsleverandører på denne trackeren.

Les også: Fetere enn iPod Touch

NRK er i gang med å forhandle om rettigheter med alle involverte parter, forteller Solheim.

- Musikk er nok det største hinderet. Hvis det trekker ut i langdrag, vurderer vi å benytte andre kilder som ikke er bundet av disse avtalene. For eksempel har vi jo en stor musikkdatabase i P3s Urørt, som ikke er bundet opp av rettighetsavtaler.

- Vi er for

POPULÆR: Den populære serien "Der ingen skulle tro at nokon kunne bu" er først ut på NRKs bittorrent-tracker.
POPULÆR: Den populære serien "Der ingen skulle tro at nokon kunne bu" er først ut på NRKs bittorrent-tracker.

Tono (som forvalter opphavsrettighetene for låtkrivere/komponister og tekstforfattere, red.anm) forhandlet fram en ny avtale med NRK i fjor.

Dette var avtalen som gjorde det mulig for rikskringkasteren endelig å kunne legge ut podcastsendiger med musikk.

Ifølge juridisk sjef i Tono, Irina Eidsvold Tøien, ville ikke Tono hatt noe imot at NRK distribuerte innhold ved hjelp av fildeling så sant det ble betalt for bruken, etter konkret rapportering av hvilken musikk som er blitt brukt.

Hun kjenner ikke til at NRK har kommet med henvendelser om å fildele Tono-beskyttet innhold.

- Vi er slett ikke imot fildeling og har aldri ønsket å sette grenser for bruk av ny teknologi. Men vi ønsker konkret betaling for konkret innhold. Det er helt opp til NRK å melde hva de har behov for å gjøre avtaler om i forhandlinger. Det blir bare et spørsmål om å bli enige om vederlaget, sier Eidsvold Tøien til Klikk.no

Denne saken ble første gang publisert 09/03 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også