Microsoftsjefen besøkte Oslo i dag

Microsofts fremtidsdrøm

Steve Ballmer fnyser av dem som tror all spennende IT-teknologi ble funnet opp "i går". – De neste ti årene blir virkelig interessante, sier toppsjefen i Microsoft.

UNDERHOLDENDE: Steve Ballmer er både frittalende og underholdende å høre på. I dag underholdt han utviklere og teknikkere i Oslo.
UNDERHOLDENDE: Steve Ballmer er både frittalende og underholdende å høre på. I dag underholdt han utviklere og teknikkere i Oslo. Foto: Paul Sakuma
Sist oppdatert

Rabiat riking

Steve Ballmer er, ved siden av Bill Gates, kanskje den mest kjente personligheten i Microsoft. 52 år gamle Ballmer er kjent for å snakke rett fra leveren og å holde både fascinerende og morsomme opptredener. Det er nok mange som har kost seg med hans danseopptreden i "Dance Monkeyboy" der han hoppet rundt på scenen som en full apekatt.

Ballmer er CEO - Chief Executive Officer - i Microsoft, noe som på norsk betyr at han er administrerende direktør og toppsjef i selskapet. Bill Gates har som kjent trukket seg tilbake fra den operative driften av Microsoft.

Ballmer startet i Microsoft i juni 1980 og er ansatt nr. 24 i selskapet. I 2000 rykket han helt til topps i verdens største programvareselskap.

Ballmer er en av få som er blitt dollarmilliarder som ansatt i et selskap. Det er aksjeopsjoner i Microsoft som har gjort Ballmer rik. I 2007 var formuen hans verdsatt til 15 milliarder dollar. Ballmer bor i Detroit, Michigan i USA, er gift og har ett barn.

Kilde: Wikipedia.org

Fridde til utviklerne

- Softwareindustrien er den beste industrien å være i. Folk vil ha tilgang til en verden av programvare. Når jeg ser en iPhone, så ser jeg programvare med noe hardware rundt, når jeg ser Google, Yahoo og Facebook, så ser jeg programvare. Det eneste sikre er at programvare ikke ser ut som i dag. Morgendagens programvare må kunne gjøre viktige ting på små skjermer, store skjermer ot TV-skjermer. Programvare må kunne endre seg alt etter hvor og når man ønsker å bruke det, sier en entusiastisk Ballmer.

- Vi har ikke sett alt ennå

Er det én person som kan foreta kvalifiserte gjetninger om hvordan informasjonsteknologien ser ut om ti år, så er det Steve Ballmer i Microsoft.

Toppsjefen i verdens største programvareselskap fnyser av dem som tror at den mest spennende teknologien er funnet opp allerede.

- Folk spør meg stadig vekk om hvordan de neste ti årene blir. "Hvordan ser det ut i 2018, Steve?"

- Det kommer til å bli utviklet og implementert mer spennende og krevende programvare de neste ti årene enn noensinne, sier en entusiastisk Ballmer.

Les også: Sporer opp pirater

Ikke raskere prosessorer

Han har ikke et nøyaktig svar på hvordan teknologien ser ut om ti år, men peker på enkelte tendenser vi ser allerede i dag.

- Prosessorene blir ikke kraftigere. De blir ikke raskere. Intel og AMD har funnet ut at de blir for varme. I stedet for raskere prosessorer, får vi flere, sa Ballmer til humring fra 1200 utviklere.

- Det er ikke dette vi vil ha, men det er det fysikkens lover gir oss. Dette setter krav til oss som utvikler programvare, sa Ballmer.

Skjermer overtar

En annen trend Ballmer peker på er skjermer.

- Når jeg kommer tilbake til Oslo om ti år, er lerretet her en digital skjerm jeg kan ta på og styre, og den er koblet til nettet. Vi vil også få skjermer som har de samme, deilige egenskapene som papir: Vi kan krølle dem og stappe dem i lommen uten at de går i stykker. Dette vil gi oss nye måter å jobbe og presentere informasjon på, tror Ballmer.

Naturlig brukergrensesnitt

- I 2018 kan vi nok snakke til og manipulere PC-en ved bruk av stemmen. I Windows 7 (neste versjon av operativsystemet Windows) ser vi på hvordan vi kan bruke naturlig stemme som en del av operativsystemet. I dag tvinges du til å lære PC-ens språk, fil -> åpne, mens du om 10 år kan be PC-en om å finne alt du trenger for en tur til Oslo, sier Ballmer.

Nye dingser

Utviklingen vil naturlig nok også påvirke apparatene vi har rundt oss.

- Sannheten er at alle PC-er må bygges på nytt, når prosessorer, skjermer og måten vi bruker apparatene på vil endre PC-ene og alle de andre dingsene vi omgir oss med, sier Ballmer.

Les også: Brettbar designmus fra Microsoft

RIK: Steve Ballmer har blitt rik på å jobbe 28 år i Microsoft. Han er utdannet som teknolog, men har også hatt en god nese for ""business"".
RIK: Steve Ballmer har blitt rik på å jobbe 28 år i Microsoft. Han er utdannet som teknolog, men har også hatt en god nese for ""business"". Foto: Kevin P. Casey

Nytt operativsystem

STEVE BALLMER: Etter 20 år i selskapet ble Steve Ballmer toppsjef i 2000.
STEVE BALLMER: Etter 20 år i selskapet ble Steve Ballmer toppsjef i 2000. Foto: Virginia Mayo

For å klare den nye datahverdagen, som ifølge Ballmer må bestå av både programvare og tjenester, trengs det en plattform som gjør at IT-utviklere kan lage programvare og systemer som kan bevege seg fra å være lokale på en lokal PC, mobil på en mobiltelefon og på nett når man har bruk for det.

- Derfor kommer vi til å lansere en ny plattform om noen uker. Kall den gjerne Windows Cloud selv om det ikke blir navnet, sier Ballmer.

Denne saken ble første gang publisert 30/09 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også