Ask.com utfordrer Google

Hva er verdens største by?

En ny versjon av Ask.com er klar. Den gir en interessant og litt annerledes innfallsvinkel til nettsøk.

STØRST: Seoul er verdens største by, målt etter befolkning innenfor bygrensen, som er på drøyt 10 millioner innbyggere. Men Ask.com gir deg også andre svar.  Bildet er forresten fra en demonstrasjon mot import av amerikansk storfekjøtt.

STØRST: Seoul er verdens største by, målt etter befolkning innenfor bygrensen, som er på drøyt 10 millioner innbyggere. Men Ask.com gir deg også andre svar. Bildet er forresten fra en demonstrasjon mot import av amerikansk storfekjøtt. Foto: FOTO: AP Photo/Ahn Young-joon

Publisert Oppdatert

Mandag ble en veteran innen søkemotorene kraftig oppdatert. Det handler om ask.com, tidligere kjent som askjeeves.com. Oppdateringen består i datamengden som søkemotoren baserer sine svar på har økt i form av flere kilder.

Forskjellen fra for eksempel Google, er at du kan stille Ask ordentlige spørsmål (på engelsk, vel å merke). Algoritmen som Ask bygger på, vil da sette sammen svar som utgjør fulle setninger, i stedet for bare å liste opp relevante lenker.

LES OGSÅ: Nettets kuleste musikktjeneste

Tilbake i 1996, da det hele startet, ble disse svarene utformet manuelt. I dag gjøres hele jobben av søkemotoren.

Ask samler også opp relevante spørsmål og svar fra andre websteder, slik at disse vises i søkeresultatene. I tillegg vises beslektede spørsmål, som kan være naturlige oppfølgere til det innledende spørsmålet.

Kan pensle inn svaret

Vi prøvde søket "What is the largest city in the world?". Spørsmålet er interessant, fordi det kan tolkes på mange ulike måter. Skal man forholde seg til bygrensene eller telle med forstedene? Snakker vi om utstrekning eller befolkning?

Her er noen av de alternative forslagene Ask.com kom opp med:

30 World's Largest Cities
What Is the Most Populated City in World
Largest City Populations

Ask.com gir ikke like mange ulike treff som Google. Men det er et forfriskende alternativ, om du bærer på en bitteliten porsjon skepsis mot å se hele verden med Google-briller.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning