CNN viste fram holografteknologi under valgsendingen:

Holografisk valgdekning

Et 365 graders hologram av en korrespondent i Chicago dukket i natt opp i CNNs studio i New York.

Sist oppdatert
PRINSESSE LEIA: CNN henviste til Prinsesse Leia, som opptrådte som hologram i den første Star Wars-filmen.
PRINSESSE LEIA: CNN henviste til Prinsesse Leia, som opptrådte som hologram i den første Star Wars-filmen.

Avdelingen for spesialeffekter i CNN har trolig hatt en travel tid i forkant av nattens presidentvalg i USA. Ved hjelp av satellitter og et utall kameraer, presenterte TV-kanalen en korrespondent som et hologram i studio.

Og det er et norsk selskap, Vizrt fra Bergen, som står bak den relativt forbløffende teknologien.

Korrespondent Jessica Yellin ble filmet fra flere ulike vinkler da hun ble intervjuet på direkten på CNN, og spøkte med at hun var Prinsesse Leia fra Star Wars-filmene. En blå ramme rundt hologrammet var det eneste som gjorde det mulig å se at hun ikke var fysisk til stede i studioet.

På denne videoen fra CNN kan du se korrespondenten forklare hvordan hun kan være der og ikke på samme tid.

LES OGSÅ: McCain vant 13-1

35 HD-kameraer

Utstyret som ble brukt for å oppnå den holografiske effekten var hele 35 HD-kameraer i en ring rundt korrespondenten i Chicago, skriver Gizmodo. Rundt 20 datamaskiner ble brukt for å lage hologramet. Bildene ble så overført via satellitt til New York, og synkronisert med HD-kameraene i studioet der.

LES OGSÅ: Teknologien sviktet under presidentvalget

-- Det var fryktelig viktig for CNN å legge på effekter som viste at dette ikke var ekte. De ville for en hver pris unngå at noen skulle tro de jukset i en nyhetssending. Så vi måtte legge på ekstra effekter for å få dette til ikke å se ekte ut, sier teknologidirektør Ole Jakobsen i Vizrt til Dagens Medier.

Vizrt var til stede på alle de store kanalene i USA, unntatt NBC. Alt av grafikk, kart og resultater var laget med Vizrt-grafikk.

- Vi hadde til sammen en 6-700 lisenser av software gående hos de forskjellige amerikanske kanalene. 30-40 personer var på jobb i natt for å være i beredskap for TV-kanalene, sier Jakobsen.

Ikke ekte hologram

CNN kaller teknikken for hologram, men teknisk sett er dette ikke et hologram. Men det kan det bli, ifølge Jakobsen.

- Det var et fabelaktig stunt. Vi ble utfordret av CNNs David Bohrman på en messe allerede i 2002/2003 om vi kunne få til dette. I år klarte vi å komme tilbake med en teknisk måte å gjøre det på, sier Jakobsen.

Hologrammet er riktignok bare synlig for TV-seerne, og ikke for programlederen i studio. Dermed har NRK litt å jobbe med for å toppe dette til stortingsvalget i Norge neste høst. Eller hva, Geir Helljesen?

LES OGSÅ: Her kan du sove på samme rom som James Bond

Denne saken ble første gang publisert 05/11 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også