Guide til Twitter

Fikk drømmejobben på Twitter

En tvitring og noen kaffekopper senere hadde Ingeborg Volan ny jobb. Slik kommer du i gang med Twitter.

TWITTER: Twitter og Facebook kan du like gjerne følge på mobilen.
TWITTER: Twitter og Facebook kan du like gjerne følge på mobilen. Foto: Foto: Skjermdump Twitter.com
Sist oppdatert
NETTEKSPERT: Ingeborg Volan fikk ny jobb etter å ha funnet stillingsannonse gjennom Twitter.
NETTEKSPERT: Ingeborg Volan fikk ny jobb etter å ha funnet stillingsannonse gjennom Twitter. Foto: Foto: Rikke Moe @hvorforikke

For noen er det gresk og uforståelig. Andre omfavner nettstedet Twitter (ekstern lenke) med åpne taster og digital entusiasme.

- Det er litt som MSN Messenger med 800 personer som deltar i samtalen samtidig, sier Ingeborg Volan i kommunikasjonsbyrået Sermo Consulting i et twitterju - digitalt intervju gjennom Twitter, til Klikk.no.

For kommunikasjonseksperten handler tjenesten om å komme i kontakt med interessante mennesker hun kanskje ellers ikke ville møtt. Hun bruker twitter som et forum for å dele informasjon og å stille spørsmål.

- Det er et verktøy for alle som er ute etter informasjon, og er akkurat så nyttig som du selv gjør det til, mener Volan.

Hun bruker tjenesten mest som et sted for å få faglig påfyll og kunnskap fra andre mennesker.

Volan jobbet inntil nylig ved Institutt for journalistikk i Fredrikstad, men takket være Twitter endte hun opp med ny jobb, som kommunikasjonsrådgiver i et firma som driver med rådgivning innen digitale medier.

- Jeg kom over firmaets stillingsutlysning gjennom Twitter. Så en tvitring og noen kaffekopper senere var jobben min. Jeg har fått en jobb som aldri har vært utlyst noe annet sted enn på firmaets blogg og Twitter, forteller Voldal.

Hun har brukt Twitter aktivt i over ett år, og var en av de relativt tidlige brukerne i Norge.

TWITTER: Twitter og Facebook kan du like gjerne følge på mobilen.
TWITTER: Twitter og Facebook kan du like gjerne følge på mobilen. Foto: Foto: Skjermdump Twitter.com

Dette er Twitter

MELDINGER: Meldingene fra dem du følger på Twitter, dukker opp på din egen side. Slik holder du deg oppdatert.
MELDINGER: Meldingene fra dem du følger på Twitter, dukker opp på din egen side. Slik holder du deg oppdatert. Foto: Foto: skjermdump Twitter.com

Tjenesten er et sosialt forum hvor du på 140 tegn kan sende statusmeldinger til de som er i nettverket ditt - som «followers», eller tilhengere, om du vil.

Meldingene du skriver sendes ut generelt på Twitter når du trykker på "Send", slik at alle kan lese det du skriver, om du ikke har sperret profilen din. Da blir meldingene kun synlige for de du har godkjent som "abonnenter" på dine oppdateringer.

Twitter brukes av personer som vil dele sine tanker, ideer, frustrasjoner og gleder, men også firmaer har begynt å ta i bruk systemet for å spre enten innholdet sitt i form av artikler, eller reklame for produktene sine.

Klikk.no har sin egen twitterstrøm som du kan følge her.

Slik lager du et nettverk på Twitter

Aller først må du registrere deg som bruker ved å legge inn ønsket informasjon om deg som bruker. Så er det bare å sette i gang.

For å finne andre på Twitter kan du enten søke på brukernavnet deres, eller på deres ekte navn. Det gjør du ved å gå til siden "Find People". Når du har funnet en du vil legge til nettverket, trykker du på "Follow". Da blir vedkommende lagt til nettverket ditt, og du vil få vedkommendes meldinger på din twitterside.

Du kan følge hvem du vil, og trenger ingen godkjenning av vedkommendes twitterstrøm, med mindre profilen er stengt for andre enn dem brukeren selv godkjenner.

Slik sender du meldinger

For å sende en melding i Twitter, skriver du i tekstfeltet, hvor du har 140 tegn, inkludert mellomromd, til rådighet. For å sende en melding skriver du ganske enkelt det du ønsker, og trykker på send.

For å rette en melding til en eller flere andre brukere skriver du en @ foran brukernavnet. Setter du @ foran flere brukernavn, vil meldingen din dukke opp på mottakerens sider, og også bli synlig for vedkommens tilhengere.

Slik sender du melding med et tema

Om du ønsker å sende meldinger om et spesielt tema, så kan du skrive # foran temaet. Eksempelvis: #svineinfluensa

Gjør du dette, vil meldingen dukke opp på siden for dette temaet i Twitter. Men vær oppmerksom på at meldingene dine da kan bli synlige andre steder.

Mange norske medier har lagt inn twitterstrømmer i artiklene sine, og om du da skriver om #svineinfluensa i meldingene din, vil de dukke opp i eksempelvis Dagbladet.nos artikler hvor denne funksjonen er lagt inn.

Private meldinger

Det er ikke alt som er like gøy å melde til hele verden. Om du ønsker å sende en privat melding til en annen bruker på twitter, kan du velge å sende det som en direktemelding - "Direct message". Da blir meldingen kun synlig for den som mottar den, og deg selv.

KONTROLLPANEL: Enkel og lettfattelig kontrollpanel hvor du får oversikt over din egen statistikk, og trender i Twitter.
KONTROLLPANEL: Enkel og lettfattelig kontrollpanel hvor du får oversikt over din egen statistikk, og trender i Twitter. Foto: Foto: Skjermdump Twitter.com

Sende andres meldinger videre

Om du har fått inn en melding fra en bruker som du mener er så nyttig at den bør videresendes i ditt eget nettverk kan du skrive RT foran @brukernavnet. Da vil vedkommendes siste melding bli postet videre til ditt nettverk, og kilden til meldingen vil bli bevart.

Temaer som er in akkurat nå

På twittersiden din kan du se en liste over temaer som er interessante i hele twitterverdenen akkurat nå. Dette presenteres under en liste til høyre på siden under navnet "Trending topics". Her kan du klikke på temaene, og få oversikt over hva det skrives mest om.

Søk i Twitter

Tjenesten har en egen søkemotor, hvor du kan søke etter stikkord - og brukere som skriver om det du er ute etter. Søkemotoren finner du på http://search.twitter.com

Twitter på Facebook og mobil

Om du bruker Facebook, finnes det et tilleggsprogram her (Facebook) som du kan installere. Da vil alle meldingene du sender fra Twitter også dukke opp i status-feltet i Facebook. Praktisk i mange tilfeller. Vær oppmerksom på at du ikke får oversikt over kommentarene som kommer på Facebook i Twitter.

Twitter finner du også i en mobilversjon. Adressen er http://m.twitter.com. Dette er praktisk når du er på farten, trenger å bli oppdatert eller trenger å få sagt noe som ikke kan vente.

Andre programmer til Twitter

Nettstedet Twitter gir deg også muligheten til å velge andre systemer enn sitt eget for tjenesten. På denne siden (ekstern lenke) finner du en liste over programmer som kan være med på å gjøre brukeropplevelsen mye bedre.

Brukerne går lei

Men twitter har en mørk skyggeside når det gjelder interessen for tjenesten. Ifølge Nielsen Online i USA går hele 60 prosent av brukerne lei etter en måneds bruk, skriver Nettavisen (ekstern lenke).

Hvordan bruker du twitter? Del tips, erfaringer og lenker i kommentarfeltet!

Denne saken ble første gang publisert 04/05 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også