Mer enn Spotify:

Fem fete nett-tjenester

Nettet flyter over av gode og mindre gode tjenester. Her er fem vi ikke greier oss uten.

5 KULE: Disse 5 nettjenestene bør du sjekke ut.
5 KULE: Disse 5 nettjenestene bør du sjekke ut. Foto: FOTO: Illustrasjonsfoto
Sist oppdatert

Spotify

Spotify er et program som gir deg tilgang til en enormt stor musikksamling.

Programmet er knyttet til en brukerkonto, og brukerkontoen får du enten ved å kjøpe et abonnement til 99 kr måneden, eller du kan få den gratis ved å bli invitert av noen som har kjøpt abonnement.

Den som er så heldig å bli invitert til gratis tilgang, må til gjengjeld akseptere en reklamespot av og til. I mine tre måneder med gratiskonto har jeg imidlertid kun blitt eksponert for reklame en håndfull ganger.

Programmet er foreløpig på betastadiet, så sannsynligvis blir det enda mer reklame etter hvert som tjenesten lanseres for fullt.

I slutten av januar måtte Spotify fjerne en håndfull artister fra tjenesten.

Årsaken var uavklarte rettighetsspørsmål. Spotify hadde rett og slett ikke lov til å distribuere artistene i alle land. Min umiddelbare reaksjon var at dette var slutten på de gylne tidene, men Spotify svarte med å love å aldri fjerne låter igjen. I starten av februar la de ut drøyt 10.000 nye album!

Det beste med Spotify er at det er utrolig raskt, både på søk og på å sette i gang låtene. Lydkvaliteten er godkjent.

Spotify anbefaler minst 256 Mbps nedlastingskapasitet, som gir en viss pekepinn på hvor i landet låtene ligger rent lydkvalitetsmessig.

Man kan opprette spillelister, og programmet lagrer de siste søkene.

Det oppretter også en historieliste over avspilte låter. For hver artist listes det assosierte artister, og på den måten oppdager man stadig nye artister.

Man kan også dele musikktips med andre brukere ved å oppgi adressen til de ulike låtene. Spotify er en glitrende nettjeneste som har løftet standarden for hva vi bør forvente av musikkbransjen i fremtiden.

Programmet kan selvsagt bli enda bedre, og vi gleder oss enormt til den dagen det kommer en iPhone App og støtte for Squeezebox og Sonos.

Nettside: www.spotify.com

Les også: Guide til DynDNS - enkel og gratis nettadresse

SPOTIFY: Fremtidens måte å lytte til musikk?
SPOTIFY: Fremtidens måte å lytte til musikk? Foto: FOTO: Skjermbilde fra Spotify

Last.fm

Assosierte artister i Spotify er en fin måte å oppdage ny musikk på, men Last.fm tar dette et par syvmilssteg videre.

Med denne tjenesten kan du få loggført at du hører på, enten det er på iPod, i iTunes, i Windows Media Player, Squeezebox, Sonos eller Spotify.

Ut ifra hva du hører på bygges det opp en musikkprofil, og på bakgrunn av denne får du anbefalinger til ny musikk. Jo mer du bruker Last.fm, dess mer nøyaktig blir anbefalingene.

Det er en avspillingstjeneste på selve nettsiden, men den funker ikke spesielt bra. Har du Spotify er det mye bedre å sjekke ut anbefalingene der.

Last.fm inneholder info om alt fra diskografi til biografi - her kan du virkelig lære om artistene du hører på.

Tjenesten er også et sosialt nettverk, så hvis du gidder kan du bli «venner» med andre, på Facebook-vis, og da kan du se hva de hører på, hva de hørte på i går, og hva Last.fm anbefaler for dem.

Når Last.fm kan loggføre musikklytting fra alle musikkavspillerne jeg bruker (bortsett fra CD-spilleren i bilen), treffer musikkanbefalingene ganske godt.

Etter et halvt års bruk har tjenesten løftet musikkinteressen en god del hakk, og introdusert meg for artister jeg ikke visste fantes.

Nettside: www.last.fm

Les også: Smarte løsninger til hjemmekontoret

LAST FM: Morsom måte å finne nye artister å lytte til.
LAST FM: Morsom måte å finne nye artister å lytte til. Foto: FOTO: Skjermbilde fra LastFM

Windows Live Mesh

Mesh er en av de kuleste tjenestene Microsoft har kommet opp med på lang tid.

Tjenesten løser det evige problemet med å jobbe med dokumenter, filer og bilder på mange ulike datamaskiner, og alltid ha siste versjon tilgjengelig.

Når du har installert Mesh på maskinen, kan du bare høyreklikke på en mappe eller fil for å legge den til ditt Mesh, og dermed har du tilgang til den fra en hvilken som helst maskin på nettet.

Det er bare å åpne filen og jobbe med den som du er vant til, og lagre når du er ferdig. Synkroniseringen tar Mesh seg av automatisk.

Filene dine havner da på ditt Mesh på nettet, som fungerer som et slags online skrivebord. I tillegg kan du legge flere datamaskiner til ditt eget Mesh, og sørge for at viktige filer alltid er oppdatert med siste versjon på alle disse maskinene.

Vær imidlertid klar over at hvis en fil skulle bli ødelagt på en maskin, vil den ødelagte versjonen også havne på de andre maskinene når de logger seg på nettet, så ikke bruk dette som eneste sikkerhetskopiering.

Skulle du ikke ønsker noen aktiv synkronisering på maskinene dine, kan du lage en mappe som bare finnes på ditt Mesh.

Dermed har du en ekstern lagringsplass for filene dine. Ved å installere en tilleggsmodul kan du dra filer over til Mesh med drag-and-drop.

I tillegg får du tilgang til skrivebordet på alle maskinene i ditt Mesh, uten at du trenger å konfigurere eksternt skrivebord.

Dermed kan du sitte på jobb og bruke maskinen hjemme, hvis du skulle ha behov for det. Mesh er lansert i betaversjon, men fungerer allerede godt. I utgangspunktet har du 5 GB lagringsplass til filer på ditt Mesh.

Nettside: www.mesh.com

Steam

Selv om det stadig dukker opp spilltitler med litt for irriterende kopibeskyttelser, så har faktisk spillbransjen kommet litt lengre på vei enn film- og musikkbransjen.

MESH: Dette er Microsofts nye tjenste som gjør at du kan samle alle dine digitale eiendeler på ett sted - og bruke dem der det passer deg best.
MESH: Dette er Microsofts nye tjenste som gjør at du kan samle alle dine digitale eiendeler på ett sted - og bruke dem der det passer deg best. Foto: FOTO: Skjermbilde fra Windows Live Mesh

Gjennom tjenester som Steam og EA Download Manager prøver de nå å låse spillene til deg personlig fremfor å låse det til en bestemt PC.

Les også: Test av flatskjermer

Det kan kanskje høres like ille ut, men er faktisk langt mer praktisk og brukervennlig.

Du trenger nemlig bare å huske ditt brukernavn og passord, dermed kan du laste ned og spille spillene dine på en hvilken som helst PC. Bare last ned Steam og logg inn.

Selv om du har kjøpt spill i butikken skal det være mulig å få det registrert på Steam og dermed slippe å bruke CD/DVD-en når du skal spille, om spillet er støttet i Steam da.

Det er også mye enklere å finne de nyeste patchene da de kommer opp automatisk.

Steam har også en bra community-versjon hvor du kan chatte og spille med vennene dine.

Du kan også kjøpe spill og gi bort til en kamerat, om du er i det gavmilde hjørnet. Også er det jo veldig praktisk å bare laste ned og installere Steam når du bytter PC fremfor å måtte finne fram alle spill-DVD-ene og installere en etter en.

Bare synd at det ikke er alle spill som finnes der.

EA Games har sin egen variant med EA Download Manager. Her er det kun EA Games sine titler som støttes, og bare noen av dem. Samtidig finner du mange av de samme titlene på Steam.

Nettside: www.steampowered.com

Ovi - Nokias ukjente juvel

Er du av typen som bytter mobiltelefon ofte, er du helt sikkert flink med å ta backup av kontakter og kalender jevnlig slik at du enkelt kan overføre det tilbake til den nye telefonen.

Men Nokia har gjort det enda enklere.

STEAM: En ny og brukervennlig måte å kjøpe spill på.
STEAM: En ny og brukervennlig måte å kjøpe spill på. Foto: FOTO: Skjermbilde fra Steam

Ovi.com er en nettbasert tjeneste hvor du kan lagre kontakter, kalender, notater, musikk og bilder fra mobiltelefonen din, og det beste er at du ikke trenger å koble telefonen til en PC for å få gjort det.

Ved å registrere deg på ovi.com og angi hvilken mobiltelefon du har og mobilnummeret ditt, sendes et automatisk oppsett av synkronisering mot Ovi-serveren til telefonen din.

Siden Nokia står bak tjenesten er det ikke overraskende at det først og fremst er Nokia-modeller som er listet opp på nettsiden.

Men Ovi bruker en standardmetode for å synkronisere mot mobilen, SyncML, som er støttet på mange mobiler også utenom

Nokia. Dermed kan du sette opp synkroniseringen manuelt og fortsatt nyte godt av Ovi.

Et morsomt poeng er at Ovi også synkroniserer kontaktbilder, noe vi bare har sett på Windows-mobiler tidligere, og da bare når det synkroniseres mot en Exchange-server, noe som ligger litt utenfor mulighetene for de fleste vanlige brukere.

Nettside: www.ovi.com

Les også: Test av Multicom Gamer 1200 eXtreme

JUVEL: Nokia håper og tror Ovi kan bli det samme for Nokia-mobiler som iTunes for iPod og Apple.
JUVEL: Nokia håper og tror Ovi kan bli det samme for Nokia-mobiler som iTunes for iPod og Apple. Foto: FOTO: Skjermbilde fra OVI

Denne saken ble første gang publisert 30/04 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også