Betal med fingeren

I De Forente Arabiske Emirater kan du betale med fingeravtrykk.

FINGERBETALING: I noen land, som Tyskland, USA og De Forenede Arabiske Emirater kan du betale med fingeravtrykk.

FINGERBETALING: I noen land, som Tyskland, USA og De Forenede Arabiske Emirater kan du betale med fingeravtrykk. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

Det er faktisk mulig å handle på supermarked og ta ut penger i minibanken kun ved hjelp av ditt eget fingeravtrykk. Den danske nettavisen Metro Xpress melder at en slik ordning er innført i De Forente Arabiske Emirater. Her har kredittkortselskapet Barclaycard satt opp pengeautomater som kun krever fingeravtrykk for at man skal få ut kontanter.

Avisen The Telegraph kan fortelle at den internasjonale direktøren for Barclaycard mener plastikkortene vil komme til å dø ut innen 10 år har gått og at fingeravtrykk og øyeskanning innen den tid vil ha tatt over.

Også i Tyskland og USA

KJENNER TIL LØSNINGER: Assisterende direktør i Sparebankforeningen, Per Erik Stokstad, kjenner til lsøninge rmed fingeravtrykkbetaling i flere land.

KJENNER TIL LØSNINGER: Assisterende direktør i Sparebankforeningen, Per Erik Stokstad, kjenner til lsøninge rmed fingeravtrykkbetaling i flere land. Foto: Foto: Sparebankforeningen

Assisterende direktør i Sparebankforeningen, Per Erik Stokstad, kjenner til flere løsninger som er basert på å bruke fingeren.

- Vi kjennere til at løsninger basert på fingeravtrykk har vært utprøvd og også er tatt i bruk i flere land. Konkrete eksempler finnes både i Tyskland og USA. Disse løsningene er imidlertid i bruk bare innenfor "begrensede områder", som for eksempel i en butikkjede og ikke som en "allmenn" betalingstjeneste, som kontanter og BankAxept, sier Stokstad.

Han legger til at en mer vanlig ny tjenester er betaling med kort, men uten berøring.

- Både VISA og Mastercard har her tekniske løsninger, som for forbrukerne virker om lag slik som Ruters nye billetteringssystem er ment å virke. Løsningene innebærer at det bare er å gå forbi kassa/billettautomat, så er varen betalt, sier den assisterende direktøren.

Ikke aktuelt i Norge

Stokstad tror ikke ønsket og behovet for fingerbasete banktjenester eksisterer i Norge i dag.

FINGERBETALING: I noen land kan du betale for varer med fingeravtrykk.

FINGERBETALING: I noen land kan du betale for varer med fingeravtrykk. Foto: Foto: Crestock

- Vi har et godt fungerende BankAxept-system, som kundene liker svært godt - noe som bevises av bruken. Dette betyr at vi ikke har det samme gap mellom virkelighet og forventninger som en nok har i en del andre land. Potensialet til å redusere kostnader knyttet til kontanthåndtering er derfor heller ikke like stort. Ytterligere kostnadsreduksjon søkes nok heller oppnådd gjennom oppfordringer/insitamenter til enda mer bruk av kort, sier Stokstad.

- Vil det kunne bli aktuelt for nordmenn å kunne ta ut penger / kjøpe varer med fingeravtrykk når de er i utlandet?

- Vi antar at betalingsløsningen da må være basert på en avtale mellom kunde og butikk, på tilsvarende måte som for dagens norske løsninger for bensinkort etc. Det vil si at løsningene ikke er særlig aktuell for "den tilfeldige turist". Så er spørsmålet hva fremtiden vil bringe. For nordmenn vil det nok være viktigst hva de store internasjonale betalingskortselskapene, som for eksempel VISA og MasterCard, velger å gjøre, sier Stokstad.

Informasjonsdirektør i DnB NOR, Aud-Helen Rasmussen, tror at å kunne ta ut kontanter i minibanken med fingeren er en ting vi nordmenn kan se langt etter.

- Dette er ikke noe vi jobber med som produktutvikling i DnB NOR. Det eneste jeg vet om med fingeravtrykk i Norge er i forbindelse med innsjekking på flyplassene, sier Rasmussen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning