Podkaster med musikk lovlig, men

Beatles ikke gratis likevel

NRK kan likevel ikke legge ut Beatles-podkast-er for gratis nedlasting.

IKKE LOV: NRK kan likevel ikke podkaste serien om Beatles. En reprise av programmet vil imidlertid utløse mulighetene for at programmet ligge ute for nedlasting i fire uker.

IKKE LOV: NRK kan likevel ikke podkaste serien om Beatles. En reprise av programmet vil imidlertid utløse mulighetene for at programmet ligge ute for nedlasting i fire uker.

Publisert Oppdatert

Gratis nedlasting av Betales på podkast fra NRK skapte store overskrifter tidligere i dag. Det var NRKBeta som offentliggjorde at de nå for første gang i verdenshistorien kunne by på en programserie om Beatles med musikk for gratis nedlasting via podkast.

Dette viser seg likevel ikke å stemme. NRK kan bare publisere podkaster med musikk fire uker etter at programmet er kringkastet. Serien om Beatles ble sendt i 2007.

Kun fire uker

- Vi er inne i en brytningstid med nye regelverk. Det har nok vært en kommunikasjonssvikt her hos oss. Den første meldingen om nedlasting av Beatles-serien er ikke korrekt. Vi har flere avtaler som delvis regulerer samme problemstilling. Både TONO og IFBI regulerer våre rettigheter på ulikt vis. Det som er nytt og banebrytende er at vi kan podkaste radiosendinger hvor musikkandelen er under 70 prosent. Musikk som er regulert av Ifpi kan riktignok bare ligge ute i fire uker, sier Sandvin.

Podkast i reprise

- Rettighetene til all musikk er delt på fire rettighetshavere, sier juridisk direktør i NRK, Olav A. Nyhus.

Han forteller til Klikk at komponist og tekstforfatter er representert av TONO, som NRK har en avtale med. I tillegg finnes det avtaler med plateselskapene (Fonogramprodusentene) og utøverne. Det er avtalen med Ifpi som har en tidsbegrensning på fire uker, sier Nyhus. I avtalen med TONO foreligger det ingen tidsbegrensning.

- Beatles er regulert under IFBI-avtalen og har en tidsbegrensning på fire uker. Programmet med Betales er fra 2007 og der er fireukersfristen utløpt, sier Nyhus. Han forteller at en reprise vil utløse muligheten for å legge programmet ut som Podkast på nytt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning