Sikkerhet på Facebook

Avslørte Facebook-svindler

– Jeg har blitt ranet med pistol, kan du låne meg 6000 kroner, spurte kameraten til Elin på Facebook-chatten. I andre enden satt en svindler.

NESTEN LURT: Heldigvis lot ikke Elin seg lure av svindleren, som ga seg ut for å være en venn i nød som ville låne 6000 kroner.
NESTEN LURT: Heldigvis lot ikke Elin seg lure av svindleren, som ga seg ut for å være en venn i nød som ville låne 6000 kroner. Foto: Foto: Nina Lødemel
Sist oppdatert

Hvis du chatter med en av vennene dine på Facebook, mistenker du at de i neste sekund vil prøve å svindle deg for flere tusen kroner? Og hvordan vet du at det virkelig er en venn du chatter med?

Ranet med pistol

Elin Davidsen, journalist i Klikk.no har nettopp opplevd å blir lurt trill rundt av det hun trodde var sin egen kamerat. Elin og kameraten Holger ble kjent under studietiden i USA, men Holger bor nå i Vancouver i Canada.

Mandag denne uken popper han opp på chatten på facebook og lurer på hvordan det står til.

- Han forteller meg at han er i London og har blitt ranet av en fyr med pistol. Han har blitt frastjålet pass, lommebok og mobil og er desperat etter hjelp, sier Elin.

Siste håp

Holger ville låne 860 dollar av Elin.

- Jeg syntes synd på ham, og han sa at jeg var hans siste håp. Han hadde forsøkt å kontakte familie og venner hjemme, men fikk ikke tak i noen.

Elin får oppgitt en filial i London der hun skal overføre pengene, men hun synes 6000 kroner er mye penger å låne en venn hun ikke ser så ofte.

Dårlig samvittighet

Hun kommer seg unna med en unnskyldning.

- Men jeg fikk dårlig samvittighet, og hadde han spurt om 100 dollar hadde jeg kanskje gjort det, sier Elin.

Heldigvis lot ikke Elin seg lure til å overføre penger, for i andre enden satt ikke kameraten, men en person som hadde kommet seg inn på Facebook-kontoen hans.

- Det var ikke meg

Noen timer etter chattingen får Elin en melding fra Holger:

«Jeg logget akkurat inn på Facebook og så at vi tydeligvis hadde chattet og at jeg ble ranet med pistol i London og spurte deg om penger! DET VAR IKKE MEG. JEG VET IKKE HVA SOM SKJEDDE.»

Prøvde å svindle flere

Holger forteller også at han er i Canada, og ikke i London, og han har heller ikke blitt ranet.

Han forteller også at han kan se at svindleren har chattet med en annen kamerat og bedt om 640 dollar.

- At jeg faktisk satt og snakket med denne fyren i bortimot en halvtime er ganske ekkelt, sier Elin.

Les bloggen til Elin, der hun forteller mer om hvordan svindleren ble avslørt.

Bruker sidene vi har tillit til

Danske Computerworld skriver at angrepene på nett ikke lenger går via email, men oftere og oftere via sosiale medier.

- Grunnen til at sosiale medier er opplagte for hackerne, er at brukerne ofte er veldig tillitsfulle overfor disse sidene, som er en kommunikasjonsplattform for venner og bekjente. Det betyr at brukerne senker sikkerheten, noe som i sin tur gjør det lett for kriminelle på nett å hacke seg inn på en brukers profil, sier Magnus Kalkuhl, som er virusanalytiker i Kaspersky Lab.

BRUK VETTET: Det kan hende passordet ditt er lettere å avsløre enn du aner.
BRUK VETTET: Det kan hende passordet ditt er lettere å avsløre enn du aner. Foto: Foto: Colourbox

Lite å gjøre

Elin og Holger vet ikke om svindleren har hacket seg inn på kontoen, eller om han på en eller annen måte har fått tilgang til passordet til Facebook-kontoen.

- Har kontoen blitt hacket er det lite man som bruker kan gjøre, sier seniorrådgiver i Datatilsynet, Gunnel Helmers, til klikk.no.

Det du som bruker kan gjøre, er å bruke passord-vett når du logger deg inn på et utall tjenester og nettsamfunn.

Her er noen regler du kan følge:

  • Opprett et vanskelig nok passord. Navn på barna dine eller kjæresten, eller fødselsdatoen din eller til noen andre i familien kan lett spores opp
  • Ikke bruk det samme passordet overalt
  • Vær oppmerksom og følg med på nettsamfunnene du har valgt å delta i. Hvis du mistenker at noen har misbrukt passordet ditt, grip inn med en gang før skadevirkningene blir for store
  • Gi ikke fra deg hele e-postadresseboka til aktørene bak nettsamfunnet, og i alle fall ikke passordet til din e-postkonto, slik Facebook faktisk oppfordrer til ved registrering. I tillegg til at det er uklokt er det trolig også i strid med de avtalevilkårene du har inngått med leverandøren av din e-postkonto.

Du bør også kreve høy sikkerhet hos nettsidene der du registrerer brukernavn og passord.

- Vi har opplevd at nettsteder, som for eksempel driver med nettauksjon, har ukrypterte passord på sin tjeneste. Det vil si at de som jobber i bedriften faktisk kan lese dine passord, sier Gunnel Helmers i Datatilsynet.

Hvis du bruker det samme passordet til mange tjenester og innlogginger, er du virkelig ille ute hvis passordet ditt kommer i feil hender.

For mange brudd

Datatilsynet jobber for å få alle innloggingstjenester til å bruke løsninger med krypterte passord.

- Men vi oppdager dessverre brudd på dette litt for ofte, sier Helmers.

Kripos har sett flere typer svindel gjennom nye sosiale medier, som for eksempel Facebook.

- Nye sosiale medier har hatt en eksplosiv artet vekst de siste årene, og i takt med den teknologiske utviklingen ser vi at også at nye former for svindel dukker opp, sier Pia Solhaug, Informasjonssjef i Kripos til klikk.no.

- Politiet kjenner til saker der både identitet og kontoer er tatt i bruk av utenforstående på nett, og vi oppfordrer alle nettbrukere til å være oppmerksomme og melde fra til Politiet om de utsettes for kriminelle handlinger, være seg på nett eller på andre måter, sier Solhaug.

Les også:

ID-tyveri rammet 40 millioner

20 gratis sikkerhetsprogrammet

Facebook øker selvtilliten

På Facebook kan du få viljen din

Hold ferieplanene dine unna sosiale medier

Her er den hemmelige Coca-Cola-oppskriften

- Du har lagt på deg

Denne saken ble første gang publisert 15/07 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også