Faceboook og personvern

Ikke la sjefen se dette

Det er ikke alt du trenger å dele.

IKKE DEL ALT: Det er ikke sikkert du vil at sjefen eller moren din skal se slik bilder. På Facebook sine personverninstillinger kan du velge hvem som skal få se det du deler.
IKKE DEL ALT: Det er ikke sikkert du vil at sjefen eller moren din skal se slik bilder. På Facebook sine personverninstillinger kan du velge hvem som skal få se det du deler. Foto: Dominicspics/Flickr
Sist oppdatert

Veldig mange har ikke orket å sette seg inn i personverninnstillingene i Facebook. Det kan kanskje virke litt komplisert, og strengt tatt har du ikke noe å skjule?

Selv om man ikke skal være paranoid, er det viktig å være klar over at folk kan utnytte informasjon om deg til ting du ikke liker.

Hvis du deler mye informasjon om deg selv, kan Facebook være et drømmested for folk som er ute etter å stjele identiteten din.

Med den populariteten Facebook har fått, er det bare å innse at også mange av verdens kjeltringer har funnet veien dit.

I tillegg kan det naturligvis være mer hverdagslige grunner til å tilpasse Facebook-profilen din.

Det er for eksempel fullt mulig å hindre at sjefen og mamma får se party-bildene du blir tagget inn i, selv om du har lagt dem til som venner.

Del på Twitter

Grunnleggende informasjon

SKJULT: Innstillinger for grunnleggende informasjon finner du som en link øverst på siden for personverninnstillinger.
SKJULT: Innstillinger for grunnleggende informasjon finner du som en link øverst på siden for personverninnstillinger.

Det første du bør ta en titt på, er det Facebook kaller grunnleggende informasjon. Dette er seksjonen hvor du stiller inn hvem som skal kunne finne deg ved å søke i Facebook, og hva de skal få se av informasjonen din.

Her kan du også velge hvem som skal få sende deg meldinger eller legge deg til som venn.

Det er faktisk mulig å gjøre seg «usynlig» for andre enn vennene dine på Facebook, hvis du skulle ønske det.

Innstillingene for grunnleggende informasjon finner du ved å velge «Personverninnstillinger» fra «Brukerkonto»-menyen øverst til høyre i Facebook-vinduet.

Siden kan være lett å overse, og er «gjemt» som en link øverst på hovedsiden for personverninnstillinger.

De to øverste valgene dreier seg om hvem som skal kunne søke deg opp i Facebook og hvem som skal kunne sende deg venneforespørsler.

De fleste vil nok velge «Alle» her, siden det blir svært vanskelig for folk å finne deg hvis du gjemmer deg helt. Skulle du derimot være plaget med mange useriøse venneforespørsler, kan du velge at bare venners venner får legge deg til som venn.

Som du sikkert vet, er det stort sett mulig å sende melding til alle du finner på Facebook, venner eller ikke.

Er du plaget med meldinger fra folk du ikke vil ha meldinger fra, er det mulig å velge at bare venner eller venners venner skal kunne kontakte deg på denne måten.

Hvis de som plager deg med meldinger er godkjent som venner, har du ikke annet valg enn å blokkere dem for å hindre dem i å ta kontakt.

De fire siste valgene på siden for grunnleggende informasjon bør du også legge spesielt merke til. Her stiller du nemlig inn hvem som skal kunne se vennelisten din, jobb- og utdanningsinformasjon, hjemsted, adresse og interesser.

Denne informasjonen kan du enten sperre for grupper, eller for konkrete navngitte venner. Det gjør du ved å velge «Tilpass», og deretter taste navnet på vennene du ikke ønsker å dele informasjonen med.

Deling på Facebook

På hovedsiden for personverninnstillinger finner du en tabell over deling, som du bør se nærmere på. Her er det lagt inn fire forhåndsvalg, i tillegg til at du selv kan gjøre tilpasninger.

GJEMSEL: Hvis du ønsker å gjemme profilen din slik at den ikke kan søkes opp på Facebook, gjør du det under grunnleggende innstillinger. Men husk at du også må sperre Google ute.
GJEMSEL: Hvis du ønsker å gjemme profilen din slik at den ikke kan søkes opp på Facebook, gjør du det under grunnleggende innstillinger. Men husk at du også må sperre Google ute.
STENG NOEN UTE: Hvis du velger «Tilpass», kan du stenge navngitte venner ute fra bestemt informasjon. Du kan også gjøre det motsatt, slik at du bare åpner informasjonen for navngitte venner.
STENG NOEN UTE: Hvis du velger «Tilpass», kan du stenge navngitte venner ute fra bestemt informasjon. Du kan også gjøre det motsatt, slik at du bare åpner informasjonen for navngitte venner.

De tre første valgene er rangert etter hvor åpen profil du ønsker å ha. Velger du «Alle», vil alle kunne se alt du legger ut. «Venners venner» åpner for at folk som har felles venner med deg får se litt mer enn andre. Innstillingen «Kun venner», gjør at bare de du har lagt til som venner får se det du deler.

Det finnes også et sett med «Anbefalte innstillinger», men vær klar over at disse deler ganske mye av informasjonen din med alle. Både statusoppdateringer, innlegg og bilder blir tilgjengelige for alle og enhver med disse innstillingene.

Vi anbefaler derfor at du velger «Kun venner», og trykker på «Tilpass innstillinger» for å gjøre dine egne justeringer.

På tilpasningssiden er det tre kategorier, «Ting jeg deler», «Ting andre deler» og «Kontaktinformasjon». De fleste feltene er ganske selvforklarende, og det er stort sett mulig å velge mellom «Alle», «Venners venner», «Kun venner» og «Tilpass». Hvis du vil stenge ut enkelte av vennene dine, gjøres det med sistnevnte valg.

Det kan være lurt å vurdere ekstra nøye det som står i kategorien «Ting andre deler».

Dette er informasjon du ikke selv har kontroll over, altså bilder og videoer vennene dine tagger deg inn i, eller veggmeldinger de skriver på siden din. Er det noen som ikke burde se dette, stiller du inn det her.

Legg også merke til linken «Rediger personverninnstillinger for fotoalbum for eksisterende bilder». Her får du opp alle bildene dine, og kan se hvem som har tilgang til dem.

Et smart tips når du har stilt inn profilen slik du ønsker den, er å trykke på linken «Forhåndsvis profilen min». Ved å trykke på den, får du se hvordan profilen din ser ut for folk flest på Facebook. Du finner også et felt hvor du kan skrive inn navnet på en venn, og se hvordan profilen din vil se ut om denne personen går inn.

Applikasjoner

Applikasjoner, eller utvidelser, har blitt svært populært i Facebook. Noen applikasjoner er utviklet av Facebook selv, og kan ikke fjernes. Andre har du lagt inn selv, kanskje mer eller mindre bevisst.

Det kan være god grunn til å ta en opprydning i applikasjonene dine i ny og ne. Disse kan nemlig både hente ut informasjon fra din Facebook-konto, og skrive informasjon på veggen din.

FERDIGE PAKKER: Facebook har laget noen ferdige maler for hvor mye du ønsker å dele. Vi anbefaler at du ikke bruker den anbefalte, men heller lager din egen.
FERDIGE PAKKER: Facebook har laget noen ferdige maler for hvor mye du ønsker å dele. Vi anbefaler at du ikke bruker den anbefalte, men heller lager din egen.

Et eksempel er den populære Spotify-applikasjonen, som henter informasjon om vennene dine - og som sender informasjon til veggen din i Facebook hvis du for eksempel lager en ny spilleliste.

Av en eller annen grunn finnes det to ulike sider hvor du kontrollerer applikasjoner.

Den ene finner du ved å trykke på «Applikasjonsinnstillinger», som du finner under Brukerkonto øverst til høyre i Facebook-vinduet.

På denne siden kan du spesialtilpasse hvilke applikasjoner som skal ha tilgang til hvilken informasjon.

Legg merke til at listen over applikasjoner du får opp når du går inn på denne siden bare er de du har brukt nylig. Bruk «Vis»-menyen øverst til høyre for å få opp lister over hvilke applikasjoner som har fått ulike tillatelser.

Hvis du ønsker å frata en applikasjon en bestemt rettighet, trykker du på x-merket til høyre for applikasjonen. Men vær klar over at du bare fjerner denne bestemte tillatelsen. For å fjerne hele applikasjonen kan du velge profil, og trykke på «Fjern applikasjon» i venstremargen på profilsiden.

Applikasjoner, spill og nettsider

Skal du slette mange applikasjoner, eller stenge helt for bruk av slike - er det lettere å bruke den andre innstillingssiden for applikasjoner.

Siden heter «Applikasjoner, spill og nettsider», og du finner den ved å trykke «Rediger innstillingene dine» under «Applikasjoner og nettsteder» nederst på siden for personverninnstillinger.

Velg «Fjern uønskede eller useriøse applikasjoner» og kryss av dem du vil ha bort.

DETALJER: I stedet for å velge en forhåndsdefinert pakke for hva du deler, er det lurt å spesialtilpasse. De fleste valgene er enkle å forstå.
DETALJER: I stedet for å velge en forhåndsdefinert pakke for hva du deler, er det lurt å spesialtilpasse. De fleste valgene er enkle å forstå.

Selv om du har gjort Facebook-profilen din usynlig for søk i Facebook, vil den faktisk fortsatt være søkbar i Google.

Dette kan du gjøre noe med her. Hvis du ønsker å fjerne Facebook-profilen din fra offentlige søkemotorer, gjør du det ved å velge bruke innstillingen som heter «Offentlig søk». Også en annen innstilling på denne siden kan være verdt å merke seg.

Facebook har åpnet for å dele din offentlige informasjon med andre nettsteder, slik at disse nettstedene kan tilpasse sine sider til akkurat deg.

Foreløpig gjelder det ikke så mange nettsteder, men hvis du ønsker å hindre at Facebooks samarbeidspartnere får informasjon om deg, endrer du innstillinger under «Direkte personalisering».

Kontoinnstillinger

Til slutt kan det være verdt å ta en liten titt under «Kontoinnstillinger».

Legg særlig merke til innstillingen «Brukerkonto-sikkerhet». Hvis du for eksempel vil være på vakt, og se om noen har fått tak i brukernavnet og passordet ditt for å misbruke kontoen, kan du be om å bli varslet hver gang du logger deg på Facebook fra en ny enhet.

På den måten kan du kjapt få endret passord, hvis du skjønner at uvedkommende bruker kontoen din.

Kjenn dine venner

FJERN GOOGLE-SØK: Ønsker du å hindre Facebook-profilen din å dukke opp i Google, hindrer du det fra denne innstillingssiden.
FJERN GOOGLE-SØK: Ønsker du å hindre Facebook-profilen din å dukke opp i Google, hindrer du det fra denne innstillingssiden.

Etter å ha brukt litt tid på å fininnstille personverninnstillingene i Facebook, kan det være lurt å ha noen tommelfingerregler i tillegg.

FINJUSTER APPLIKASJONER: Under applikasjonsinnstillinger kan du finjustere hvilke applikasjoner som skal få vite hva om deg.
FINJUSTER APPLIKASJONER: Under applikasjonsinnstillinger kan du finjustere hvilke applikasjoner som skal få vite hva om deg.
FÅ VARSEL: Det kan være lurt å stille inn at du ønsker varsel når du logger deg på Facebook fra en ny enhet. Dermed blir du varslet hvis noen har stjålet brukernavnet og passordet ditt og tar det i bruk.
FÅ VARSEL: Det kan være lurt å stille inn at du ønsker varsel når du logger deg på Facebook fra en ny enhet. Dermed blir du varslet hvis noen har stjålet brukernavnet og passordet ditt og tar det i bruk.

Siden vennene dine sannsynligvis får se det meste av det du legger ut, er det viktig å vite hvem vennene dine er.

Ikke legg til folk du ikke vet hvem er som venner, og bruk mulighetene til å stenge bestemt informasjon ute fra folk du ikke vil skal vite så mye om deg.

I tillegg er det lurt å ta en tur innom personverninnstillingene i ny og ne.

Facebook har hatt en tradisjon for å endre dem ganske ofte, så sjekk om det har dukket opp nye innstillinger du bør ta stilling til.

Les også:

Store forbedringer i Apples Mac mini - les testen her

7 mobiler som konkurrerer med iPhone

Liten og kraftig PC - Test av Sony Vaio Z

PERSONALISERT: Facebook deler informasjon om deg med bestemte nettsteder, slik at du kan få den personlig tilrettelagt. Legg merke til stripen øverst, som ønsker meg velkommen på www.docs.com
PERSONALISERT: Facebook deler informasjon om deg med bestemte nettsteder, slik at du kan få den personlig tilrettelagt. Legg merke til stripen øverst, som ønsker meg velkommen på www.docs.com

Denne saken ble første gang publisert 13/08 2010, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også