Surf uten å surfe!

RSS hjelper deg å holde deg oppdatert på nettet. «Abonner» på nettsider og få beskjed når noe nytt er tilgjengelig. Er du nysgjerrig på RSS, får du her en liten innføring.

Sist oppdatert

Vet du ikke hva RSS er for noe, er sannsynligheten likevel stor for at du har brukt det og kanskje til og med bruker det daglig, uten at du selv vet det. RSS er nemlig en genial måte å distribuere informasjon på. Podcasting for eksempel er en såkalt RSS-feed.

Så hva er egentlig RSS? RSS eller «Real Simple Syndication» er en standardisert måte å abonnere på nettsider på. Hvis nettsiden har RSS tilgjengelig, vil du se den oransje RSS-logoen i toppen. Klikker du på denne logoen «abonnerer» du på innholdet på nettsiden. Abonnering i dette tilfellet betyr en live, forenklet gjenspeiling av nettsiden. Da slipper du i framtiden å måtte surfe inn på siden for å se om det har kommet noe nytt. Du bare klikker på RSS-feeden som du nettopp la til, og en liste med alle overskrifter vil vises. De er sortert med nyste først slik at du kjapt får oversikt over de ferskeste nyhetene. Med RSS kan man på en måte surfe uten å surfe. Har man et visst antall nettsider man besøker daglig, kan det være mye mer effektivt å få overskriftene i en liste i stedet for å måtte besøke hver enkelt side, for så å sile ut overskrifter blant reklame og annet innhold.

For dem som er interessert, er en RSS-feed et tekstdokument som følger visse standarder. Disse igjen bygger på noe som heter XML. RSS-leseren er programmert til å se om det er kommet en oppdatering i dette tekstdokumentet ved gitte intervaller. Er det det, vil den straks laste ned og si ifra om at det er kommet nytt innhold. Det er med andre ord ikke noe hokuspokus.

KLIKK HER: Det oransje ikonet vil lyse opp hvis nettsiden du besøker har RSS tilgjengelig. Trykk her for å se på feeden. (Firefox til venstre, Internet Explorer til høyre)
KLIKK HER: Det oransje ikonet vil lyse opp hvis nettsiden du besøker har RSS tilgjengelig. Trykk her for å se på feeden. (Firefox til venstre, Internet Explorer til høyre)

Aggregatorer

En RSS-leser blir ofte kalt en «Aggregator». De aller fleste moderne nettlesere har dette innebygget, men man får også «stand-alone» aggregatorer. Disse gir typisk litt mer tilgang til innstillinger, og har en litt større frihet. Vi skal se litt på forskjellige aggregatorer litt lenger nede i artikkelen, men først la oss se på to teknologier som bruker RSS til noe litt mer spennende enn nyhetsoverskrifter.

Podcasting er nevnt innledningsvis. Dette er en teknologi som bruker RSS som distribusjonskanal. Her er imidlertid overskriftene byttet ut med en link til en lyd- eller videofil, men prinsippet er det samme. Bruker du iTunes for podkasting, vil iTunes gjøre som nettleseren, titte etter oppdateringer i tekstdokumentene den abonnerer på. Er det kommet en oppdatering vil den automatisk laste ned filen hvor linken peker. Slik kan den holde seg selv oppdatert til enhver tid.

Dette bringer oss inn på en annen kul teknologi som bruker RSS-feed som grunnlag, nemlig noe som kalles «Broadcatching» eller «Torrentcasts». Si at du har en serie med bittorrents du følger med på og ønsker å laste ned så snart det er noe nytt tilgjengelig. En gratis TV-serie for eksempel, eller laster du kanskje ned nye Linux distroer? Da har veldig ofte torrent-sidene en Broadcatch tilgjengelig. Dette blir, som med podkasting, en automatisk nedlasting når nytt materiale er tilgjengelig. Ganske enkelt, genialt.

Men det er nyheter i form av enkel tekst RSS primært blir brukt til. Vi skal derfor ta en titt på et lite utvalg populære aggregatorer for å få en liten idé om hva som skiller de forskjellige og hva man kan vente seg av en god aggregator.

Firefox og Internet Explorer

Man får så klart tak i programtillegg som gjør opplevelsen bedre, men «out of the box» leverer en standard nettleser kun det enkleste av det enkle. Men man har rask tilgang til linker direkte fra nettleseren. Internet Explorer er hakket mer oversiktlig med sin store dedikerte liste på venstresiden, kontra Firefox sin menystruktur. Men begge får jobben gjort.

Microsoft Outlook

Neste mann ut er Outlook. Det er ikke mange som vet det, men det er faktisk en ganske god RSS-leser innebygget i Outlook. Den gjør jobben flere hakk bedre enn rett fra nettleser. Man har hele tiden oversikt, som ved e-posten, hvor mange uleste elementer man har. Man kan også be Outlook si ifra når det tikker inn en ny nyhet.

FRA NETTLESER: De fleste nettlesere har innebygget RSS-leser. De får jobben gjort, men det finnes bedre alternativer. (Firefox til venstre, Internet Explorer til høyre)
FRA NETTLESER: De fleste nettlesere har innebygget RSS-leser. De får jobben gjort, men det finnes bedre alternativer. (Firefox til venstre, Internet Explorer til høyre)

Google Reader

Her har vi faktisk en «stand-alone» RSS aggregator. Og det viser seg at den er flere hakk over de integrerte. Man har blant annet mulighet til å dele RSS-feeds med venner, man kan legge sin egen RSS-feeds til en hjemmeside for å samle informasjon og mye, mye mer. Den spiller blant annet YouTube-videoer direkte og da den er nettbasert fungerer den også ypperlig på mobiltelefon. Noe som er et stort pluss. Med høye priser pr. megabyte er det mange penger å spare på RSS hvor man slipper bilder og slipper surfing etter godbitene på mobiltelefonen.

Men det er ikke bare et pluss at den er nettbasert. Det skaper jo det lille aberet at man faktisk må surfe seg inn på Google Reader-nettsiden for å se sine Feeds. Dette blir fort enklere i for eksempel Outlook, hvor alt ligger servert på et fat til enhver tid.

Det fine med Google Reader er at man har muligheten til å bytte mellom å vise som «liste» eller «detaljert». Liste viser kun overskrifter, mens detaljert viser en del innhold, inklusive evt. bilder, video eller lyd som måtte følge med RSS-en.

Feed Deamon

Feed Deamon er et av de mest populære aggregatorene for Windows. Og det med god grunn. Den gjør alt det Google Reader gjør, bare at man slipper å gå inn på noen nettside for å lese feeds. Den støtter blant annet video og har også mulighet for å laste ned podcaster direkte.

Den har som Google Reader mulighet til å forandre visning fra detaljert til enkel listevisning. Det hele virker veldig sømløst og kjapt. En annen litt stilig funksjon man finner i Feed Deamon er «Panic Button». Hvis du har vært borte et par dager og har en million uleste elementer, nullstiller Panic Button alt til status «Lest» slik at man ikke drukner i uleste nyheter. Ikke veldig avansert, men morsomt.

Feed Deamon må sies å være en slags krysning av Outlook og Google Reader og etter vår mening er dette blant de beste aggregatorene på markedet i dag.

GOOGLE READER: Google Reader er et online verktøy som er spekket med funksjoner. Den leser lyd og bilde og har mange muligheter utover standard RSS-teknologi. Man kan for eksempel dele sine feeds med venner.
GOOGLE READER: Google Reader er et online verktøy som er spekket med funksjoner. Den leser lyd og bilde og har mange muligheter utover standard RSS-teknologi. Man kan for eksempel dele sine feeds med venner.

Konklusjon

Hvor nyttig RSS er, er veldig individuelt. Noen liker kanskje å surfe rundt for å komme borti saker man med RSS hadde oversett. Mens andre liker kanskje effektiviteten som RSS tilbyr. Har man en del nettsider man sjekker ofte, rekker man over veldig mange sider på få sekunder med RSS. Uansett er det en stilig ting det kan være verdt å titte på. Hvem vet, kanskje du ender opp som en skikkelig «RSS-junkie».

DET BESTE FRA BEGGE: Feed Deamon er en av de mest populære aggregatorene til Windows. Den kombinerer det beste fra både Google Reader og Outlook.
DET BESTE FRA BEGGE: Feed Deamon er en av de mest populære aggregatorene til Windows. Den kombinerer det beste fra både Google Reader og Outlook.

Denne saken ble første gang publisert 25/06 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også