Elkjøp lanserte forrige uke en TV uten tuner under overskriften «Med denne TV-en slipper du å betale lisens». «Lisensen» Elkjøp sikter til er den lovpålagte kringkastingsavgiften som bestemmes av Stortinget. For 2015 er kringkastingsavgiften fastsatt til 2756,16 kroner.

Det er Forskrifter om fjernsynsmottagere §1 som sier at «alle som har en fjernsynsmottager i bruk, skal betale kringkastingsavgift». Dette gjelder også for lånt eller leid mottager.

Hva må du gjøre for å slippe NRK-lisensen?

Selv om du har kjøpt en «lisensfri» TV, må du likevel betale Kringkastingsavgiften dersom ikke visse vilkår ikke er oppfylt.

 • Alle TV-er med dekodere må selges/gis bort eller så må TV-tuneren plomberes av et autorisert serviceverksted.
 • TV-kort i PC-er må fjernes
 • TV-dekodere fra selskaper som Get, Altibox, Telenor, Viasat og så videre må leveres inn.
 • DVD-opptagere med tunere må plomberes/selges/gis bort
 • Annet utstyr som kan ta inn fjernsynskanaler (MPEG4/DVB-T) som ligger ukryptert i det digitale bakkenettet må plomberes/selges/gis bort.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

Slik slipper du NRK-lisensen.

LISENSFRI TV: Elkjøp og Grundig lanserte forrige uke en "lisensfri" TV uten tuner. Før du blir helt lisensfri må du i tillegg kvitte deg med eller plombere alt utstyr som har en TV-tuner. Dekoderbokser fra kabel/satellitt-TV-leverandør må også leveres inn før du slipper unna NRK-lisensen. © Grundig/Elkjøp

Anders Bigseth, GET.

MÅ BETALE: Anders Bigset i GET sier til Klikk Teknologi at deres kunder må kjøpe TV-grunnpakken for å få internett. Det gjør at du ikke automatisk kan inkludere en besparelse her om du leverer inn dekoderne dine. © GET

Må dokumentere

- Utstyr som i sin tid er registrert som lisensobjekter, som TV-er, må du selge, kaste eller ta med til et verksted der du får en kvittering for at TV-tuneren er plombert. Du må også kvitte deg med annet utstyr som kan ta imot TV-signaler, som TV-dekodere dersom du ønsker å unngå kringkastingsavgiften, sier Øyvind Werner Øfsti, i NRKs kommunikasjonsavdeling.

Hva koster det å plombere TV-en?

Ifølge Hans-Erik Hansen i Sverres TV service og salg tar de 750 kroner for en plombering om du leverer TV-en inn til dem.

- Vi reiser også ut til folk i Oslo og Akershus, her avhenger prisen av hvor langt vi må kjøre, men i Oslo tar vi 1150 kroner for å dra ut og plombere en TV, sier Hansen.

Han sier de har nok å gjøre og at han gjør mange jobber for bedrifter, studenter og fremmedspråklige.

- Bedrifter må betale en lisens for hver TV. Mange bedrifter kjøper også TV-er og får dem plombert fordi det kan være rimeligere å kjøpe en TV enn en monitor, forklarer Hansen.

Du bør også skaffe deg kvittering for dekodere som du leverer inn til TV-leverandøren din, for lettere å kunne dokumentere at du har et «tuner-fritt» hjem.

Velger du å selge dine gamle TV-er, bør du også her sørge for at du skaffer deg en kvittering på salget, slik at det kan brukes som dokumentasjon over for NRK Lisensavdelingen.

Hva sparer du?

Har du kastet ut alt av TV-tunere, kan du altså spare knappe 3.000 kroner per år. Har du valgt å plombere TV-ene dine, så forsvinner noe av gevinsten i plomberingen det første året.

Men, med mindre du har tenkt å klare deg med å se gratisalternativer som NRK på nett-TV på en PC, nettbrett eller en streamingboks som Apple TV eller Chromecast, så må du betale om du vil ha Netflix, Viaplay, TV2 Sumo og andre streamingtjenester. Blant de kommersielle aktørene er TV3 Play et unntak, siden det er gratis.

Dette koster streamingtjenestene:

 • Netflix: 79 kr/mnd
 • Viaplay: 89 kr/mnd
 • TV 2 Sumo: 99 kr/mnd
 • HBO Nordic: 79 kr/mnd
 • Dplay (SBS Discovery (TV Norge mm)): 79 kr/mnd
 • TV 3 Play: Gratis

Velger du en “lisensfri” modell, men ønsker for eksempel å kunne se programmer fra TV 2 og SBS Discovery (TV Norge med mer), så må du ut med 1936 kroner per år. Netflix koster deg minimum 748 kroner per år, men mange abonnerer uansett på Netflix, så den kostnaden er det mange som har valgt å ta allerede.

Må betale for TV likevel?

Selv om du leverer inn dekoderboksene til kabel-TV-leverandøren din, så kan du ikke automatisk inkludere en besparelse her.

Anders Bigseth i GET forteller at du må betale for TV-grunnpakken selv om du bare bruker internettforbindelsen.

- Vi har over 500.000 kunder og det er svært få som ikke har både TV-pakken og internett fra oss, sier Bigseth.

Fra Altibox får vi opplyst at kunder der kun kan kjøpe internettilgang, men at langt de fleste velger å få levert både TV og internett via fiberkabelen.

Er du Altibox-kunde kan du med andre ord spare cirka 380 kroner per måned om du kan levere inn dekoderne og klare deg kun med å kjøpe internettforbindelse. Her sparer du med andre ord spare cirka 4500 kroner per år.

Berører mange

Øyvind Werner Øfsti i NRK sier til Klikk Teknologi, at selv om det i dag er svært få som kun streamer innhold, og på den måten unngår Kringkastingsavgiften, så angår dette flere enn NRK.

- Dette er en trend som berører store deler av bransjen. Alt fra distributører til andre innholdsprodusenter, sier han.

- Hvordan NRK skal finansieres i framtiden vet vi ikke, men i «Stortingsmeldingen om allmennkringkasting – for auka mediemangfald», som ble lagt fram i sommer står det at den framtidige finansieringen av NRK skal utredes videre, sier Øfsti.

Øfsti forklarer at noen land har valgt en husholdningsskatt, mens andre har valgt en «TV-skatt».

- I Finland har de for eksempel en egen YLE-skatt, sier Øfsti.

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!