Åpner for leserbidrag:

Store Norske leksikon blir gratis på nett

I januar får Wikipedia endelig seriøs konkurranse fra en norsk aktør.

LUKKER BOKA: I 2006/2007 kom den trolig aller siste trykte utgaven av Store Norske Leksikon. I januar 2008 blir nettutgaven ny og gratis.
LUKKER BOKA: I 2006/2007 kom den trolig aller siste trykte utgaven av Store Norske Leksikon. I januar 2008 blir nettutgaven ny og gratis. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock.com
Sist oppdatert

Fram til nå har det kostet nesten 600 kroner i året å bruke nettutgaven av Store Norske Leksikon. I januar 2009 blir nettleksikonet gratis, etter mange år med tøff konkurranse fra Wikipedia og andre nettkilder.

Det sentrale norske mangebindsleksikonet har vært tilgjengelig på nett i flere år, men nå gjøres alt innhold fritt tilgjengelig.

- Wikipedia har vært både en utfordring og en inspirasjon. Men hele situasjonen på internett har tvunget dette fram. Beslutningen om å gå for helt gratis innhold ble tatt i sommer, sier Petter Henriksen, sjefredaktør i Store Norske, til Klikk.no.

LES OGSÅ: Microsoft ser hva du taster

Som i all nettsatsing er inntektssiden usikker, men salget av trykte leksikon har falt så dramatisk at Aschehoug og Gyldendal forlag egentlig ikke har hatt noe valg. En blanding av annonser, offentlige støttemidler og donasjoner skal sikre bunnlinjen, håper redaktøren.

Trenger eksperter

Den gratis nettutgaven skal forsøke å ivareta det beste fra begge verdener - gratis, men tradisjonelt og kvalitetssikret leksikoninnhold, men også brukerbidrag som i Wikipedia. Henriksen tør ikke å sette noen dato, men regner med at de vil gå på lufta innen midten av januar.

- Vi har en stor og morsom oppgave utover høsten. Vi skal samle et nytt landslag med fageksperter.

Ifølge Henriksen er ikke alle de som har bidratt til bokutgaven i mange år, like klare for å bidra til å oppdatere nettutgaven. Derfor trengs det mange nye eksperter.

- Mange er komfortable med internett og synes dette er svært spennende, men ikke alle. Vi må derfor drive en kampanje framover for å få tak i nye folk. Et eksempel er at vi trenger en ekspert på hver eneste kommune i landet.

Ønsker aktive lesere

Det nye nettleksikonet vil i tillegg til det tradisjonelle akademiker-godkjente stoffet også ha artikler skrevet av brukerne.

I denne "brukersonen" kan hvem som helst skrive forslag til artikler, som med en gang blir synlige for leserne som brukerartikler. Etter hvert vil artiklene bli evaluert av en fagansvarlig og eventuelt tatt inn i kjerne-leksikonet.

Det blir også bli mulig å kommentere, diskutere og komme med forslag til rettinger og endringer i de godkjente artiklene. Endringsforslag vil vises med en lysende lampe.

LES OGSÅ: Youtube skal fjerne vild og rasisme

Henriksen håper det åpne leksikonet vil apellere til de tradisjonelle leserne, men også til de som har savnet et mer nett-orientert norsk leksikon. Publikum vil få den kvalitetsikringen mange savner i Wikipedia, men med masse interaktivitet.

- Visjonen er jo at vi skal være klart best særlig på norske forhold. Vi har budsjettert med omtrent 125.000 unke brukere i uka. Men jeg tror potensialet er langt større enn det, sier Henriksen.

LES OGSÅ: Usynlige filer spiser av PC-en

Denne saken ble første gang publisert 17/09 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også