Brukere sendt i nettfelle:

Nettet har hull i grunnmuren

En ny stygg internettfeil gjør det mulig å kapre epost og sende brukere til uønskede nettsteder.

LEGGES NED: Googles norgesavdeling.

LEGGES NED: Googles norgesavdeling. Foto: FOTO: AP Photo/Jens Meyer

Publisert Oppdatert

Internettbrukere i Texas havnet nylig på en falsk Google-side som automatisk klikket på masse annonser. Hackerne som står bak, har på denne måten skaffet seg selv store inntekter, siden de også står bak annonsene.

Denne sabotasjen er mulig på grunn av en nyoppdaget feil i kjerne-strukturen i internett, skriver cnn.com.

Feilen har vært vanskelig å oppdage fordi nettleseren tror den besøker en legitim nettadresse, mens den i virkeligheten sender brukeren rett i armene på kriminelle.

Stjeler eposten

Den samme feilen har også gjort det mulig for hackere å bryte inn og sende epost til en annen enn den oppgitte adressen. På den måten kan de sikre seg passord og annen sensitiv informasjon som kan brukes til id-tyverier og annen svindel.

Vanligvis kan slike sikkerhetsbrister rettes opp av de som administrerer web-serverne, men ikke i dette tilfellet.

Ifølge sikkerhetsekspert Dan Kaminsky ligger feilen i en av "grunnmurene" i nettet, domenenavnsystemet DNS (Domain Name System), som kobler nettadresser opp mot servere. Dermed må problemet løsnes av nettleverandøren og ikke den som eier serveren.

Som falsk trafikkpoliti

Ifølge Kaminsky er feilen spesielt kritisk fordi den ligger i et system som er nødt til å være pålitelig for at internett kan fungere som det skal.

LES OGSÅ: - Du er sjanseløs mot kortsvindel

Eksperten, som la fram sine funn under en sikkerhetskonferanse i USA denne uka, har bevisst unngått å gå i detalj om feilene han har funnet. Dette er for å gi internettleverandører tid til å rette opp feilene for å forebygge stygge konsekvenser, skriver CNN.

De fleste store aktørene har jobbet på spreng for å tette dette sikkerhetshullet, forsikrer Kaminsky.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning