Første Windows-mobil fra Sony Ericsson

Xperia X1 i våre hender

Denne uken blir Sony Ericsson Xperia X1 tilgjengelig i norske butikker. En norsk versjon av mobiltelefonen kommer på nyåret.

Publisert Oppdatert

Xperia X1 fra Sony Ericsson er på mange områder banebrytende for det svensk-japanske mobilselskapet.

Det er den første mobilen fra Sony Ericsson med operativsystemet Windows Mobile og den første med berøringsskjerm. Telefonen har vanlig 3,5 mm plugg for hodetelefoner, fullt qwerty-tastatur og bruker minnekortypen MicroSD, i stedet for Sonys eget kort, MemoryStick.

Les også: Omnia utfordrer iPhone

Norsk til nyttår

Telefonen kommer i salg i begrenset antall i norske butikker i løpet av denne uken. I månedsskiftet oktober/november blir større volumer tilgjengelig.

Telefonen som selges nå er en engelsk utgave. Det betyr engelske menyer og et tastatur uten æ, ø og å.

- Vi forsøker å få til et norsk programvarebasert tastatur og muligens en norsk T9 ordbok i løpet av kort tid, sier Erik Sandsmark i Sony Ericsson Norge.

Har du tålmodighet til å vente, vil telefonen komme i en norsk utgave rett over nyttår. Og da bør du ikke ha brukt opp alle pengene på julegaver. Prisen vil ligge på opp mot 6.000 kroner uten subsidier.

Paneler

Sony Ericsson har laget et grensesnitt på toppen av Windows Mobile. Her kan du velge ulike "Paneler" som gir ulike funksjoner.

Du kan for eksempel velge et panel som gir deg direkte adgang til radiofunksjonen eller et "Google-panel" som gir deg direkte tilgang til Googles søkemotor.

Utviklingsverktøyet for å lage paneler er fritt tilgjengelig og hvem som helst kan utvikle sine egne paneler.

Business & Pleasure

Telefonen er i utgangspunktet en forretningstelefon, men Sony Ericsson mener at den også kan være en underholdningsmobil.

Skjermoppløsningen er på hele 800*480 punkter. Til sammenligning er oppløsningen du får ut av en DVD-film på 720x576 punkter. Telefonen er også utstyrt med radio og musikkspiller. Med Windows følger også programmer som Messenger og Windows Media Player.

Klikk Teknologi kommer tilbake med en test av Xperia X1 i løpet av kort tid. Er det noe du kunne tenke deg at vi skal se på, så meld fra i forumet vårt.

SE OGSÅ VÅR VIDEOTEST AV IPOD TOUCH.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning