Vil at flere får selge iPhone

Avtalen mellom Netcom og Apple er grei, men flere bør slippe til, mener Thon.

Publisert Oppdatert

Netcoms iPhone-vilkår er i samsvar med kravene som stilles til mobilbransjen, mener Forbrukerombudet.

- Jeg registrerer at NetCom har en eksklusiv avtale nå, men jeg håper at Apple i den nærmeste fremtid vil åpne opp for salg til andre aktører, slik de har gjort i enkelte andre land, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Forbrukerombudet har i sommer mottatt flere henvendelser fra forbrukere som reagerer på at de kun får kjøpt iPhone gjennom mobiloperatøren NetCom og at telefonen kun kan kjøpes med abonnement.

Forbrukerombudet ønsker valgfrihet for forbrukerne, uansett om det gjelder tv-kanaler, musikk eller mobiltelefoner, og inviterte derfor NetCom til et møte for å diskutere de ulike kjøpsbetingelsene for iPhone.

- Møtet var klargjørende, og vi er godt fornøyd med dialogen vi har med Netcom, sier Thon.

Uavklart

Det er opp til Apple om flere aktører skal få selge iPhone, men Apple selv er notorisk tause om slike spørsmål.

Telenor må enn så lenge nøye seg med å registrere at hovedkonkurrenten er alene om et av tiårets mest hypede produkter.

- Vi har ikke noe nytt å komme med i den saken. Apple har valgt å gå med én operatør. Så får vi se hva som skjer, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor.

- Er dere fortsatt interessert dersom dere får muligheten senere?

- Hvis det byr seg en mulighet med betingelser som er bra nok, er det OK for oss, sier Krokan.

Lovlig binding

NetCom bekreftet i møtet at dersom forbrukeren ønsker å kjøpe en iPhone, må han binde seg til NetCom for 12 måneder.

Men kunden kan si opp avtalen dagen etter at han har kjøpt telefonen, hvis det er ønskelig. Vedkommende må da betale et oppsigelsesgebyr, som reduseres per måned, men så er det fritt fram for å velge en annen operatør.

LES OGSÅ: - Iphone er ubrukelig

Betingelsene knyttet til bindingstid, operatørlås og nedtrappingsgebyr er i samsvar med de krav Forbrukerombudet tidligere har stilt mobilbransjen. Forbrukerombudet vil derfor ikke gripe inn mot vilkårene som gjelder for kjøp av iPhone i Norge.

Dyrt bytte

Spørsmålet er hvor relevant problemstillingen er. En undersøkelse referert i Klikk.no i går, viser at prisen for å laste ned med Iphone utenom abonnementene Netcom tilbyr kan bli en svært dyr affære.

Et abonnement med en viss fri mengde datatrafikk er derfor nesten en forutsetning for aktiv Iphone-bruk, i alle fall hvis du ønsker å surfe med mobilen.

Klikks Iphone-test kan du lese her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning