Vi tester HTC Shift

HTC er nok mest kjent for sine mobiltelefoner, men de har faktisk også laget en bitteliten PC.

Musepekeren på siden fungerer godt på den lille maskinen.
Musepekeren på siden fungerer godt på den lille maskinen.
Sist oppdatert
Her ser vi Shift i mobiltelefonmodus. SnapVUE heter systemet som nå kjører. Det er en redigert versjon av Windows Mobile 6.
Her ser vi Shift i mobiltelefonmodus. SnapVUE heter systemet som nå kjører. Det er en redigert versjon av Windows Mobile 6.
Lukket sammen og på høykant fungerer Shift strålende som en vanlig tablet-maskin.
Lukket sammen og på høykant fungerer Shift strålende som en vanlig tablet-maskin.
Tastaturet er lite, men det går greit å skrive på. Touch derimot er en litt større utfordring.
Tastaturet er lite, men det går greit å skrive på. Touch derimot er en litt større utfordring.

HTC Shift spesifikasjoner

  • CPU: 800 MHz
  • RAM: 1GB
  • Harddisk: 40 GB
  • 3G Modem: Ja
  • GPRS: Ja
  • EDGE: Ja
  • HSDPA: Ja
  • WiFi: b/g
  • USB: 1 stk
  • Skjermstørrelse: 7"
  • Oppløsning: 800 x 480
  • Kamera: 1 Megapixel
  • Operativsystem: Vista Business
  • Touch: Ja
  • Mus: Touchpad
  • VGA ut: Ja

HTC Shift er både en mobiltelefon og en PC. -Bokstavelig talt. Den har to prosessorer som kjører hvert sitt operativsystem. PC-delen kjører Windows Vista, mens mobiltelefondelen kjører en slags Windows Mobile versjon. Man kan kjapt bytte mellom de to enhetene ved å trykke på en knapp på siden av skjermen. Byttet skjer på brøkdelen av et sekund. Hva man skal med denne oppdelingen er det ikke så godt og si, men fordelen er at man slipper å starte Windows Vista om man skal sjekke epost, skrive SMS eller lignende. Dette sparer naturligvis på batteritiden.

Origami Experience 2.0

Maskinen kommer med Microsoft Origami Experience 2.0. Origami er Microsofts egen programpakke for såkalte UMPC-er eller Ultra Mobile PC. Origami har mange stilige funksjoner som innlogging i Windows med trykking på et bilde i stedet for passord, musikk- og videostyring, RSS-leser, nettleser og menysystem for å starte programmer med fingeren. Origami startes ikke nødvendigvis automatisk opp, men kan enkelt startes fra et ikon øverst på skjermen.

Gode hurtigknapper

Som nevnt tidligere, kommer maskinen med en hurtigknapp på siden av skjermen for å bytte mellom Windows Vista og Windows Mobile. Videre har vi en hurtigknapp for å bytte mellom 1024 x 600 og 800 x 480 oppløsning. Dette er overraskende praktisk, da skjermen er såpass liten at man stort sett vil ha 800 x 480, mens i visse tilfeller, som når man surfer, er ute etter høyere. Byttet mellom oppløsningene skjer i løpet av et sekund eller to.

Vi finner også en hurtigknapp for å komme inn i «Kommunikasjonsstyring». Her kan man enkelt stille inn hva som skal være på av WiFi, 3G-Modem, bluetooth osv.

Så, hva er greia?

Hva er det som skiller denne PC-en fra en hvilken som helst annen laptop? Hovedsaken er at du kan putte inn et hvilket som helst SIM-kort og være på nett med en eneste gang. Det er en telefon, samtidig som en PC. Det skal sies at det er en telefon det ikke går an å ringe med. Men tekstmeldinger får man sendt og mottatt. Det at man kan starte telefondelen uten å måtte sveive i gang Vista viser seg også å være utrolig praktisk. Tastaturet er lite, men det går overraskende fort å skrive på. De har også gitt plass til Æ, Ø, Å, noe vi legger stor vekt på. Maskinen kommer også i en stilig skinntaske, med en tøypose til å ha strømkabelen i.

Den perfekte reisekompanjong?

Dette er uten tvil en helt fantastisk reisekompanjong. Den er såpass liten at man liksom ikke merker at man har den med og batteritiden på et par timer er i hvert fall nok til å leke litt. Men, prisen er et stort minus. Maskinen koster over 10.000 kroner. For denne prisen får man en relativt svak maskin man kan surfe på. Her mener vi at for eksempel Asus Eee med et eksternt USB-3G-modem vil være et fullgodt alternativ til under en tredjedel av prisen. Går man bittelitt opp på størrelse også, er det mange maskiner som støtter pc-card 3G-modem. For eksempel Dell XPS m1330. Den er litt dyrere, men veldig mye kraftigere.

Denne saken ble første gang publisert 24/07 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også