Prøvekjørt: Samsung Galaxy S8

Rask og lekker

Samsung Galaxy S8 blir garantert en av årets bestselgere. Vi har prøvd den, og den gir et veldig bra førsteinntrykk.

KAMERAFUNKSJON: Vi fikk prøvd kamerafunksjonen på S8 og synes den er kjapp og responsiv på avtrekkeren.
KAMERAFUNKSJON: Vi fikk prøvd kamerafunksjonen på S8 og synes den er kjapp og responsiv på avtrekkeren. Foto: Lars Vidar Nordli
Sist oppdatert

Samsung Lanserte sine nye toppmodeller, Galaxy S8 og S8+, med brask og bram i London og New York i går. Vi fikk sjansen til å prøve mobilene etterpå. Her er vårt førsteinntrykk.

Ekstremt lekker

Det hadde lekket både spesifikasjoner og bilder av mobilene i forkant av lanseringen, så det var få overraskelser sånn sett. Likevel synes vi ikke bildene, som stort sett ligner på Galaxy S7 Edge, ikke forteller den hele og fulle sannheten om Galaxy S8. For dette er en ekstremt pen telefon som ligger skikkelig godt i hånden. Skjermen snor seg rundt sidene, og overgangen til baksiden er nesten sømløs. Du har ikke den harde kanten som ga et så bra grep på Galaxy S7 Edge, men vi synes likevel du får et godt grep rundt den. Spesielt på Galaxy S8, Galaxy S8+, med den store 6,2 tommers skjerm, kan vi tenke oss at mange kan synes blir litt stor.

Like modeller

For første gang leverer Samsung fra seg to S-modeller som i bunn og grunn har helt like spesifikasjoner. Den eneste forskjellen på S8 og S8+ er at pluss-versjonen har 6.2 tommer skjerm istedenfor 5,8, og derfor også er fysisk større. Forskjellen er likevel ikke dramatisk, og det er nok ikke lett å se om noen holder en S8 eller S8+ uten at man har andre modellen å sammenligne med.

Les også: Toppkarakter til stilig bærbar PC

Responsiv

Samsung skryter av at S8 er den kraftigste mobilen de har laget så langt. Nå fikk vi ikke prøvd den med et stort utvalg apper, men kan skrive under på at den er svært responsiv. Vi opplevde riktignok at den brukte litt tid på å laste inn en 4K YouTube-video, men det har nok heller med å gjøre at den var på et svært presset WiFi-nettverk i testøyeblikket. 4K ser for øvrig fantastisk ut på skjermen med et format på 18,5:9 og en oppløsning på 1440 x 2960 piksler.

KAMERA: Selve kameraet har fått 12 megapiksel oppløsning. Samsung lover bedre ytelse i dårlig lys.
KAMERA: Selve kameraet har fått 12 megapiksel oppløsning. Samsung lover bedre ytelse i dårlig lys. Foto: Lars Vidar Nordli

Imponerende skjerm

Ikke nok med at skjermen går helt ut i kantene, og har en høy oppløsning. Den støtter også HDR. Det lå et par HDR-klipp inne på telefonen, og vi kan ikke si annet enn at det ser fantastisk ut. Samtidig er skjermen lyssterk og greide fint å overstyre det som var av dagslys og reflekser i lokalet, skjønt vi prøvde den ikke i direkte sollys.

Spesifikasjoner Galaxy S8 / S8+

  • Operativsystem: Android 7
  • Skjermstørrelse: 5,8 / 6,2 tommer
  • Skjermoppløsning: 1440 x 2960 piksler
  • CPU: 8 kjerner, 2,3 + 1,7 GHz
  • RAM: 4 GB
  • Kamera: 12 megapiksler
  • Video: 3840 x 2160 piksler, 30 bps
  • Sekundert kamera: 8 megapiksler
  • Fotolys: LED
  • Data: 4G oppt il 1024 Mbps
  • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: v5.0 med A2DP
  • GPS: aGPS, GLONASS, Galileo, BDS
  • Radio: Nei
  • NFC: Ja
  • Internlagring: 64 GB
  • Minnekort: MicroSD opp til 256 GB
  • Batterikapasitet: 3000 /3500 mAh
  • Mål: 14,89 x 6,81 x 0,8 cm / 15,95 x 7,34 x 0,81 cm
  • Vekt: 155 / 173 gram
  • Pris: 7600 / 8500 kroner

Les ogå: Sniktitt på Sonos Playbase

Bra kamera

Som vanlig lover Samsung enda bedre kameraytelse i dårlig lys. Samsung gjør akkurat som med forgjengeren og går heller for større piksler enn høy oppløsning, derfor får du fortsatt bare 12 megapikslers oppløsning.

Det er vanskelig å si noe konkret om kameraytelsen, siden vi ikke fikk studert bildene på stor skjerm, men i et normalt opplyst lokale så bildene ut til å bli både skarpe og støyfrie. Noen endelig konklusjon må nok likevel vente med til vi får testet det ordentlig.

Les også: 10 ting du må vite om DAB

Kraftkar

Det er ingen tvil om at S8 er en kraftig mobil, men hvor rask er den? Den kjører på åtte kjerner, hvor fire har en klokkefrekvens på 2,3 GHz, og de resterende fire kjører på 1,7 GHz.

Vi fikk ikke sjansen til å kjøre den gjennom våre vanlige benchmarks, men en kjapp omgang med SunSpider fikk vi til. Selv om denne testen er litt utdatert, så greide S8 et resultat på 290 ms, noe som er imponerende nok.

Vi kikket også over skuldrene på en svenske som fikk installert noen benchmarks på en av mobilene. Her ble resultatene som følger:

  • 3DMark Slingshot Extreme: 3135
  • PCMark: 5380
  • Antutu: 174.202
  • Geekbench 4 enkelprosessor: 1979
  • Geekbench 4 multiprosessor: 6364

Alt i alt må dette sies å være svært gode resultater. Spesielt grafikktesten i 3DMark. CPU-testene er også gode, men slår ikke helt iPhone 7, noe som tyder på at det er grafikkytelsen som virkelig får S8 til å skille seg ut.

High Performance

PROFF-KAMERA: Kamerafunksjonen har modusene du kjenner igjen fra tidligere modeller. Viktigst her er nok Pro-modusen som lar deg styre innstillingene manuelt.
PROFF-KAMERA: Kamerafunksjonen har modusene du kjenner igjen fra tidligere modeller. Viktigst her er nok Pro-modusen som lar deg styre innstillingene manuelt. Foto: Lars Vidar Nordli

Nå må det nevnes at modellene vi fikk prøve ikke er produksjonsklare, slik at det fortsatt kan bli små endringer i firmwaren før de havner i butikkhyllene. I tillegg har S8 en High Performance-modus som kan påvirke resultatene. I denne modusen skal du kunne ofre batteritid mot en litt lysere skjerm og bedre ytelse. Vi vet dermed mer om ytelsen når vi får ferdige testeksemplarer å kjøre gjennom vår vanlige testrutine.

Mobil-PC

En ny funksjon som imponerte oss var Dex. Den kan sammenlignes med Microsofts Continuum-funksjon, hvor mobilen skal kunne kobles til mus, tastatur og skjerm, og brukes som en stasjonær PC.

Nå har ikke Galaxy S8 noe Windows innabords, så det er en skrivebordsversjon av Android som dukker opp. Her støttes oppløsninger opp til 4K på den eksterne skjermen. Apper kan åpnes og kjøres i vinduer.

Om appene er laget for det, så kan du endre størrelsen på vinduet, eller kjøre den i fullskjerm. Hvis ikke vil den holde seg i et vindu med samme størrelsesforhold som mobilskjermen.

Selv om opplevelsen kanskje ikke var like glatt som på en faktisk PC, så imponerte den stort. Spesielt kontorappene i Microsofts Office-pakke ga oss virkelig følelsen av å sitte foran en PC.

Vi håper denne funksjonen utvikler seg videre slik at vi etter hvert sømløst kan bruke mobilen som vanlig, og med mus og tastatur når det trengs.

Eneste ulempen er at du må ha en dokkingstasjon som vil koste ca. 1500 kroner ekstra.

GEAR VR

Til slutt kan vi også nevne at Samsung oppdaterer sitt 360-kamera til å støtte 4K. Det fikk vi ikke prøvd, men vi fikk prøvd den nye Bluetooth-kontrolleren til Gear VR, og den fungerer bra. Den har til og med en avtrekker så den enkelt kan brukes som pistol i skytespill. Dette øker etter vår mening bruksverdien til Gear VR.

Likte du denne saken?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!

Imponerer

IRIS-SKANNER: Mark Notton fra Samsung presenterte iris-skanneren på Galaxy S8. Nå kan du låse opp mobilen bare ved å se på den.
IRIS-SKANNER: Mark Notton fra Samsung presenterte iris-skanneren på Galaxy S8. Nå kan du låse opp mobilen bare ved å se på den. Foto: Lars Vidar Nordli

I det store og hele er vi imponert over hva Samsung har fått til med Galaxy S8 og S8+. Det er tydelig at de har videreført enkelte elementer fra skandaleomsuste Note 7. S8 har en IP68 sertifisering som sier at den skal tåle en halv time under vann ned til 1,5 meters dyp.

Irisskanneren kjenner vi også igjen fra Note 7, men Samsung har videreutviklet den slik at den nå skal være sikrere og mer stabil. Vi fikk bare prøvd den et par ganger, men greide da kjapt og enkelt å låse opp mobilen hver gang, selv når vi hadde briller på.

Ikke overraskende la Samsung vekt på at de har testet batteriene langt ut over hva industristandarden er. Akkurat det er litt vanskelig å sjekke, men vi opplevde i alle fall ikke at mobilen ble unormalt varm under testingen.

Så langt virker i alle fall dette som årets beste mobil.

Vil du lese flere slike saker? Skaff deg et abonnement på HjemmePC.

Denne saken ble første gang publisert 31/03 2017, og sist oppdatert 18/05 2017.

Les også