Test av iPhone 3G

Ja, så bra er den!

Det var en glede å teste iPhone 3G.

Her er hovedmenyen på iPhone. Man kan legge til programmer som man laster ned fra nettet. Disse havner på neste side, som man blar til ved å dra fingeren over skjermen.
Her er hovedmenyen på iPhone. Man kan legge til programmer som man laster ned fra nettet. Disse havner på neste side, som man blar til ved å dra fingeren over skjermen.
Sist oppdatert

iPhone 3G Spesifikasjoner

  • WiFi: Ja
  • 3G: Ja
  • HSDPA: Ja
  • EDGE: Ja
  • Bluetooth: Ja
  • GPS: Ja
  • Minne: 8/16GB
  • Minnekortleser: Nei
  • Skjermstørrelse: 3,5"
  • Batteri standby: 300 timer
  • Batteri 2G: 10 timer
  • Batteri 3G: 5 timer

En sjelden gang kommer det et produkt på markedet som utklasser konkurrentene. iPhone er et slikt produkt. Grunnen til denne sterke påstanden er at iPhone klarer å være, det andre prøver å være. Med dette mener vi at iPhone er den første telefonen hvor den berøringsfølsome skjermen (touch) fungerer gjennomført bra. Tidligere telefoner har hatt dårlig, til nød OK, touch. iPhone har en touch som erstatter harde knapper til det fulle. iPhone er også den første telefonen som faktisk kan brukes til å surfe med. Med andre telefoner har man kunnet gå inn på en nettside for å sjekke noe, mens iPhone er god nok til å kunne surfe på. Dette klarer iPhone med en respons som vi ikke har sett siden tidlig 90-tallet. Ting skjer når man trykker på knappen og ikke sekunder senere. Det hele koker ned til en telefon som ikke prøver, men klarer.

Spekket av funksjoner

Telefonen har en sensor som føler hvilken vei telefonen er vridd. Snur man telefonen kan man surfe i bredformat, bla i albumcover eller utvide programmer. Kalkulatoren for eksempel, er en vanlig kalkulator når iPhone er loddrett, mens blir en vitenskapelig kalkulator vannrett. Denne sensoren har også mange andre morsomme bruksområder. Man får for eksempel spill hvor man må holde og snu telefonen på spesielle måter.

iPhone er like fult en iPod. Som nevnt over kan man snu telefonen på siden for å bla i album i den såkalte Cover Flow-visningen. Det er en glede å bla i musikksamlingen sin. Lyden er også helt formidabel, både i øreproppene og i den innebygde høyttaleren. Med sine 8 eller 16 gigabyte har man også litt å boltre seg i. Man får plass til henholdsvis 2- og 4000 sanger på telefonen. Den synkroniserer fra iTunes. Ikke bare musikk, men også mail, kontakter, bilder, bokmerker, videoer og programmer. Alt fungerer sømløst. Epostkontoer for eksempel blir bare hentet ut fra Outlook. Med innstillinger og det hele. Det eneste man trenger å gjøre for å motta mail på telefonen er å skrive passordet til epostkontoen første gang.

Det er også en innebygget GPS i telefonen. Den er såkalt «A-GPS», slik at den laster ned informasjon om hvor på himmelen satelittene er, fra internett, slik at den peiler inn satellittene kjappere enn normale GPS-er. Vi oppdager at den finner posisjonen i løpet av et par sekunder.

Telefonen har dessuten WiFi, som lar deg surfe på det trådløse nettet i stua eller på jobben. Her åpnes nettsider i en fei. På WiFi kan man også kjøpe sanger direkte på iTunes music store fra telefonen.

SDK

På bunnen har vi henholdsvis: Høyttaler, strøm/usb-kabel og mikrofon.
På bunnen har vi henholdsvis: Høyttaler, strøm/usb-kabel og mikrofon.

iPhone 3G har også fått en såkalt SDK, eller Software Development Kit. Dette er en programpakke som lar programmerere lage programmer til den. Med andre ord, kan hvem som helst lage hvilket som helst program til iPhone. Det sier seg selv at det vil dukke opp utrolig mange nyttige programmer etter hvert.

Man har et ikon som heter «App Store». Her kan man titte på programmer som er tilgjengelig til telefonen. Noen er gratis, mens andre koster alt fra 20 kroner og oppover. Foreløpig er det noen hundretalls programmer tilgjengelig, men dette vil vokse fort. Apple regner med at 70 % av programmene tilgjengelig på App Store vil være gratis. Det blir derfor spennende å følge med på hva som kommer i tiden fremover.

Noe småplukk

Men det er også noen små negative ting vi merker oss. Den kjappe GPS-en er ikke så nøyaktig som vi forventer. Den bommer ofte med noen 10-talls meter, og plasserer deg derfor ofte i feil gate. Får den litt tid på seg, øker derimot nøyaktigheten betraktelig.

På toppen finner vi en on/off knapp som slår skjermen av og på. Denne fungerer også som tastelås. Man har også et uttak til 3,5mm øretelefonplugg.
På toppen finner vi en on/off knapp som slår skjermen av og på. Denne fungerer også som tastelås. Man har også et uttak til 3,5mm øretelefonplugg.

Men det aller største ankepunktet er batteritiden. Den må lades hver dag, og brukes den litt heftig, må den lades to ganger om dagen. Er man derimot litt flink og skrur av WiFi, sparer på lysstyrke og lignende skal det mye til å bruke opp batteriet på under en dag. Vi anbefaler derfor å være økonomisk på batteriet.

Dessuten savner vi et omregnerprogram, vi ønsker oss MMS og kjøreguide i GPS-en. Æ,Ø,Å har også fått en litt merkelig løsning. Man må holde A eller E inne for å få fram disse «spesialtegnene». Vi synes dette fungerer dårlig. Vi skulle også helst sett at nettleseren hadde hatt Flash. Men disse siste tingene blir garantert dekket gjennom SDK-en, som etter hvert vil gjøre at man kan laste ned alt mulig av ekstrafunksjoner til telefonen. Vi har derfor valgt å se litt bort i fra disse «feilene» med telefonen.

Denne saken ble første gang publisert 14/07 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også