Test av HTC 10

Innertier fra HTC?

HTC 10 gjør det meste riktig, men er det nok til å hamle opp med storselgerne fra Samsung og Apple?

HTC 10: Årets flaggskip fra HTC, HTC 10, er en veldesignet og elegant mobil.
HTC 10: Årets flaggskip fra HTC, HTC 10, er en veldesignet og elegant mobil. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC
Sist oppdatert

Kan HTC 10 føre HTC tilbake på mobiltronen? Svaret er trolig nei, men HTC 10 er en svært bra mobil som i det minste gir trofaste HTC-kunder et naturlig valg når de vil ha en ny toppmobil.

Årets toppmobil fra HTC heter kort og greit «10». Det enkle og greie navnet gjenspeiler også mye av hva HTC har forsøkt å få til med HTC 10, nemlig å lage en «ren», brukervennlig og veldesignet mobil. På utsiden gjør dette seg gjeldede i form av en stor og kantløs glassflate som dekker den 5,2 tommers store LCD-skjermen. Kabinettet er, som på forgjengerne One M8 og One M9, laget i et såkalt unibody-design, der hele «karosseriet» er frest ut av ett stykke aluminium. Der One M9 var litt rund i formen, har HTC 10 fått en fasettskåret blank kant og et noe avrundet bakstykke. Dette gjør at HTC 10 ligger godt i hånden, men vipper dessverre om du forsøker å bruke den flatt mot et bord.

Renset brukeropplevelse

«Decluttering» – eller en real opprydding – er en trend hos mange i disse dager. Her handler det om å rydde opp i hus og hjem og kvitte seg med alt man ikke bruker eller trenger – rett og slett å omgi seg med færre ting. Dette skal gi «fred i sjela», stjele mindre av tiden din, slik at du kan bruke tiden din på ting du virkelig ønsker å bruke tid på.

HTC har «declutret» sin mobil ved å fjerne apper og rydde opp, slik at ikke to apper skal ha samme oppgave. Bildeappen «Galleri» er for eksempel fjernet, nå er det Google Photo som gjelder. Andre Android-mobiler har gjerne begge disse to fotoappene i tillegg til sin egenutviklede app.

Det HTC har gjort her er ikke noen revolusjon, men gjør likevel at man har færre ting å forhold seg til og det gjør at brukeropplevelsen på HTC 10 er god. HTC Sense med nyeste versjon Android er i tillegg både raskt og effektiv, så her vil alle som liker en ren og pen Android-opplevelse finne seg godt til rette.

Les også: Test av Beoplay A1 - B&O Play minste høyttaler til nå

BLANK: HTC 10 er laget av ett stykk aluminium. En fasettslipt blank kant rundt baksiden bidrar til å heve inntrykket av kvalitet og eksklusivitet.
BLANK: HTC 10 er laget av ett stykk aluminium. En fasettslipt blank kant rundt baksiden bidrar til å heve inntrykket av kvalitet og eksklusivitet. Foto: Hallvard Lunde

Godlyd

HTC 10 brukte mye tid på å fortelle hvor god lyd HTC 10 leverer under lanseringen forrige måned. Telefonen har til og med et eget kalibreringssystem som tilpasser lyden til akkurat dine ører og akkurat ditt headset. Skrur man av og på denne funksjonen på HTC 10, får man oppleve hvor stor forskjell det er i kalibrert versus ukalibrert lyd. Her tror vi nok HTC dessverre overdriver en liten smule i den dårlige enden, for forskjellen er ikke like stor om vi flytter hodesettet over til en annen mobil. Vi er likevel godt fornøyd med lyden som HTC 10 og de nye og forbedrede ørepluggene leverer. Her leverer HTC et lydbilde som er rikt på detaljer, som gir en god og bestemt bass og generelt et bra lydtrøkk for oss som liker å spille høyt. HTC 10 støtter også såkalt høyoppløst lyd og kommer med en høykvalitets DAC (digital/analog konverter) og har puttet på en ekstra hodetelefonforsterker. Lyden kan altså være en svært god grunn til å velge HTC 10.

Spesifikasjoner: HTC 10

  • OS: Android 6 med HTC Sense
  • Skjerm: 5,2 tommer
  • Oppløsning: 2560 x 1440, 564 ppi
  • Prosessor: Quad Core, 64 bit pop til 2,2 GHz
  • Minne: 4 GB RAM
  • Minnekort: Ja, støtter SDmicro opp til 2TB
  • Lagringsplass: 32 GB
  • Hovedkamera: 12 MP, Ultrapixel 2
  • Frontkamera: 5 MP
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac  2,4 og 5 GHz
  • Størrelse: 145,9 x 71,9 x 9,0 mm
  • Vekt: 162 gram

Kamera

HTC skryter av kameraet på nye HTC 10. Det har fått samme skåre i DXOmark som Galaxy S7 (88 poeng). Kameraet på Galaxy S7 er bra, så da ligger det litt i lufta at kameraet på HTC 10 også er bra. Og det er det. Kameraet er laget for «pek og skyt», men har mange avanserte muligheter om du dukker under panseret. En egen «Pro»-app gir deg mange manuelle innstillingsvalg, som ISO, hvitbalanse og lukkertid. I tillegg finner du funksjoner som saktefilm, hyperlaps, livefoto og noe mer når du går inn i menyen. Du kan også få kameraet til å ta bilder når du smiler, men heldigvis har HTC skrudd av det meste, slik at det er raskt og enkelt å bruke HTC 10 til vanlig hverdagsfotografering.

Når det kommer til bildekvaliteten er vi stort sett godt fornøyd. Vi sammenlignet med Galaxy S7. Forskjellene er ikke veldig store. Galaxy S7 har litt mer smell i fargene når vi bruker HDR-funksjonen på begge mobilene og vi synes Galaxy S7 har et lite overtak når det kommer til nattbilder. Når det er sagt, så tror vi du kommer til å sette pris på kameraet på HTC 10 som byr på 12 megapiksels oppløsing og større piksler og bedre lysstyrke enn på tidligere modeller. Vi tar med at både hoved- og frontkameraet er utstyrt med optisk bildestabilisator.

Ytelse

«Motoren» til HTC 10 er en firekjernet prosessor. Det kan virke rart, siden konkurrenter som Galaxy S7 med flere har puttet åtte kjerner inn i sine toppmobiler. Verdt å merke seg er at Samsung bruker også samme prosessor som HTC 10 i noen av sine S7-modeller. I tester vi har sett på nett er disse to ganske like, men i tester der mange kjerner er viktig så trekker Samsungs egen åttekjernede prosessor så vidt det lengste strået. I våre ytelsestester står HTC 10 seg svært godt mot Samsung Galaxy S7. Selv om Galaxy S7 stort sett yter noe bedre i alle tester, unntatt AnTuTu, så er forskjellene ikke kjempestore. I Futuremarks Ice Storm Unlimited er forskjellen for eksempel kun fem prosent i favør Galaxy S7. I praktisk bruk er ikke dette noe du som bruker vil merke. Det kan virke som om Galaxy S7 også er noe mer batterigjerrig. HTC 10 målte vi til en akseptabel batterilevetid i vår videoavspillingstest til 10 timer og 10 minutter, mens Galaxy S7 holdt ut i en time og ti minutter etter at HTC 10 sluknet.

NY USB: HTC har valgt den nye USB C-pluggen på HTC 10. Det gir pluss i boka.
NY USB: HTC har valgt den nye USB C-pluggen på HTC 10. Det gir pluss i boka. Foto: Hallvard Lunde

Oppsummering

Med HTC 10 har HTC laget en svært god mobil. En mobil som vi ikke tror kommer til å stjele mange kunder fra verken Galaxy- eller iPhone-leiren, selv om mange kanskje nettopp burde vurdere HTC 10 om de vil ha en eksklusiv mobil med god lyd. For HTC 10 står på ingen måte står tilbake for verken Galaxy S7 eller de nyeste iPhone-modellene.

Byggekvaliteten er super. Vi synes både materialvalg, byggekvalitet og finish er så bra, at kvalitetsfølelsen vi får med HTC 10 overgår den på Galaxy S7 og matcher den fra Apple.

HTC 10 tror vi først og fremst vil være førstevalget for alle lojale HTC-brukere. I HTC 10 får de en flott og robust mobil. Vi finner ikke veldig mye å trekke for på HTC 10, selv om vi gjerne skulle sett at kameraet var enda et hakk hvassere. Vi stusser også litt over tastaturet, der spesielt det numeriske tastaturet er litt klønete satt opp. Dette kan imidlertid lett fikses om du vil laste ned et tastatur fra en tredjepartsleverandør.

HTC får også pluss i våre notater for å ha gått for den nye USB-pluggen. Galaxy S7 har fortsatt microUSB, noe vi synes er litt gammeldags på en toppmobil i 2016.

HTC 10 er en kostbar mobil, men en mobil som ikke har noe å skamme seg over i forhold til konkurrenter som Galaxy S7 og iPhone 6s.

Denne saken ble første gang publisert 02/05 2016, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også