NetCom bygger 4G

Superraskt mobilnett i Oslo

Allerede neste år vil NetCom åpne det nye mobilnettet, som skal gi ekstreme surfehastigheter.

TRÅDLØS SUPERFART: Med det nye mobilnettet vil man kunne surfe i superfart.

TRÅDLØS SUPERFART: Med det nye mobilnettet vil man kunne surfe i superfart. Foto: Dreamstime

Publisert Oppdatert

Dette er LTE

LTE, Long Time Evolution, er av de fleste ventet å bli neste generasjons mobilnett, og blir gjerne omtalt som 4G. LTE kan oppnå hastigheter på over 100 Mbps. I praksis har selskaper målt nedlastingshastigheter opp til 170 Mbps og opplastingshastighet på rundt 50 Mbps under tester i fart. Norske myndigheter har solgt fire lisenser til 2.6 GHz-frekvensene, som kan brukes blant annet til LTE. NetCom har begynt utbyggingen av et LTE-nett i Oslo, mens Telenor så langt ikke vil si om de satser på LTE eller andre teknologier. De to andre aktørene som har kjøpt lisens i dette frekvensområdet er Hafslund Telecom og Arctic Wireless.

NetCom hevder de er først i verden med å rulle ut det som gjerne kalles 4G, fjerde generasjons mobilnett. Mens mye av dagens mobilnett er bygd ut til turbo-3G med hastigheter opp til 7,2 Mbps, vil det nye nettet kunne oppnå hastigheter over 100 Mbps.

Det betyr at man kan koble den bærbare PC-en opp mot mobilnettet og surfe raskere enn man gjør hjemme med fiberkabel i dag.

Bare i Oslo

Her i landet er det bare Oslo som får et slikt LTE-nett i første omgang. I tillegg bygger TeliaSonera, som eier NetCom, ut et tilsvarende nett i Stockholm. Allerede neste år kan folk i hovedstaden ta i bruk det nye supernettet, opplyser NetCom.

- For kundene våre betyr det at store datamengder vil kunne overføres raskere og enklere enn i dag, med langt større muligheter til kapasitetskrevende tjenester som film, TV og online spill. Huawei er valgt som partner basert på deres fokus på 4G-utvikling og imponerende internasjonale resultater med avansert, fremtidsrettet mobilteknologi, sier NetComs administrerende direktør August Baumann.

LES OGSÅ: Slik får du mobilsignal på hytta

Ikke noe mottagerutstyr

Problemet med å være først i verden er naturligvis at det mangler utstyr for å hente ned de superraske signalene. Så langt finnes det ikke mobiltelefoner med LTE-modem å få kjøpt, men LG har varslet at de har en modell på vei. LG i Korea viste like før jul frem et modem, hvor de har målt datahastigheter opp til 60 Mbit/s.

- Operatørenes satsing på de nye frekvensene er naturligvis en inspirasjon for oss, sier Johan Lidenmark, Nordic Marketing Manager Mobile i LG.

LES OGSÅ: Nå får du bredbånd på toget

Flere kommer etter

Nylig solgte norske myndigheter fire lisenser til å bygge ut i frekvensbåndet 2.6 GHz, som blant annet kan brukes til LTE. Båndet er riktignok teknologi- og tjenestenøytralt, slik at aktørene selv kan velge hva de skal bruke lisensen til. De fire selskapene er Telenor, NetCom, Hafslund Telecom og Arctic Wireless. NetCom har altså varslet at de vil bygge ut LTE, mens Telenor fortsatt holder kortene tett til brystet.

Også Ice.net har planlagt å starte utbyggingen av LTE i Norge om rundt et år. De vil imidlertid fortsette i frekvensområdet de i dag bruker, 450 MHz.

LES OGSÅ: Spar penger med riktig IP-telefon

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning