Strømforbruk

Så mye koster mobilen din i strøm

Har du tenkt over hvor mye all strømmen du mater inn i mobilen din i løpet av ett år egentlig koster?

MOBILSTRØM: Vet du hvor mye mobilen din bruker i strøm hvert år?
MOBILSTRØM: Vet du hvor mye mobilen din bruker i strøm hvert år?
Sist oppdatert

Slik regner du ut strømforbruket

Det er for så vidt enkelt å regne ut hvor mye strøm en dings forbruker i løpet av et år bare ved å se på batterikapasiteten.

Batterikapasitet oppgis vanligvis i mAh (milliampere timer). En standard smarttelefon vil vanligvis ha en batterikapasitet på mellom 2000 og 3000 mAh, og enda mer enn det også. En telefon som Huawei Ascend Mate7 har for eksempel batteri på over 4000 mAh.

Nå er ikke mAh det beste å regne ut strømforbruk fra. Da er det bedre med kWh, eller Wh. Wh er ofte oppgitt på selve batteriet. Da er det bare å gange Wh med antall ganger man lader dingsen i løpet av ett år. Del på 1000 og du har kWh. Gang kWh med prisen du betaler pr. kWh, og du har årskostnaden.

Om Wh ikke står på batteriet, så bør i alle fall volt stå der. Da kan du bruke følgende formel:

mAh * Volt / 1000 = Wh

Nå er det ingen ladere som har en effektivitet på 100%. Vær derfor klar over at du vil bruke litt mer strøm på å lade batteriet enn kapasiteten til batteriet.

BILLIG: En mobil som LG G3 koster deg ikke mer enn ca. 5 kroner i strøm hvert år.
BILLIG: En mobil som LG G3 koster deg ikke mer enn ca. 5 kroner i strøm hvert år. Foto: LG

En mobiltelefon er ikke en engangsavgift. Selv om den største summen gjerne er det du betaler for selve mobilen (med mindre du kjøper den subsidiert), så må du fortsatt regne med utgifter i form av mobilabonnement og strøm.

Vi bestemte oss for å finne ut av hvor mye strøm dingsene våre egentlig bruker. Og hva års kostnaden på de forskjellige gadgetsene våre egentlig er. Man lader jo tross alt en mobil stort sett hver dag, og et nettbrett flere ganger i uken.

Svaret er antagelig mye lavere enn du tror

For et helt års forbruk av en standard smarttelefon betaler du ca. en femmer i strøm. Det stemmer! 5 kroner for et helt års mobilstrømforbruk.

Dermed trenger du ikke irritere deg neste gang besøkende spør om å få lade opp telefonen sin (noe vel de færreste av oss faktisk gjør).

For å finne ut hva strømforbruket på diverse dingser er har vi brukt en strømmåler mens vi har ladet opp batteriene.

Så snart vi vet hvor mange kWh (kilowatt timer) som trengs for å fullade et batteri, er det bare å gange opp med hvor ofte batteriet trenger å lades i løpet av et år.

Du kan ofte finne batterikapasiteten oppgitt i Wh på selve batteriet også, men det tar ikke hensyn til strømtap i selve ladeprosessen.

Vi har gått ut fra en kWh pris på 1 krone (inkludert nettleie og fastpriser). For noen vil dette være høyere, mens det med dagens lave strømpris trolig vil være mindre enn én krone for de fleste av oss. 1 kroner er likevel en grei gjennomsnittspris, som dessuten er enkel å regne med.

Mobiltelefon = 5 kr pr. år

Vi gikk ut fra at de fleste lader mobilen sin en gang hver dag.

Vi målte strømforbruket på flere modeller, og kom fram til en årspris som strakte seg fra 4 til 6 kroner.

Strømforbruket er altså en svært liten del av hva det koster for en mobiltelefon. Antagelig vil forbruket være enda mindre for de fleste da det er sjelden at batteriet er helt utladet før man lader det opp igjen.

Noen mobiler har også større batteri enn andre. Huawei Ascend Mate7 har et batteri på hele 4100 mAh.

Nettbrett = 11 kr pr. år

I nettbrettkategorien sjekket vi både iPad og Samsung Galaxy-nettbrett, og fikk et resultat som strakte seg fra 10–12 kroner pr. år.

Her har vi gått ut fra at brettet lades litt sjeldnere enn mobiltelefonen, 3 ganger i uken. Det viser uansett at strømforbruket til nettbrettet ditt ikke er noe du trenger å bekymre deg for. Selv om du lader nettbrettet hver dag, vil det likevel ikke koste deg mer enn maksimalt en 30-40 kroner.

Bærbar PC = 51 kroner pr. år

En bærbar PC koster altså betydelig mer i strøm enn nettbrett og mobiler, men med en årspris på en knapp 50-lapp er det altså fortsatt ikke de store summene det er snakk om.

Her har vi gått ut fra litt hyppigere lading enn nettbrett. Ved litt aktivt bruk nok må lade opp batteriet flere ganger i løpet av dagen, selv om mange såkalte ultrabooks faktisk skal greie seg gjennom en dag uten lading. Et eksempel er Toshiba Kira.

Digitalkamera = 3 kroner pr. år

Digitalkameraet ditt er nok noe av det billigste du har når det gjelder strømforbruk.

Hvis du er en ganske aktiv bruker som må lade batteriet 3 ganger i uken, vil det fortsatt ikke koste deg mer enn 3 kroner i året.

De aller fleste lader nok digitalkameraet sitt sjeldnere enn det også.

 

3 KRONER: Digitalkameraet utnytter strømmen godt. ca. 3 kroner pr. år koster det deg i strøm.
3 KRONER: Digitalkameraet utnytter strømmen godt. ca. 3 kroner pr. år koster det deg i strøm.

Plasma TV = 1266 kroner pr. år

DYR: Plasma-TV-er er heldigvis ikke så vanlige lenger. De trekker nemlig mye strøm. Vi regnet oss fram til et årsforbruk på ca. 1266 kroner pr. år.
DYR: Plasma-TV-er er heldigvis ikke så vanlige lenger. De trekker nemlig mye strøm. Vi regnet oss fram til et årsforbruk på ca. 1266 kroner pr. år.

Det er når vi kommer til ting som faktisk er plugget direkte til strømnettet at kronene begynner å fly.

Plasma TV-en vår fra ca. 2010 er en versting og koster oss over 1200 kroner pr. år. Da har vi tatt utgangspunkt i at TV-en er i bruk gjennomsnittlig 10 timer hver dag.

Er du enslig kan nok dette tallet være mye lavere, mens det kan være høyere hos en storfamilie med flere TV-er.

Stasjonær PC = 340 kroner pr. år

En stasjonær PC som du bare lar gå i dvalemodus når du ikke bruker den, kan faktisk trekke rundt 16 watt mens den står og dvaler.

I aktiv bruk er den fort oppe i 200 watt. Går vi ut fra at den brukes ca. 3 timer hver dag vil den da koste den ca. 340 kroner i året.

PC-skjerm = 120 kroner pr. år.

Går vi ut fra samme regnestykke som med en stasjonær PC, vil en 27 tommer PC-skjerm koste deg ca. 120 kroner pr. år.

Dermed blir totalen for en stasjonær PC + PC-skjermen 460 kroner i året.

Dekoderboks = 164 kroner pr. år.

En annen dings som ofte står på nesten hele døgnet er dekoderboksen din.

Ifølge vår måling på en Get HD PVR vil denne deg ca. 164 kroner pr. år, gitt at du skrur den av om natten.

Trådløs ruter = 78 kroner pr. år.

DEKODER: En dekoderboks, som Get HD-PVR, koster deg fort noen hundrelapper i året om du lar den stå på hele døgnet.
DEKODER: En dekoderboks, som Get HD-PVR, koster deg fort noen hundrelapper i året om du lar den stå på hele døgnet.

En trådløs ruter vil stå på døgnet rundt hos de aller fleste.

Det er likevel ingen stor grunn til bekymring. Ifølge våre målinger trenger ikke det koste deg mer enn 78 kroner pr. år.

Brødrister = 101 kroner pr. år

En skulle i utgangspunktet ikke tro at en brødrister brukte noe særlig med strøm i og med at den bare er i bruk noen minutter av gangen.

Når en vanlig brødristeren fort kan trekke hele 800 watt mens den faktisk er i bruk, så kan det fort bli noen kroner likevel.

Går man ut fra at man rister brød 7 ganger dagen, i 3 minutter hver gang, går det en hundrelapp i løpet av et år.

Mest i oppvarming

Det viser seg altså at mobilene og nettbrettene våre ikke bruker nevneverdig mye strøm. Selv en husholdning med 4–5 nettbrett og mobiler skal slite med å arbeide seg opp noe store summer i strømforbruk på disse tingene.

Det aller største strømforbruket er det nok oppvarmingen som står for. Vi har ikke sjekket noen varmeovner av noe slag da all bruk vil være veldig avhengig av størrelse på rommet det brukes i, hvor ofte man er hjemme og en rekke andre faktorer.

Belysning kan nok også stå for sin del av strømforbruket, spesielt om man fortsatt bruker glødepærer.

ALLTID PÅ: Står ruteren din alltid på? Ingen fare. Det koster deg bare i underkant av 80 kroner pr. år.
ALLTID PÅ: Står ruteren din alltid på? Ingen fare. Det koster deg bare i underkant av 80 kroner pr. år.

Denne saken ble første gang publisert 23/12 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også