Stortest Billige smartmobiler – Android

Billig er kjempebra

En god mobil trenger ikke koste over 2000 kroner. Vi har testet de beste billigmobilene.

BILLIG ER BRA: HjemmePC har testet syv billige smartmobiler. Du trenger ikke betale tusenvis av kroner for en smartmobil. Billig er faktisk ganske ok.
BILLIG ER BRA: HjemmePC har testet syv billige smartmobiler. Du trenger ikke betale tusenvis av kroner for en smartmobil. Billig er faktisk ganske ok. Foto: Illustrasjon, HjemmePC
Sist oppdatert

Slik har vi testet

Alle mobilene i testen går gjennom det samme testoppsettet. Vi kjører en rekke testprogrammer, måler batterilevetiden, sjekker kvaliteten på kameraet og vi bruker telefonen til vanlige oppgaver som nettsurfing, e-post, apper, spill, kommunikasjon og så videre. Vi forsøker så langt råd er å bruke hver mobil aktivt i flere dager i strekk, for å få et inntrykk av opplevd batterilevetid og hvordan mobilen fungerer under forskjellige forhold.

Tittelen sier alt. Billig er blitt kjempebra. Selv om mobilene til 4000-5000 kroner er supre og har enkelte funksjoner som billigmobilene ikke har, så vil en mobil i lavprisklassen i svært mange tilfeller gjøre nytten.

Billigmobilene kan nemlig det meste som de dyrere mobilene gjør. Operativsystemet er det samme enten du har en billig eller dyr mobil. Forskjellene ligger i maskinvaren, som hastighet, ytelse, bildekvalitet, lagringsplass og skjermstørrelse og -kvalitet.

Men, du får gjort stort sett det samme på en billig mobil som på en dyr mobil.

For alle som ikke ønsker å bruke mye penger på mobil; foreldre som har tenåringer som maser om iPhone 5 og Galaxy S III og alle dere andre - nå har dere svært gode og rimelige alternativer som kan gjøre en god jobb.

Husk også at det er mindre smertefullt å miste en mobil til knappe 2000 kroner som å miste/knuse en mobil som koster det dobbelte.

Testkiterier

I denne testen har vi satt to kriterier: Pris under 2000 kroner og skjermstørrelse på 3,5 tommer eller større. Her har vi gjort et unntak for Motorola Defy Mini som kun har en skjerm på 3,2 tommer.

Det ble gjort fordi vi ønsket å ha med en mobil - som har lang batterilevetid og en som tåler litt tøffere bruk. På de fleste områder taper denne mot konkurrentene, men den har også noen gode sider.

Hva går du glipp av

Det er først og fremst fire ting du går glipp av når du går for en billigmobil: Ytelse, et godt kamera, stor og høyoppløst skjerm og lagringsplass.

De tre første kan du ikke gjøre så mye med, men det siste punktet kan du påvirke. De fleste mobilene i vårt utvalg har lite eller ingen intern lagringsplass. Derfor bør du være sikker på at billigmobilen du kjøper har plass til et minnekort. Helst ett som kan takle 32 GB eller mer.

Konklusjon

Billig er bra. Rett og slett. Det er hovedkonklusjonen vår etter å ha testet syv billige Android-mobiler. En av grunnene til at det er blitt så bra heter Android.

Fra og med versjon 2.3 er Android blitt et bra operativsystem og fra versjon 4.0 mener vi det er bedre enn alternativene; Apples iOS og Windows Phone.

Siden innmaten i form av operativsystemet Android er ganske identisk, så er det i stor grad implementering av operativsystemet og maskinvaren som skiller klinten fra hveten.

I vår test skiller Huawei Honor seg ut som klart den beste mobilen - og får vår best-i-test-utmerkelse.

Men den billigere Huawei G300 er også et kanonkjøp. For her får du en svært ok mobil til 1.300 kroner. Vil du gå enda lenger ned i pris er nykommeren Huawei Acsend Y 201 Pro et godt valg. Den koster under 800 kroner!

I 2012 trenger nesten ingen si at de ikke har råd til en smarttelefon. Vi vil nesten påstå at man ikke har råd til å la være.

Denne saken ble første gang publisert 05/12 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også