Slik er våre nye surfevaner

Nye, gode surfemobiler har fått fart på mobilsurfingen.

GJENNOMBRUDD: Iphone og andre nye mobiler sørger for et gjennombrudd for nettet på mobilen.

GJENNOMBRUDD: Iphone og andre nye mobiler sørger for et gjennombrudd for nettet på mobilen. Foto: FOTO: Christoffer Conradi

Publisert Oppdatert

I dag ble det for første gang lagt fram en måling av internett-trafikken på mobiltelefon. Det er TNS Gallup som står for tallene. Gallup har også den offisielle "hitlista" for sidevisninger og unike brukere på nettsteder besøkt med pc.

Her er topplista for august, med antall sidevisninger i uke 35.

1. Dagbladet (430.079)

2. NRK (150.381)

3. Nettavisen (165.431)

4. Aftenposten (175.438)

5. TV2 (164.467)

De fleste av disse nettstedene varierer med rundt 100.000 i løpet av de fire ukene trafikken er målt. NRK skiller seg ut med store sprik, og falt fra nesten 350.000 visninger i uke 32 til drøyt 150.000 i uke 35. OL i Beijing kan være noe av forklaringen på høye tall tidlig i måneden.

Lista viser at det er et et godt stykke igjen før mobilen kan måle seg med pc-en som inngangsport til nettet. Samtidig ser det ut til at nye mobiltelefoner med bedre skjermer og grensenitt for å lese nettsidene, bidrar til økt mobiltrafikk på nettet.

N95 og iPhone

Ifølge Erik Saastad, mobilansvarlig i Dagbladet medialab, er det særlig Apples Iphone og Nokias N95 som har fått mobillesingen til å skyte fart. Dagbladet.no lagde en tilpasset utgave til iPhone da den kom til Norge i vår.

- Vi er positivt overrasket over tallene. Dette er to-tre ganger større enn vi trodde, sier Saastad til Klikk.no.

Ifølge Eirik Saastad er det emn ny trend at mobiltrafikken følger det vanlige nyhetsbildet,.og topper seg når det oppsiktsvekkede ting skjer, som Mykland-saken i forrige uke.

Klikk.no laget en uofisiell mobilmåling i august, der vi sammenliknet tall fra Netcom og Operas mobil-nettleser Opera Mini. Den lista ble toppet av VG og Google.

LES OGSÅ: VG og Google hottest på mobilen

Grunnen til at VG ikke topper den første Gallup-lista, er at den teksinke koden ikke er klargjort ennå. Retnings

linjene for implementasjon av målemetodikken ble ikke satt opp og sendt ut til kundene før 5. september, skriver TNS Gallup som forklaring på at de føste målingene kan være noe misvisende.

Heller ikke MSN eller Startsiden, nummer to og tre på nettmålingen i uke 36, er med på lista.

- Gjennombrudd

- Men vi er svært komfortable med det som er lagt fram. VG Nett på mobil er omtrent på størrelse med DN på nett, når det gjelder unike brukere, sier Espen Egil Hansen, ansvarlig redaktør i VG Nett, til Klikk.no.

Hansen bekrefter at Iphone har hatt stor betydning for økt mobiltrafikk.

- Wap er for klønete for folk flest. Dette er en helt nye opplevelse, og alle som får seg iPhone, begynner umiddelbart å bruke nettet aktivt også på mobilen. Vi har aldri sett et slikt gjennombrudd før, selv om man har snakket om dette i minst åtte år nå, sier Hansen.

LES OGSÅ: - Iphone er ubrukelig

Men det er et stykke igjen før surfing på mobilen kan sammeligne seg med ordinær nettbruk. For eksempel har VG omtrent 350 millioner sidevisninger i uka, inkludert Nettby. Antallet unike brukere ligger på om lag 2,9 millioner.

Til sammenligning har den foreløpige mobil-listetoppen Dabladet 127.869 unike mobil-brukere i uke 36, og 430.000 sidevisninger. Dersom Hansens anslag om at VG Nett på mobil er på størrelse med med DN på (vanlig) nett, skal VG ligge på rundt 300.000 unike brukere når de kommer inn på den nye lista.

LES OGSÅ: Snart kommer Googles Iphone-utfordrer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning