Test: HTC Touch Diamond

Skuffende fra HTC

Diamond prøver å hamle opp med selveste iPhone, men når ikke helt opp.

TØFF: HTC Touch Diamond ser bra ut, men vi er likevel skuffet

TØFF: HTC Touch Diamond ser bra ut, men vi er likevel skuffet

Publisert Oppdatert

Spesifikasjoner

 • HSPA: Ja
 • 3G: Ja
 • EDGE: Ja
 • WiFi: Ja
 • Skjermstørrelse: 2,8"
 • Skjermoppløsning: 640 x 480
 • 3,5 mm minijack: Nei
 • GPS: Ja
 • A-GPS: Ja
 • Kamera: 3,2 Megapixel
 • Radio: Ja
 • Minne: 4 GB
 • Minnekort: Nei

Telefonen bruser over av potensiale og er, om mulig, enda stiligere enn iPhone. Det er slett ikke et dårlig utgangspunkt. Så hvorfor den krasse overskriften? Det er et resultat av frustrasjonen til en skuffet anmelder som hadde gledet seg stort til denne telefonen.

Problemet ligger dels i at telefonen er for treg og dels i at touch-funksjonaliteten ikke virker slik vi hadde håpet. Grunnen er kanskje TouchFLO. TouchFLO er HTC sitt brukergrensesnitt som ligger som et skall oppå Windows. Problemet er at når man har Windows Mobile i bunnen, som er tregt nok i seg selv, og bygger på med en ny, relativt tung applikasjon begynner man å tråkke sirup.

Hva gikk galt?

TouchFLO 3D er som sine forgjengere et knakende godt produkt. Men: Det er litt vanskelig å sette fingeren på om det er TouchFLO 3D, touch-skjermen eller tregheten som har skylden i problemene vi opplever. Man må liksom hele tiden vente på at telefonen skal holde følge. Ellers bygger det seg opp en kø av input-kommandoer som kommer som et maskingevær og gjør de merkeligste ting. Vi opplever også stadig at trykk eller sveip ikke registreres.

Problemet viser seg å eskalere om man har flere programmer kjørende i minnet. Å skippe en sang i musikkspilleren tar flere sekunder og det kan ta opp til ti sekunder når minnet begynner å bli fullt. Det er derfor håpløst å skippe seg gjennom en CD for å finne sangen man er ute etter.

Internett Explorer er også helt ubrukelig. Her henger telefonen seg helt til siden er fullstendig åpnet, som tar litt tid. Man får ikke mulighet til å scrolle rundt på siden mens den lastes og må pent sitte å vente. Vi går så langt som å si at Internett Explorer ikke kan brukes til surfing på denne telefonen. Heldigvis følger Opera Mobile med. Og dette er en helt annen opplevelse. Opera gjør jobben bra, men det tar fortsatt forholdsvis lang tid å få åpnet en side. Men det er slik at man overlever.

Av andre småting vi merker oss er at telefonen blir plagsomt varm når den står i laderen. Det er derfor ubehagelig å snakke i telefonen mens den lader. Vi finner også feil på æ, ø og å i telefonens YouTube-spiller. Tegnene er erstattes med semikolon og rare tegn.

Minnet på telefonen er kritisk. I hvert fall på vår demotelefon. Med TouchFLO har man full kontroll.

Minnet på telefonen er kritisk. I hvert fall på vår demotelefon. Med TouchFLO har man full kontroll.

Se flere bilder av HTC Touch Diamond her

Men, og det er et stort «men»

Det er ikke bare sorgen. Det er mye bra i krabaten også. Skjermen for eksempel er den desidert beste skjermen vi har sett på en telefon så langt. Med en VGA-oppløsning som er på hele 640 x 480, kan vi ikke annet enn ta av oss hatten.

Pennen som ligger gjemt i hjørnet på telefonen, sitter fast ved hjelp av en magnet. Det skal derfor en del til at den blir slarkete.

Pennen som ligger gjemt i hjørnet på telefonen, sitter fast ved hjelp av en magnet. Det skal derfor en del til at den blir slarkete. Foto: unknown

TouchFLO 3D er også helt fantastisk hvis man ser bort fra tregheten og de ikke-registrerte trykkene. Det er et grensesnitt som lar deg kontrollere stort sett alt på telefonen, uten å måtte ty til pennen. Og det ser særdeles bra ut. Ting glir og blar, svisjer og svosjer. Alt i et lekkert svart og hvitt design. Kombinert med den formidable skjermen oser det «må ha» av telefonen.

TouchFLO 3D styres enten ved å trykke på telefonens navigasjonstaster, eller ved å sveipe fingeren over skjermen. Når telefonen fungerer som den skal, fungerer dette helt formidabelt. Det ser ufattelig lekkert ut, og man føler virkelig at man dytter menyer til siden når man blar. Menyene er lagt opp slik at man har de forskjellige funksjonene som hjem, SMS, innstillinger, kontakter osv, vannrett, mens hver av funksjonene kan blas igjennom loddrett. Det hele virker usedvanlig intuitivt og bruksanvisning blir mest dødvekt. Dette sier ikke rent lite om en Windows-telefon.

Windows Mobile 6.1

Telefonen leveres, som første telefon på markedet, med Windows Mobile 6.1. Forskjellen fra 6 til 6.1 er, ikke overraskende, svært liten, men jeg har lyst til å nevne et par ting. Tekstmeldinger er nå satt opp som en samtale. Man kan dermed bla oppover for å se historikken og hvem som sa hva. Internet Explorer har også fått en Opera Mini-lignende zooming på nettsidene. Man har nå også muligheten for å legge telefonen til i et domene. Bortsett fra det, er det svært lite vi merker forskjell på.

Navigasjon

Musikkspilleren er stilig, men den er for treg. Det tar flere sekunder før ting skjer og man kan bare glemme å skippe seg gjennom en CD.

Musikkspilleren er stilig, men den er for treg. Det tar flere sekunder før ting skjer og man kan bare glemme å skippe seg gjennom en CD. Foto: unknown

Telefonen leveres også med GPS og A-GPS. A-GPS er en ny teknologi som er på trappene. Kort sagt kombinerer A-GPS posisjonering fra GSM, WiFi og GPS for å raskest og mest nøyaktig finne hvor i verden man er. Det følger med Google-maps forhåndsinstallert på telefonen og dette fungerer utmerket med GPSen. Problemet med Google maps er at den ikke gir en veiviser i sanntid som kan brukes mens man kjører. Det er derfor man skal installere TomTom navigator på den. TomTom Navigator følger ikke med, men kan kjøpes separat.

Telefonen er utstyrt med noen harde knapper. Disse fungerer ganske godt til navigering og blaing.

Telefonen er utstyrt med noen harde knapper. Disse fungerer ganske godt til navigering og blaing.

Den er utrolig liten og lett, med en stor skjerm. HTC har klart å klemme inn utrolig mange spesifikasjoner i en liten telefon.

Den er utrolig liten og lett, med en stor skjerm. HTC har klart å klemme inn utrolig mange spesifikasjoner i en liten telefon.

Spesifikasjoner

Produsent www.htc.com
Pris 4500

Konklusjon

Til tross for et ufattelig potensiale og et helt nydelig design, både utvendig og innvendig, når ikke telefonen opp. Dette er en telefon jeg har gledet meg lenge til å teste. Det virket som telefonen som skulle ta Windows Mobile til neste nivå. Til og med kanskje hamle opp med selveste iPhone. Skuffelsen var derfor stor da jeg fant ut at hele touch-funksjonaliteten og tregheten bidrar til irritasjon og feil. Dette er en såpass viktig ting, at selv om dette er den eneste betydelige feilen, blir det så fremtredende at vi ikke kan trille noe høyere enn terningkast 4. -D essverre.

Oppdatering:

Vi hadde først en prototype av telefonen til test. Prototypen var full av feil, hang seg stadig og hadde generelt en særdeles dårlig respons. Vi fikk byttet ut prototypen rett før denne testen ble publisert. Etter litt mer testing av den endelige telefonen, ser vi at den publiserte testen bar preg av skuffelsen fra den første prototypen vi testet. Vi har derfor valgt å oppjustere karakteren fra 3 til 4, da de groveste feilene fra prototypen er rettet i versjonen vi nå har til test.

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning