Gode fotoapper for nettbrett - iPad og Android

Seks apper som fikser bildene dine

Fotoredigering på nettbrett blir enklere og morsommere med disse appene.

REDIGER: Gode fotoapper gjør nettbrettet til morsom og tilgjengelig plattform for fotoredigering.

REDIGER: Gode fotoapper gjør nettbrettet til morsom og tilgjengelig plattform for fotoredigering. Foto: Illustrasjonsfoto/HjemmePC

Publisert Oppdatert

Fotoredigering er mer enn å legge artige filter à la Instagram på bildene. Fotoredigering på nettbrett kan handle om filter, men også om alt fra å gjøre enkle operasjoner på et bilde du skal poste på Facebook - som å fjerne røde øyne - til å lage flotte kunstverk av et bra motiv. Trenger du tips til hvordan du tar bedre bilder, finner du mange gode tips i vår fotoguide.

Det fine med å redigere bilder på et nettbrett er at du kan gjøre det i sofaen, på bussen eller på toalettet for den saks skyld.

Skal man begå profesjonell fotoredigering med nøyaktig fjerning av uønskede elementer, gjøre bakgrunnen uskarp, redigere hud og hudtoner er det PC-en og Photoshop som gjelder for mange.

Men til de litt enklere operasjonene og produksjon av «kunstverk» finnes det mange gode alternativer til nettbrett, som iPad og iPad mini eller til de mange Android-nettbrettene som er i salg, som Samsung Galaxy Note 10,1 eller Archos 101 XS.

Her HjemmePC-redaksjonens favorittapper til nettbrett - Android og iOS (iPad).

Adobe Photoshop Touch

Som på PC og Mac har Adobe tatt en viktig posisjon på nettbrett. Adobe Photoshop Touch er trolig den beste redigeringsprogramvaren på nettbrett.

Programmet har en begrensning på hvor store bilder du kan jobbe med (2048 x 2048 piksler). Her kan du også jobbe med lag (layers) slik du er vant til på PC/Mac og du beholder lagene og innstillingene om du tar bildet med deg inn på din PC/Mac. Appen har et drøyt dusin opplæringsmoduler du kan benytte deg av. Disse er fine for å lære hva de ulike funksjonene og menyene gjør. Selv om man har jobbet litt med Photoshop, finnes det noen nye symboler og valg i appen. Photoshop Touch er nå også tilgjengelig for iPhone og Android-mobiler.

 • Android: 70 kroner
 • iPad: 70 kroner
 • Produsent: Adobe

Photo Mate Professional

PÅKREVD: Har du nettbrett er Adobe Photoshop Touch en av appene du bør seriøst vurdere å bruke noen kroner på.

PÅKREVD: Har du nettbrett er Adobe Photoshop Touch en av appene du bør seriøst vurdere å bruke noen kroner på.

Er du litt mer enn vanlig opptatt av fotografering tar du gjerne bilder i råformatet RAW. Dette er ukomprimerte filer som inneholder all informasjonen kameraet ditt klarer å fange.

Normalt er det speilreflekskamera og de litt mer avanserte hybridkameraene/kompaktkameraene som har mulighet til å ta bilder i RAW-formatet og ikke bare det mer vanlige JPG.

Ulempen med RAW-filer er at de må «fremkalles». Til det kreves det normalt en PC, men appen Photo Mate kan hjelpe deg. Med fremkalling mener vi bildejusteringer som korrigering av hvitbalansen, eksponering, kontraster og andre muligheter du har med RAW-formatet.

Et bilde som i JPG-format ville vært ubrukelig, kan reddes om du hadde hatt det i RAW-format (mange speilrefleks kan ta bilder i både RAW og JPG samtidig).

Appen kan også lagre det ferdige resultatet som JPG slik at det blir lettere å vise fram bildet senere - og dele det via sosiale medier. Men Photo Mate kan også håndtere flere bilder i en batch-operasjon. Har du en mappe med RAW-filer kan du sette appen til å lagre dem som JPG.

Appen fungerer også som en enkel filhåndterer og du kan bruke den for å vise fram bildene dine som et lysbildeshow. Appen støtter også nettverksharddisker. For proffe og semiproffe fotoentusiaster er dette absolutt en nyttig app å ha i fotoverktøykassa på nettbrettet. Finnes dessverre kun for Android.

 • Android: 48 kroner
 • iPad: Ikke tilgjengelig
 • Produsent: TS Systems

iPhoto

Har du iPad er Apples egen iPhoto et svært godt alternativ om du ikke liker Adobe Photoshop Touch.

iPhoto fungerer bra til svært mange redigeringsoppgaver og programmet støtter på enkelte enheter ganske store bildefiler (opp til 36,5 mp).

RÅ: Photo Mate er en av få apper som fikser RAW-bildene dine på en god måte på et nettbrett. Anbefales for alle med Android.

RÅ: Photo Mate er en av få apper som fikser RAW-bildene dine på en god måte på et nettbrett. Anbefales for alle med Android.

Programmet har en rekke smarte funksjoner, som enkelt å lage himmelen blåere, gresset grønnere eller å gjøre et undereksponert ansikt lysere.

 • Android: Ikke tilgjengelig
 • iOS: 35 kroner
 • Produsent: Apple

Kamera Zoom FX

Strengt tatt er dette en fotoapp, men du kan også bruke den for å redigere bilder du alt har tatt.

Primært snakker vi her om en app stappet med effekter. I tillegg til flust av Instagram lignende effekter og filtre, kan du her også til en viss grad redigere bildene, legge på filter, farger, rammer og så videre.

Appen har også flust av muligheter for deling - alt fra Facebook til andre apper, e-post eller om du vil bruke bildet som bakgrunnsbilde på nettbrettet.

 • Android: 9 kroner (salgspris)
 • iPad: Ikke tilgjengelig
 • Produsent: Androidslide

PicsArt

KUN IOS: iPhoto er veldig bra, men kun forbeholdt iPad og iOS.

KUN IOS: iPhoto er veldig bra, men kun forbeholdt iPad og iOS. Foto: HjemmePC/skjermbilder

Dette er en app primært for å legge effekter på bildene. Designet på appen ser nesten litt inspirert av Windows 8 og menyene ligger som store fliser på appens åpningsbilde.

Appen har mange effekter, filtre, rammer, fotokollasjer og mye mer du kan bruke for å lage morsomme bilder.

 • Android: Gratis
 • iPad: Gratis
 • Utvikler: Socialin Inc.

Photo Fixer

Hvem har ikke tatt et bilde der et lite element ødelegger hele komposisjonen.

Kanskje har du tatt et bilde av venner og kjente i solhellinga, men et skjemmende papirrusk ødelegger idyllen.

Ellers om i vårt eksempel. Stillheten og roen ødelegges av en bobil som snek seg inn på bildet.

FOTO: Kamera Zoom FX er strengt tatt en fotoapp, men byr også på en del filter og redigeringsmuligheter.

FOTO: Kamera Zoom FX er strengt tatt en fotoapp, men byr også på en del filter og redigeringsmuligheter.

Photo Fixer er primært for å fjerne ting og elementer i bildet. Appen fungerer bra når bakgrunnen er enhetlig, men ikke fullt så bra på urolige bakgrunner.

Helt grei app som fungerer veldig bra på enkelte motiver - og er en rask måte å fjerne uønskede objekter fra et bilde.

 • Android: Ikke tilgjengelig
 • iPad: 14 kroner

Les også:

Test: Overvåkningskameraet som ser i mørket

Test: Lekker ultrabook med berøringsskjerm

EFFEKTER: Picsart er mest til moro, som fotokollasjer, invitasjoner, morsomme kort og så videre.

EFFEKTER: Picsart er mest til moro, som fotokollasjer, invitasjoner, morsomme kort og så videre.

Test: Slik er Microsoft Surface

Test: Imponerende toppmodell fra Philips

FJERNER: Bobilen skjemmer inntrykket av en øde villmark og vi fjerner den med Photo Fixer. Legg imidlertid merke til at den erstatter bobilen med mer grus og ikke vann, så appen er ikke helt perfekt.

FJERNER: Bobilen skjemmer inntrykket av en øde villmark og vi fjerner den med Photo Fixer. Legg imidlertid merke til at den erstatter bobilen med mer grus og ikke vann, så appen er ikke helt perfekt. Foto: Hallvard Lunde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning