Rå tjukkas

Nokia 5800 XpressMusic

Nokias musikkmonster er tjukk og avlang, og leverer alt du kan forvente av en skikkelig musikkmobil.

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ God lyd

+ ledning med gode musikknapper

+ fullstappet med funksjonalitet

- Stor, klumpete og tung

Foto: Knut Arild Vold

Foto: Knut Arild Vold

Nokia 5800 har løst det meste på en litt smartere måte enn konkurrentene. Til å være en musikkmobil har den stort sett alt du måtte ønske deg.

På toppen finner du en 3,5 mm-kontakt for tilkobling av hodetelefoner. Dermed står du helt fritt til å velge dine egne hodetelefoner, om du skulle ønske det. Tar du i bruk den første delen av kabelen fra Nokia, får du med en kontrollenhet som du klipser i skjorta, hvor du kan bytte låt, endre volum, trykke play/pause/stopp og ta telefonen. Med en slik god løsning, godtar vi at Nokia ikke også har lagt inn separate avspillingsknapper på selve telefonen, annet enn for volum.

De medfølgende hodetelefonene er heller ikke av de verste, så mange vil nok se seg fornøyd uten å bytte. Det er også artig at telefonen har medfølgende komposittkabel som kobles til den samme 3,5 mm-kontakten hvis du vil se skjermbildet på TV. Vi gir også pluss for at telefonen har bedre lyd fra de innebygde høyttalerne enn alle konkurrentene.

Telefonen har ikke noe tastatur, og du er derfor avhengig av å kunne leve med bare berøringsfølsom skjerm for å holde ut med denne. Vi synes Symbian 60-operativsystemet til Nokia er godt egnet for touch, og er også glad for at den berøringsfølsomme skjermen ikke er fullt så sensitiv for trykk som enkelte av konkurrentene. Det gjør at man ikke like ofte trykker feil, når man egentlig skal bla videre nedover i en liste. Det eneste vi kunne ønske oss er et litt bredere skrollefelt til høyre på skjermen.

Uansett fungerer skjermen godt med bare fingrene, og skulle du få problemer er det også en pekepenn tilgjengelig.

Skjermen er i 16:9-format, og dermed lang, smal og godt egent til å se film. Telefonen er i tillegg forholdsvis tykk, så dette er en kraftplugg du merker at du har i lomma.

Nokia har lagt ved et minnekort på 8 GB til denne telefonen, og minnekortet settes inn i en luke på siden. Trenger du mer lagringsplass, er veien kort til å utvide til et 16 GB-kort.

Telefonen er utstyrt med alt du kan ønske deg av programvare, og mye kan også lastes ned fra Nokia. Du får rett og slett svært mye for pengene om du kjøper Nokia 5800 XpressMusic, og vi kårer den til testens aller beste musikktelefon.

Laveste nettpris: 3.059 kr (www.pixmania.com)

Leverandør: www.nokia.no

Foto: Knut Arild Vold

Spesifikasjoner

Produsent Nokia
Pris 3059

Konklusjon

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning