TEST Samsung Galaxy Note 10.1

Pennen skal selge den nye Ipad-utfordreren

Spørsmålet er om den er bra nok. Vi har testet.

PENN: Samsung Galaxy Note 10.1 er utstyrt med en penn som kan brukes til å ta notater, tegne, redigere bilder eller som en slags mus for å surfe på nettsider og navigere rundt i nettbrettets menyer.

PENN: Samsung Galaxy Note 10.1 er utstyrt med en penn som kan brukes til å ta notater, tegne, redigere bilder eller som en slags mus for å surfe på nettsider og navigere rundt i nettbrettets menyer. Foto: Produsent

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Mobilfunksjon

+ Penn

+ Toskjermsløsning

+ Samsungs egne tilpasninger til Android

+ Kan brukes som universalfjernkontroll

+ Veldig god batterilevetid

- Pris (om du ikke trenger pennen)

- Skjermoppløsning

- Kan noen ganger virke litt treg/hakker

For et par år siden var det nesten opplest og vedtatt at nettbrettet var elendig på fingerstyring dersom det fulgte med en penn, eller en stylus som det også heter på nettbrettspråket.

Det er ikke tilfelle med Samsung Galaxy Note 10.1. For den medfølgende pennen er det som først og fremst gjør Samsungs nyeste nettbrett annerledes og på mange måter er nettbrettets «hemmelige» våpen.

På alle andre måter er Galaxy Note 10.1 en noe forbedret versjon av deres egen Samsung Galaxy Tab 2 10.1. Visuelt er det lite som skiller disse to, med unntak av at Note 10.1 er en anelse større i alle retninger. Dette er ikke noe du legger merke til uten at man plasserer dem side om side.

Gigant-mobil

Note 10.1 har fått frontplasserte høyttalere på samme måte som på Galaxy Tab 2. Dette er en smart løsning, spesielt når man bruker nettbrettet som en handsfreemobil. For Note 10.1 kan også brukes som mobiltelefon om du setter inn et SIM-kort. Det gjør Galaxy Note 10.1 til en gigantversjon av mobilen Galaxy Note, som ble lansert sent i fjor.

Byggekvaliteten på Note 10.1 kjennes bra ut. Den er vridningsstiv og metallrammen som går rundt hele nettbrettet gir en robust følelse og en pen innramming av skjermen.

Ergonomisk fungerer det godt å holde nettbrettet med to hender, for eksempel for å se film eller videosnakke via Skype. Da får vi plass til begge tomlene på sidefeltene uten å forstyrre skjermen eller dekke over høyttalerne.

Plasseringen av kameraet gir også en bedre vinkel ved videotelefoni enn for eksempels på iPad der kameraet er plassert på «kortsiden».

Slik fungerer pennen

S Pen, som er navnet på pennen som følger med Note, har en fast «parkeringsplass» underst til høyre på nettbrettet.

Når pennen tas ut, dukker det opp en hurtigmeny med apper som er tilpasset pennbruk, som Samsungs eget notatprogram, S Note, eller Adobe Photoshop Touch som følger med gratis.

Enkelte klager på at Android har få apper tilpaset til nettbrett, men i denne artikkelen finner du flere apper som er fine å ha om du er student.

Det finnes også flere gode fotoapper til nettbrett.

Til å ta notater fungerer pennen og S Note overraskende bra. På mobilversjonen av Note (med 5,3 tommers skjerm), synes vi det ofte ble for knotete å bruke pennen til notater.

MED PENN: Galaxy Note 10.1 har parkeringsplass til pennen, S Pen, nederst til høyre på nettbrettet.

MED PENN: Galaxy Note 10.1 har parkeringsplass til pennen, S Pen, nederst til høyre på nettbrettet. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Spesifikasjoner: Samsung Galaxy Note 10.1

 • OS: Android 4.04
 • Prosessor: ARM cortex A9, 4 kjerner, 1,4 GHz
 • Skjerm: 10,1 tommer, 1280 x 800 punkters oppløsning
 • Minne: 2 GB
 • Lagringsplass intern: 16 GB
 • Minnekort: Ja, microSD, maks 64 GB
 • Mobilfunksjon: Ja
 • Kamera front: 1,9 MP
 • Kamera bak: 5 MP
 • Fotolys/blits: Ja, LED
 • 3G: Ja, HSPA+ 21 Mbps / HSUPA 5,76 Mbps
 • Bluetooth: Ja, 4.0
 • Batteri: 7000 mAh
 • Størrelse: 18 x 26,2 x 0,89 cm
 • Vekt: 600 gram
 • Laveste nettpris: 4.699 kr (www.proshop.no)
 • Levert av: Samsung Norge

Pennen på Note 10.1 skal også være forbedret. Vi klarte relativt greit å ta notater med vår egen håndskrift. Funksjonen som gjenkjenner håndskrift fungerer også overraskende bra. Likevel synes vi det ikke fungerer i praksis fordi funksjonen er litt for treg og den plasserer teksten litt rotete på skrivebordet. Setninger og ord blir delt litt rart opp om du ikke er veldig nøyaktig.

Vi ser også at mange kan ha stor nytte av pennen til fotoredigering og til frihåndstegning.

I tillegg fungerer pennen godt til å ta skjermbilder av nettsider. Enten for å skrible ned en nyttig kommentar eller for å tegne briller og bart på Jens Stoltenberg. Den store svakheten er at pennen ikke fungerer for å ta notater med håndskrift i populære apper som Evernote eller Springpad.

Kraftigere motor

Siden Note 10.1 første gang ble vist fram i februar i år, har Samsung puttet inn en noe kraftigere prosessor og mer minne. Det har nok vært lurt av Samsung.

For på enkelte områder synes vi den nesten virket tregere enn den svakere Galaxy Tab 2 10.1. Men vår opplevelse av treghet gjenspeiles ikke på noen måte i testresultatene.

Note 10.1 skårer jevnt over bedre enn de fleste Android-nettbrettene vi har testet i de seneste månedene og kjører side om side eller slår iPad på de fleste testene.

Det kreves også nok kraft når man skal se en full HD video samtidig som man drodler i notatblokken eller surfer på nettet.

Godkjent kamera

Vi gjør ikke veldig mye ut av kamerafunksjonen på nettbrettene vi tester, rett og slett fordi vi ser at dette ikke er en veldig viktig funksjon. Faktisk skulle vi ønske at produsentene satte det beste kamerat på fronten (ansiktskamera) fordi det er kameraet vi bruker hyppigst. Kameraene på Note 10.1 får likevel godkjent. Fotolyset hjelper til å ta bilder innendørs og under dårlige lysforhold, men er på langt nær noen fullgod blits.

Skjermen kan ikke by på samme oppløsning som nye iPad. Her snakker vi om 1280 x 800 punkter. Det er på nivå med de fleste andre Android-nettbrett, og for mange holder dette. Er du typen som abonnerer på mange aviser og tidsskrifter, vil du nok likevel være tjent med oppløsningen på iPaden. Så her har Note 10.1 et lite handikap. For her flyter fonter litt mer ut og er ikke så skarpe og klare som vi skulle ønske.

Vi trekker også litt for den automatiske lysjusteringen av skjermen, som vi ofte synes velger et litt for mørkt bilde. Dette kan overstyres manuelt, men det kan gå på bekostning av batterilevetiden.

Universalfjernkontroll

Samsung har kanskje tittet litt på Sony da de puttet en IR-sender inn i nettbrettet. Men med den på plass og den medfølgende programvaren, så har du rett og slett en universalfjernkontroll på nettbrettet. Vi testet den kun mot et par TV-er og et lite Logitech-stereoanlegg og alle fungerte greit.

Vi tror ikke Galaxy Note blir din primære fjernkontroll, men kanskje den kan redde deg i ny og ne når du ikke finner den originale fjernkontrollen eller at batteriene har tatt slutt midt i gullrekka.

Konklusjon

Dersom du tror du aldri vil bruke penne som følger med Galaxy Note 10.1, bør du kanskje vurdere andre nettbrett. For cirka 1.200 kroner mindre får du for eksempel Samsungs Galaxy Tab 2 med 3G eller du kan gå for Asus Transformer Pad 300 som leverer 3G og dokkingtastatur for omtrent prisen av Note 10.1.

Men om du vil ha det aller nyeste og liker tanken på å kunne ta notater fra møter og studier med en digital pen, redigere bilder på en ok måte og lage digitale drodlerier, er Note 10.1 et godt valg - og det eneste. Den er kraftig, vi liker at den kan brukes som mobil og funksjonen med delt skjerm bidrar til økt produktivitet.

HØYTTALER: Samsung Galaxy Note 10.1 har frontplasserte høyttalere, noe som er bra når du bruker nettbrettet som høyttalermobil.

HØYTTALER: Samsung Galaxy Note 10.1 har frontplasserte høyttalere, noe som er bra når du bruker nettbrettet som høyttalermobil. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

MULTISKJERM: Toskjermløsningen til Galaxy Note 10.1 kalles for multiskjerm. Foreløpig søttes denne løsningen kun av seks programmer.

MULTISKJERM: Toskjermløsningen til Galaxy Note 10.1 kalles for multiskjerm. Foreløpig søttes denne løsningen kun av seks programmer. Foto: HjemmePC

Testresultater: Samsung Galaxy Note

 • Browsermark: 161 118
 • Linpack Singel: 56,365
 • Linpack Multi: 135,769
 • Quadrant: 5055
 • Batterileveitd: 11 timer 30 minutt

Med tanke på at mobilen Galaxy Note med 5.3 tommer skjerm har solgt over 7 millioner enheter så langt, så tipper vi at Samsung Note 10.1 kan bli en suksess for Samsung, selv om det finnes punkter som kan forbedres.

Du kan også lese test av Samsung Galaxy Tab 2, Asus Transformer Pad 300 TF300, Asus Transformer Infinity TF700, Motorola Xoom 2 og Acer Iconia A510 i augustutgaven av HjemmePC, som er i salg nå.

Les også:

Slik blir Windows 8

Test: Super bærbar hjemme-PC til skole og studiebruk

Test: Samsung Galaxy SIII

Test: Smart og god ruter

Følg HjemmePC på Facebook

NY PENN: Pennen på Galaxy Note 10.1 er forbedret i forhold til mobilversjonen av Galaxy Note.

NY PENN: Pennen på Galaxy Note 10.1 er forbedret i forhold til mobilversjonen av Galaxy Note. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Spesifikasjoner

Produsent
Pris

Konklusjon

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning