Nyttige tips

Unngå mobilsjokk i ferien

Slik unngår du å få pustevansker når mobilregningen kommer etter ferien.

Sist oppdatert

At man betaler også for å motta samtaler i utlandet er noe de fleste nå er klar over.

De fleste har vel også en mistanke om at det er dyrere å laste ned sommerhits til mobilen når man slikker sol i Marbella enn hjemme i gamlelandet. - Ta med deg mobiltelefonen på ferie, men bruk den med sunn fornuft, sier Svein Henning Kirkeng, leder for Privatmarkedet i Telenor Norge.

Les også: Denne mobilen har gratis film på kjøpet

Her presenterer vi sunn fornuft.

Det er en jungel av mobiloperatører som alle vil ha sitt for at telefonen din skal fungere, slik at du kan være i kontakt med de polske håndverkerne som skal bygge terrasse, at mamma skal kunne ringe og spørre hvordan du har det, eller, kanskje viktigst av alt, at du skal kunne sende SMS og MMS i stedet for å skrive postkort.

Generelt vil det lønne seg å velge en operatør som er samarbeidspartner med din mobiloperatør.

For å illustrere hvilke prisfeller man uforvarende kan havne i, koster det for TalkMore-kunder 24,73 kr/min. å motta samtaler i Brasil dersom man har valgt Nextel som brasiliansk operatør.

Velger man i stedet Claro etter landing i Rio, slipper man unna med 7,70 kr/min. når for eksempel MMI ringer for å spørre om hva du synes om bompenger.

Her er de viktigste tipsene for mobilbruk på ferie:

Telefon, SMS, MMS:

- Før du drar sjekk hvilken operatør i akkurat det landet de skal til som er billigst for det abonnementet de har. Din mobiloperatør har oversikten på nett. (Se nyttige linker under.) I EU/EØS får Telenor-kunder en SMS med prisinformasjon når de slår på mobilen etter landing.

- Det koster å motta samtaler og MMS, og ofte også å motta SMS. Datatrafikk kan være veldig dyrt, og det bør man spesielt merke seg dersom man skal bruke GPS som laster ned kartdata etter behov. Dessuten: Kanskje du skal laste den siste plata til Kurt Nilsen FØR du drar?

- Vurder å slå av mobilsvar. Det koster både å motta mobilsvarmeldinger og å ringe opp mobilsvar for å spille dem av.

- Husk at telefonsamtaler mellom to norske telefoner i utlandet prismessig går via Norge - den som ringer betaler det det koster å ringe til Norge og den som mottar samtale betaler det det koster å motta samtale fra Norge.

- Så fort man beveger seg utenfor Europa skyter prisene generelt i været. For eksempel koster det over 20 kr/min. for Telenor-kunder å ringe hjem fra Egypt.

- Hvis du ligger på dekk og tenker "Hei, kult! Det er dekning på mobilen!", så pass opp: Om bord på ferger og skip vil kommunikasjonen ofte gå via satellitt, noe som kan være VELDIG dyrt. På skip vil du se MCP, 882-32 eller 901-12 som operatørnavn på mobilen. (Se priser for Netcom: https://netcom.no/priser/utland/satelitt.html og Telenor: http://telenormobil.no/priser/iutlandet/abonnement/country.do?type=gsm&country=SKIP)

- Hvis du er avhengig av å kunne ringe fra ferie, sjekk GSM-dekningen på din operatørs nettsider før du drar (eller ring kundeservice).

- Ikke ha mobilen i badebuksa når du bader.

Les også: De 50 beste mobiltjenestene

Mobilt bredbånd, WAP, internett:

- Legg inn bokmerker til nettsider eller nettaviser du kan komme til å bruke så du slipper å være innom mange sider eller Google før du kommer dit.

- Bruk wap. Wap-sider har mye mindre data enn vanlige nettsider. En vanlig nettavisforside kan for være på 1 MB, mens i wap-variant er den kanskje på under 30 KB.

- Skru av bildenedlastning hvis du skal surfe mye. Nettleseren Opera Mini sparer deg også for litt datatrafikk i forhold til de vanlige nettleserne.

- Bruk internett-café hvis du er usikker på prisen.

- Er du ved grensen til Sverige (eller Finland eller Russland), kontroller at du er koblet opp mot norsk operatør før du starter de store nedlastingene.

- Skru av automatiske oppdateringer på operativsystem, antivirus og annet.

- Laste ned bare meldingshoder på e-post automatisk. Morsomme videoer er ikke like morsomme hvis man må blakke seg for å se dem.

Les også: 10 ferietips for PC-brukere

 

Denne saken ble første gang publisert 25/06 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også