Nyheter fra Nokia

Nokias sommerkolleksjon

Nokia viste nylig fram sommerkolleksjonen. Dette er hva vi har i vente.

Publisert Oppdatert

Nokia E71

Nokia E71 er en QWERTY telefon som er tynnere enn en blyant og liten nok til å kunne opereres med én hånd. Vi har så vidt prøvekjørt herligheten og er hodestups forelsket. De få mangler som har vært på tidligere E-telefoner er luket ut og det er kommet en hel rekke nye features som vi gleder oss til å teste.

Vi er veldig fornøyde med å kunne rapportere at mobilen er kjapp. Nokia har virkelig skjønt hvor viktig dette er og leverer en telefon som er fylt til randen med funksjoner, men fortsatt er lynrask å jobbe på. Av spesifikasjoner vil vi nevne A-GPS med Nokia Maps, 3G, HSDPA og WiFi. Den støtter POP, IMAP og Exchange. Med andre ord, er dette en telefon som virkelig har alt. Batteritiden er på hele 17 dager stand-by og 10 timer tale.

Nokia e71. Verdens tynneste QWERTY-mobil.

Nokia e71. Verdens tynneste QWERTY-mobil.

Nokia E66

Dette er så å si samme telefonen som E71. Eneste forskjellen er at den er litt mindre og har dermed litt mindre batteritid. Dette vil være det naturlige valget fra Nokia om man ønsker en telefon som har absolutt alt, men ikke trenger QWERTY. Skjermen på E66 er faktisk like stor som hos E71, bare vridd 90 grader. E66 merker når du vrir telefonen på siden, og snur skjermen. Dette fungerer bra til film og surfing da du får et skikkelig bredformat.

Ellers er spesifikasjonene som hos E71: A-GPS, 3G, HSDPA og WiFi og den støtter alle typer mail. Batteritiden, som er litt dårligere enn hos E71, er på 11 dager stand-by og 7,5 timer tale. Dette er fortsatt blant de beste i klassen.

Nokia N96

Nokia e66. Siste skrik i skyvetelefonklassen til Nokia.

Nokia e66. Siste skrik i skyvetelefonklassen til Nokia.

Hvorvidt dette er en telefon eller en bærbar TV er ikke godt og si. Nokia sier konsekvent «device» når de snakker om enheten og ikke mobil. Poenget er i hvert fall at N96 har en skjerm som er helt enorm og med en utrolig kvalitet. Man kan kalle N96 en oppfølger til N95. Dette er ikke en plass det er enkelt å fylle. I vår lille prøvetid på pressevisning ser det lovende ut.

Grunnen til at vi sammenligner det med en bærbar TV er faktisk muligheten til å se på live digital-TV direkte på mobilen. Bildene mottas via en teknologi som kalles DVB-H. DVB-H er foreløpig bare å finne i Asia, men Finland er i ferd med å bygge ut og det ventes at det kommer i flere og flere land. Når det derimot kommer til Norge, og om det gjør det, er umulig å si i skrivende tidspunkt.

N96 kommer med A-GPS, 3,5mm minijackplugg, TV-ut, 2,8" skjerm, 16 GB internminne, WiFi, 3G, HSDPA, 5 megapixel kamera, osv, osv. Vi føler oss sikre på at denne telefonen vil ta stafettpinnen videre fra N95.

Nokia Music Store

Nokia fortsetter kampen mot iTunes og prøver å få forbrukerne til å kjøpe musikken sin via Nokia Music Store. Brukergrensesnittet er godt og det er veldig stilig at man kan kjøpe musikk direkte fra mobilen. Men det aller største plusset, mener vi er at man ikke kjøper en sangfil, man kjøper lisensen til sangen. Med andre ord, hvis PC-en eller mobilen skulle krasje eller bli stjålet, kan man bare laste ned musikken sin på nytt. Man får en online backup med på kjøpet. Da begynner det virkelig å bli verdt å slutte å handle den gammeldagse CD-en.

Nokia N96 er arvtageren til N95.

Nokia N96 er arvtageren til N95.

Men, og det er et mer eller mindre stort men med Nokia Music Store. Vi snakker selvfølgelig om DRM eller Digital Rights Management. Nokia Music Store er ganske harde på kopibeskyttelse og låser forbrukerne ganske kraftig. Slik vi tolker situasjonen, ligger ikke DRM-spørsmålet hos Nokia, men hos plateselskapene bak. Men iTunes har klart å levere DRM-fritt, så hvorfor skulle ikke Nokia klare dette. Kvaliteten på sangene skulle vi ønske var bedre også. 192 kbps er det som blir levert i dag. Man burde ha muligheten til å laste ned i full kvalitet om ønskelig.

Nokia Music store er foreløpig lansert i England, Sverige og Finland. Grunnen til at de lanserer land for land er først og fremst på grunn av lisenser, men Nokia ønsker også å bli store på lokale artister og band. Dette krever en del arbeid å få til. Det er foreløpig ukjent når vi vil se Nokia Music Store i Norge, men det ligger i kortene at det ikke er alt for lenge til.

Nokia Sport Tracker

Nokia viste også fram en tidlig beta-versjon av noe de kaller Nokia Sport Tacker. Dette er en funksjon som logger bruk av mobilen basert rundt GPS. Man kan dermed se hvor man var til hvilken tid. Ut fra denne dataen kan man hente ut hastigheter, høyder, satellittkart med merket sti og mye annen informasjon om hvordan din løpetur, sykkeltur, gåtur eller skitur har vært. Bilder man tar underveis på turen blir så «geo-tagget», dvs. det blir lagret hvor bildet ble tatt og man kan se på bilder ved å se på Nokia Maps i ettertid.

Nokia Maps

Nokia Music Store lar deg hadle musikk fra PC eller direkte fra mobil.

Nokia Music Store lar deg hadle musikk fra PC eller direkte fra mobil.

Kartsystemet til Nokia, for dem som ikke vet det, heter Nokia Maps. Det er et system som har vokst seg stort og etter hvert begynt å bli ganske så bra. Nokia Maps ble nylig sluppet i versjon 2.0 Beta. Det er ikke veldig banebrytende, men vi ser klare forbedringer som vil gjøre det enklere å bruke navigasjon med telefon.

Den viktigste forbedringen etter vårt synspunkt er muligheten for å navigere til fots. Dette er en svært etterlengtet funksjon som lar deg ta snarveier og selvfølgelig ikke tar hensyn til enveisskjøringer eller motorveier osv. En telefon bruker man kanskje mer til fots en i bilen, så dette er noe vi ser fram til å prøve.

De har også implementert en «discovery-modus» i Nokia Maps. Dette er en Google-earth lignende måte å navigere på. Man kan se på satellittbilder og får linker video og foto som er knyttet opp til området man befinner seg i.

Nokia Sportstracker i beta. Her viser Nokia fram en løype som er syklet og data fra denne.

Nokia Sportstracker i beta. Her viser Nokia fram en løype som er syklet og data fra denne.

Nye Nokia-funksjoner

Nokia viste også frem den oppgraderte startskjermen som kommer på S60-telefonene. Her er det hentet litt inspirasjon hos Windows mobile, og Nokia er virkelig inne på noe her. Startskjermen drar nå mer info ut fra planleggingsverktøyene enn før. Man kan nå, kun ved å se på startbildet, se hvor mange uleste mail man har, hva man skal gjøre i dag, WiFi-status osv, osv. En ny genial knapp er også satt inn i startskjermen. En "bytt-modus-knapp". Dette tilfører telefonen to «skrivebord» eller to brukeroppsett om man vil. Eksempel på dette kan være en for jobb og en for privat. Man kan dermed sette opp hva som skal vises på startskjermen, ringelyder, bakgrunner, snarveier og alle andre personlige innstillinger på hver profil. Man kan dermed enkelt bytte mellom jobb og fritid eller hva man ønsker å kalle profilene.

Vi ser også en «smart-dialing» som også må sies å være inspirert av Windows Mobile. Denne funksjonen gjør at man kan ringe sine kontakter på samme måte som man skriver navnet deres med T9-ordbok. Skal man for eksempel ringe «Per» trykker man 7, 3, 7. Dette fungerer selvsagt også på etternavn.

Det er også bygget inn hardware-kryptering i de nye E-series-telefonene. Dette gjør at man kan kryptere innholdet på telefonen uten at den tråkker i sirup. De nye E-series-telefonene lar deg dessuten sette opp e-postkonto ved hjelp av kun to ting. E-postadresse og passord. Dette systemet henter innstillingene til e-postserveren hos Nokia, slik at du kun forholder deg til disse to tingene. Nå begynner det virkelig å bli lett å koble e-post på mobilen. Videre viste Nokia fram en funksjon som lar deg dempe lyden på telefonen når man snur den opp ned.

Fremtidskart

Nokia Maps 2.0. Med satelittbilder og interessepunkter direkte i navigasjonen.

Nokia Maps 2.0. Med satelittbilder og interessepunkter direkte i navigasjonen.

Vi fikk også en kjapp titt inn i hva Nokia Maps jobber mot. Nokia viste frem et filter som blir lagt oppå kameraet i telefonen. En telefon med GPS og akselerometer vil vite hvor den er og i hvilken vinkel den er i. Ut i fra dette, kan man se gjennom kameraet i telefonen og få et overlegg som viser deg hvilken gate du skal gå, hvor restauranten du ser etter ligger, osv.

Når dette kommer og hvor nøyaktig det blir er Nokia veldig hemmelighetsfulle om. Vi snakker nok flere år frem i tid. Men en ting er sikkert. Dette kommer til å bli stort hvis de får det til!

Nokia e71 med det nye startbildet.

Nokia e71 med det nye startbildet.

Slik ser Nokia for seg fremtidens navigasjon. Bildet er kun en illustrasjon, men idéen er reel. Det vil ta flere år før vi ser dette på markedet.

Slik ser Nokia for seg fremtidens navigasjon. Bildet er kun en illustrasjon, men idéen er reel. Det vil ta flere år før vi ser dette på markedet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning