NetCom kan miste Iphone-eneretten

Avtalen med Apple skal være eksklusiv i bare tre måneder.

I KØ FOR JULEGAVER: Flere hundre mennesker sto i kø da iPhone ble lansert i Norge i juli.   Gjør klar for mer kø. Den svake krona gjør nettbutikkene i USA til et mindre interessant alternativ for julehandelen.

I KØ FOR JULEGAVER: Flere hundre mennesker sto i kø da iPhone ble lansert i Norge i juli. Gjør klar for mer kø. Den svake krona gjør nettbutikkene i USA til et mindre interessant alternativ for julehandelen. Foto: Foto: Scanpix

Publisert Oppdatert

Den eksklusive avtalen som TeliaSonera/NetCom har inngått med Apple om å selge iPhone på det nordiske markedet er eksklusiv i bare tre måneder. Det hevder flere svært godt informerte kilder overfor klikk.no.

Men opplysningene er høyst sensitive, og verken Apple eller NetCom vil bekrefte eller avkrefte informasjonen.

Bra for forbrukerne

Tidligere denne uken ble det klart at Forbrukerombudet aksepterer vilkårene i avtalen mellom telefonprodusenten og NetCom. Forbrukerombud Bjørn Erik Thon gir likevel klart uttrykk for at han ønsker at flere aktører skal selge den etterspurte telefonen.

- Detaljer om eksklusiviteten er forretningshemmeligheter jeg ikke vet noe om. Men det er klart at om det skulle stemme, er det en god nyhet for forbrukerne. Økt konkurranse vil gi prispress og et bredere tilbud, sier Thon til klikk.no.

LES OGSÅ: - Vil at flere får selge Iphone

Høye salgstall

Foruten at det er gunstig for forbrukerne, vil muligheten åpne for at flere aktører, som Telenor, kan dra nytte av den enorme etterspørselen etter telefonen.

- Vi følger utviklingen, men det har ikke skjedd noe nytt som vi kan kommentere, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor.

Heller ikke NetCom vil si noe om avtalen, men kan rapportere at salget går meget bra og at etterspørselen er høy. Selskapet vil legge fram offisielle salgstall når finansresultatet for tredje kvartal blir presentert i høst.

LES OGSÅ: - iPhone er ubrukelig

Konkurranse i seks land

Ifølge denne uoffisielle lista , er det seks land i Europa som nå har flere operatører som selger iPhone.

Det er Italia, Sveits, Østerrike, Tsjekkia (som har tre), Polen og Portugal. Også i en rekke latinamerikanske land selges iPhone av flere operatører. I USA og Storbritannia har Apple derimot eksklusive avtaler med henholdsvis AT&T og O2.

I Østerrike ble abonnementet med iPhone lansert i mars i år, mens Orange fulgte etter i juli. I de fleste andre landene har operatørene lansert sine tilbud samtidig med at 3G-versjonen kom på markedet nå i juli.

Presser prisene

En liten sjekk hos de østerrikske operatørene viser at konkurransen mellom operatørene ser ut til å påvirke prisene.

For eksempel kan du hos Orange kjøpe en 3G-iPhone med 16 GB lagringsplass for 229 euro (ca. 1800 kroner) og derpå betale rundt 120 kroner i månedene for fri telefoni og opptil 3GB nedlasting.

Konkurrenten T-Mobile tar 179 euro for telefonen, og 45 euro i måneden (320 kroner) for helt gratis datatrafikk og telefoni.

Til sammenligning tar Netcom 4.190 kroner for telefonen i det eneste abonnemenentet som gir fri datatrafikk. Dette koster 499 kroner i måneden, pluss minuttpris på både sms og telefonbruk.

LES Klikks iPphone-test her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning