Nå skal SMS bli billigere

EU gjennomfører et varslet pristak på mobil datatrafikk.

BLIR BILLIGERE: Høye og uoversiktlige priser på tekstmeldinger under utenlandsopphold skal bort.

BLIR BILLIGERE: Høye og uoversiktlige priser på tekstmeldinger under utenlandsopphold skal bort. Foto: FOTO: Crestock.com

Publisert Oppdatert

Det er velkjent at kostnadene for å formidle tekstmeldinger er minimale. Derfor har dette vært lukrativ butikk for teleoperatørene i alle år, blant annet fordi ingen har regulert prisene.

Nå kommer en prisregulering Telenor ikke er spesielt glad for.

- Vi tror at detaljert regulering av sluttbrukerprisene hemmer konkurransen og utviklingen i mobilmarkedet, sier Telenors informasjonssjef Anders Krokan til DN.

Mange har smertelig fått erfare under ferieturer at det ikke var så bilig å sende tekstmeldinger hjem til Norge likevel. I 15 år har telebransjen fått bestemme prisene selv. I fjor ble det innført et pristak på mobilsamtaler innenfor EU/EØS, men prisene på datatrafikk kan operatørene fortsatt bestemme selv.

LES OGSÅ: Billigere ferie-SMS i 2009

De nye EU-reglene innebærer en makspris for SMS på 11 eurocent (ca. 85 øre), inkl. moms. Ifølge dagens priser kan en SMS koste opp mot fire kroner.

- Sinnsvake beløp

EU-kommisjonæren for konkurranse, Viviane Reding, har flere ganger varslet de europeiske operatørene om at prisene må ned, men uten at det har medført prisreduksjoner.

- Jeg ble tvunget til å handle, sier hun til den svenske avsien Dagens Industri.

Hun beklager også at mange operatører har begynt å taksere telefonsamtalene per påbegynt minutt, i stedet for per sekund. Dette har gjort samtaleprisene 20 prosent høyere, hevder Reding, som vil gjøre det lovpålagt for operatørene å prise samtalene per sekund, slik at kundene ikke betaler for lenger enn det samtalen varer.

LES OGSÅ: Google lanserer mobil

Direktør for Post-og teletilsynet Willy Jensen er godt fornøyd med pristak.

- Det vi vet er at mobilselskapene har tjent helt sinnssvake beløp på sms som sendes fra utlandet, sier han til DN.

- Kunstig høye priser

EU-kommisjonær Vivane Reding vil også regulere hvilke priser mobiloperatørene tar av hverandre for samtaler mellom ulkike mobilnett.

- Det er kunstige avgifter som ikke har noen ting med kostnader eller vanlig forretningsvirksomhet å gjøre, sier Viviane Reding.

En annen viktig inntektskilde for operatørene har blitt surfing via mobilnettet utenlands. Her kan regningene fort bli skyhøye. Reding vil enten ha pristak på 1 euro per megabyte (grossistpris) eller at de nasjonale myndighetene før pristilsyn.

- Som et første steg tror jeg det vil være enklere å innføre et pristak på 1 euro, sier Reding til Dagens Industri.

LES OGSÅ: Elektrisk Iphone-sjokk

Den aktive kommisjonæren vil også at mobilkundene fra 2010 skal kunne be sin operatør om en sperre som bryter tilkoblingen når et kostnadsnivå blir nådd. De nye EU-reglene, som blir formelt vedtatt i dag, blir trolig gjeldende fra 1. juli 2009.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning